Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides)

pannenkoekenplant
Zon:
Niet in de volle zon
Water:
Eens per week
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
Direct kopen:
Bekijk in de winkel

Een plant die in heel veel huiskamers te vinden is, is de pannenkoekenplant. Een makkelijke groeier die ook nog eens goed te vermeerderen is. Maar hoe verzorg je zo’n pannenkoekenplant of is het eigenlijk een pannekoekenplant?

De pannenkoekenplant is een trendy plant, maar hoe komt het dat deze plant zo populair is? Voor dit artikel doken wij in de pannenkoekenplant, die tot onze verrassing, familie is van de brandnetel. Dit en meer dat je niet wist over het populaire plantje.

Wat is een pannenkoekenplant?

Een pannenkoekenplant is dus een telg uit de brandnetelfamilie. Toch is deze plant meer aaibaar dan zijn stekelige neef. Officieel heet de pannenkoekenplant de Pilea peperomioides. In het wild groeit hij in China, waar hij zich thuis voelt in de bergen in Yunnan.

Trendy plant

In de jaren zeventig van de vorige eeuw stonden alle woningen vol met allerlei groene planten. Een pannenkoekenplant kon destijds niet ontbreken, in het interieur. Nu is het weer trendy om veel groen in huis te hebben. Niet zo gek dus, dat de pannenkoekenplant ook weer vooraan staat in de winkels én in veel woonkamers.

Verschillende soorten Pilea:

  • Pilea peperomioides
  • Pilea depressa
  • Pilea involucrata
  • Pilea peperomioides ‘Mojito’
  • Pilea cadierei
  • Pilea mollis ‘Moon Valley’
Pilea peperomioides | Pannenkoekenplant
Pilea peperomioides (foto: White Flower Farm)

Van de Pilea zijn meer dan zeshonderd soorten op de markt. Het rijtje hierboven betreft de meest bekende soorten. Het verschil zit hem vooral in de kleur van het blad. Deze varieert van bont lichtgroen tot diep donkergroen.

Pilea peperomioides

De peperomioides is de meest verkochte variant. Deze wordt pannenkoekenplant genoemd, omdat zijn blad veel weg heeft van een groene pannenkoek. Het is een plant die je eenvoudig zelf kunt vermeerderen. Daarom kun je je vrienden een zelfgemaakte pannenkoekenplant cadeau doen, zodra de plant een beetje body heeft.

Kenmerken pannenkoekenplant

Een gezonde pannenkoekenplant heeft glanzende, ronde bladeren. Deze zijn nog platter dan een echte pannenkoek. Het blad wordt gedragen door een heel dun steeltje. Dit steeltje is recht en statig, behalve als de plant al wat ouder is. De steel gaat dan kronkelen. Een volwassen pannenkoekenplant kan wel 40 cm hoog zijn.

Ronde bladeren

Het ronde blad lijkt dus op een dunne pannenkoek. Een gezond blad heeft een diepe groene kleur. Zowel licht- als donkergroen komt voor. Wordt het blad geel? Dan laat de plant dit blad al snel vallen. Geen nood: er volgt al snel een nieuw blad zodat de plant vol blijft.

Glanzend blad

Vooral bij een jonge pannenkoekenplant glanzen de bladeren mooi. Een oudere plant krijgt doffer blad. Je kunt het blad van de pannenkoekenplant een beetje vergelijken met hoe leer eruit ziet. Dus geen hoogglans, maar een mooie, leerachtige glans.

Een pannenkoekenplant heeft glanzende, ronde bladeren | Pannenkoekenplant
Een pannenkoekenplant heeft glanzende, ronde bladeren (foto: 123Planten)

Wat is de groeiwijze van de pannenkoekenplant?

De pannenkoekenplant groeit omhoog. Dat wil zeggen dat hij een stam heeft waaraan meerdere stengels groeien. Aan elke dunne stengel komt een blad die de lucht in groeit. Hangt het blad van de pannenkoekenplant? Dan heeft deze plant extra aandacht nodig.

Hoe verzorg je een pannenkoekenplant?

Om die pannenkoekenplant zo mooi glanzend te houden, is het belangrijk dat je goed kijkt naar zijn waterbehoefte. Ook de standplaats is belangrijk, net als af en toe extra voeding toedienen. Qua snoeien heeft deze plant ook zo zijn behoeftes. Lees snel verder voor de ultieme pannenkoekenplant verzorging:

Gemiddeld water nodig

De aarde van de pannenkoekenplant mag altijd licht vochtig zijn. Zorg ervoor dat je niet te veel water geeft, maar ook niet te weinig. Afhankelijk van de grootte kun je bepalen hoeveel water je geeft.

Houdt van licht

De pannenkoekenplant houdt wel van een beetje licht, maar staat niet graag in de volle zon. Zoek dus een plekje voor hem uit, waar hij genoeg daglicht krijgt. Zet je hem in de directe zon, dan heeft hij al snel verbrand blad. Zet je de plant juist in een donker hoekje? Ook dan zal hij niet zo snel floreren en zelfs een beetje onzichtbaar worden.

Is de pannenkoekenplant luchtzuiverend?

Een pannenkoekenplant doet zijn best om de lucht te zuiveren. Maar eerlijk is eerlijk: een klein pannenkoekenplantje zet geen zoden aan de dijk. De hoeveelheid lucht die zo’n klein plantje kan zuiveren is minimaal. Zet daarom ook een paar grote planten neer, als het je te doen is de lucht te zuiveren.

Pannenkoekenplant als kamerplant

Hoewel de pannenkoekenplant in de bergen in China in het wild groeit, doet hij het bij ons vooral goed als kamerplant. Wil je toch een pannenkoekenplant in de tuin neerzetten? Zorg er dan voor dat hij zeker naar binnen is als het kouder wordt dan tien graden. Van het voorjaar tot het najaar op je balkon zou kunnen, daar staat de plant redelijk beschermd.

De pannenkoekenplant staat graag op een lichte plek maar niet in de volle zon | Pannenkoekenplant
De pannenkoekenplant staat graag op een lichte plek maar niet in de volle zon (foto: Libelle)

Waar zet je hem neer?

Omdat de pannenkoekenplant graag op een lichte plek staat, zet je hem bij voorkeur neer op een lichte standplaats. Zoek een plek in je huis op waar de pannenkoekenplant lekker licht staat, maar niet in de volle zon. Neem bijvoorbeeld het tafeltje onder het raam, maar niet de vensterbank. Op de juiste plek heb je veel plezier van deze plant.

En de luchtvochtigheid?

De pannenkoekenplant houdt wel van een vochtige omgeving. Is de lucht te droog, bijvoorbeeld in de winter als de verwarming voluit brandt, dan heeft hij het minder goed naar zijn zin. De bladeren van de plant worden dan bruin of gaan een beetje krullen. Hang waterbakjes achter de verwarming om dit te voorkomen.

Gemiddeld watergeven

Afhankelijk van de grootte van de plant, geef je de pannenkoekenplant gemiddeld veel water. Een keer per week is voldoende. Het beste kun je daar een vaste dag in de week voor kiezen, zodat je het niet snel vergeet. Op deze manier is planten water geven een onderdeel van je weekprogramma.

Voeding voor pannenkoekenplant

Een pannenkoekenplant heeft niet per se extra voeding nodig. Wil je hem toch een keer verwennen? Geef dan in het voorjaar plantenvoeding. In het najaar gaat de plant in ruste, dan is extra voeding niet nodig en kan het zelfs een averechts effect hebben.

Sproeien nodig?

Veel planten worden blij van de plantensproeier. Zo ook de pannenkoekenplant. Zet hem daarom in het voorjaar lekker even buiten en sproei de bladeren schoon. Zo ziet de plant er weer fris uit en is hij zijn stof lekker kwijt. Dit kun je doen in plaats van water geven, omdat de plant anders een overdosis aan vocht krijgt.

Verpotten van de pannenkoekenplant

Is je pannenkoekenplant zo groot dat hij uit zijn pot groeit? Dan is hij nodig toe aan een grotere pot. Dit hoef je niet zo heel vaak te doen. Eens per twee jaar kijken of hij aan een grotere behuizing toe is, is voldoende. Wil je verpotten, doe dat dan in het voorjaar. Dan heeft hij de tijd om aan zijn nieuwe pot te wennen.

Het verpotten van een pannenkoekplant | Pannenkoekplant
Het verpotten van een pannenkoekplant (foto: 123Planten)

Snelle of langzame groeier

De pannenkoekenplant is geen langzame groeier. Als hij groeit, dan groeit hij naar het licht. Je kunt daarom het beste de plant zo af en toe omdraaien, zodat hij goed in vorm blijft. De ene plant groeit overigens sneller dan de andere. Dus maak je geen zorgen als jouw pannenkoekenplant in groei achterblijft.

Kun je de pannenkoekenplant makkelijk stekken?

Veel pannenkoekenplanten krijgen makkelijk stekjes. Dit zijn de uitlopers die uit de wortels groeien. Heb je zo’n stekje in de aarde? Dan kun je deze in een andere pot zetten. Zo kun je deze plant heel eenvoudig vermeerderen. Er zijn nog twee andere manieren om deze plant te stekken. Naast de worteluitlopers kun je ook stekken met stamuitlopers of met de stengel. Lees er meer over in ons artikel pannenkoekplant stekken.

Het onderhoud van de plant

Als je plant op de juiste plek staat en je hem op de goede manier water geeft, heeft de pannenkoekenplant niet zo veel onderhoud nodig. Extra voeding hoeft niet per se en eens per week water geven is genoeg.

Verkleurd blad

Heeft de plant verkleurd blad, dan kun je dat eruit halen. Vaak zit het blad dan al los, omdat de plant zelf al van plan is hem te verliezen. Voor je het weet zit er een nieuw blad aan de pannenkoekenplant.

Makkelijk te vermeerderen!

Omdat de pannenkoekenplant zo eenvoudig te vermeerderen is, kun je al je vrienden een pannenkoekenplant geven. Je hoeft daarvoor alleen zelf een plant te kopen en zijn stekken goed in de gaten te houden. Eenmaal gestekt, dan groeit de plant best snel tot een maat die in een klein potje al een grappig cadeautje maakt.

Is de pannenkoekenplant giftig?

Hoewel je het blad van de pannenkoekenplant niet met boter en suiker eet zoals de echte pannenkoek, is het blad niet giftig. Er is dus niet zoveel aan de hand als je peuter een blad in zijn mond steekt. Ook voor dieren is dit een veilige plant.

Verrassing! De pannenkoekenplant bloeit!

Het is sporadisch, maar eens in de zoveel tijd kan de pannenkoekenplant bloeien. De plant krijgt dan kleine bloemetjes. Dit gebeurt vooral bij wisseling in temperatuur. Het is wel zo dat de bloei de plant veel energie kost. Wil je vooral dat de pannenkoekenplant mooi blad heeft? Knip de bloemetjes er dan uit.

Pannenkoekenplant in bloei | Pannenkoekenplant
Pannenkoekenplant in bloei (foto: Vroege Vogels)

Bloemetjes aan de plant: wanneer?

De pannenkoekenplant bloeit alleen als hij een tijdje koud heeft gestaan. Dit is het geval als je hem laat overwinteren in een ruimte waar minder verwarming brandt in de winter. Komt hij terug in de woonkamer, dan kan het voorkomen dat hij in bloei gaat.

Is het pannekoekenplant of pannenkoekenplant?

Het is pannenkoekenplant, maar dat je pannekoekenplant schrijft, kunnen we je niet kwalijk nemen. Tot 1995 schreven we pannekoek voor de lekkernij, terwijl dat in strijd was met de spellingregels. Immers, een tussen -n is de regel, als meervoud maar één vorm heeft. Aan pannenkoek met tussen -n moesten we ook even wennen!

Associatie met pannenkoeken

Pannenkoekenplant of pannekoekenplant: het is niet raar dat de plant vernoemd is naar de pannenkoek. Het blad van de plant heeft wel iets weg van de platte lekkernij. Hoewel, wij vinden het meer op een poffertje lijken. Of door het dunne blad op een Franse crêpe.

Veel gestelde vragen

Hoewel pannenkoekenplanten heel eenvoudig te verzorgen zijn, kan het zijn dat je vragen hebt. De meest gestelde vragen staan alvast hier.

Hoe verzorg je de pannenkoekenplant?

Een pannenkoekenplant heeft het liefst eens per week water. Zorg dat de aarde licht vochtig aanvoelt. Hij staat graag licht, maar niet in de zon. Ook houdt een pannenkoekenplant niet van droogte, dus boven de verwarming wordt hij niet zo blij.

Hoe vaak geef je deze plant water?

Je geeft een pannenkoekenplant een keer per week water. Het liefst op een vaste dag, omdat je het dan minder snel vergeet.

Is de pannenkoekenplant makkelijk te verzorgen?

Een pannenkoekenplant is heel makkelijk te verzorgen. Je wordt dan ook snel beloond met stekjes, waar je weer nieuwe pannenkoekenplanten van stekt.

Waarom krijgt mijn pannenkoekenplant geel blad?

Geel blad hoort bij het groeiproces van de plant. Zo eens in de zoveel tijd laat hij blad vallen waar snel nieuw blad voor in de plaats komt. Zo blijft de plant er lang fris uitzien.