Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Philodendron

philodendron
Zon:
?Water
Eens per week
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Wat wij kort geleden ontdekt hebben is dat de philodendron tot dezelfde familie behoort als de monstera deliciosa. Ook qua verzorging lijken deze planten enorm op elkaar. De monstera is eigenlijk een aparte plantensoort, toch wordt deze plant vaak een philodendron genoemd.

Afbeelding credit: Photo by Olena Shmahalo on Unsplash

Wat is een philodendron

De naam philodendron komt van het Griekse philein (houden van) en dendron (boom). Deze naam heeft de plant gekregen omdat hij ervan houdt om in bomen te klimmen. De plant behoort tot de aronskelkfamilie (araceae).

Een philodendron kopen online; beste prijzen en aanbiedingen

Bekijk hieronder philodendrons in verschillende webwinkels. De prijzen worden dagelijks opgehaald. Zo blijf je ook op de hoogte van de nieuwste aanbiedingen.

Soorten philodendron

Er bestaan zo’n 500 verschillende soorten binnen dit plantengeslacht. Deze soorten hebben grote, al dan niet ingesneden, glimmende bladeren. Vaak hebben ze ook klimmende twijgen en lange luchtwortels. Er bestaan klimmende en niet-klimmende soorten. Bij de niet-klimmende soorten zijn vooral de atom en de xanadu populair als kamerplant.

Bipinnatifidum
cordatum
domesticum
elegans
erubescens
gloriosum
ilsemannii
imbe
laciniatum
martianum

melanochrysum
micans
panduriforme
radiatum
scandens
selloum
squamiferum
verrucosum
hastatum

Herkomst van de philodendron

De meeste soorten komen in het wild voor in regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika. Hier groeien veel soorten als klimplanten en epifyten in de tropische bomen.

Is de philodendron giftig?

Deze plant is alleen licht giftig bij inname. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat kinderen of huisdieren op de plant gaan kauwen.

Stekken of vermeerderen

Je kan de philodendron makkelijk vermeerderen. Deze plant kan je op verschillende manieren vermeerderen. De kopstekjes van de plant kan je vlak onder een knoop afsnijden. Wanneer je ze onder glas of plastic zet zullen ze vrij makkelijk wortelen. Heb je veel planten nodig? Dan kan je beter een oogstekje gebruiken. Ook marcotteren kan je toepassen of je kan een stuk plant met luchtwortels planten. Je hoeft dan alleen de luchtwortels op te rollen en in de aarde te stoppen en de plant groeit gewoon verder. Ook zou je de plant met de luchtwortel eerst in het water kunnen zetten.

Verzorging van de philodendron

De philodendron is al snel gelukkig in huis. Zeker wanneer de luchtvochtigheid in huis hoog is. Deze plant doet het ook erg goed in hydrocultuur.

Standplaats van de philodendron

De philodendron staat het liefst op een warme plek, het liefst rond de 20 graden. Deze plant heeft vrij veel licht nodig, de bonte rassen hebben zelfs nog meer licht nodig. Toch zal de plant niet gelukkig worden wanneer hij in het felle zonlicht staat, een plek met iets meer schaduw is prima.

Water geven

Het liefst heeft de plant regenwater of gedemineraliseerd water. Wil je dat de plant echt gelukkig is? Gebruik dan lauwwarm water! De aarde mag licht vochtig zijn. Om te voorkomen dat de aarde te nat wordt kan je de plant beter regelmatig een klein beetje water geven in plaats van in één keer heel veel. In de winter is het niet zo erg als de grond tussen de gietbeurten iets droger komt te staan.

Voeding

In de groeiperiode kan je de plant om de twee weken voeding geven.

Luchtvochtigheid

Wil je dat de plant goed groeit en gezond is? Dan is het belangrijk om te zorgen voor een hoge luchtvochtigheid in huis. Spray de plant regelmatig met de plantenspuit gevuld met lauwwarm water en maak gebruik van een luchtbevochtiger. Zie je dat de plant kalkvlekken op de bladeren krijgt? Gebruik dan bladglans voor mooie schone, glanzende bladeren.

Bloei van de philodendron

Er zijn een aantal soorten die in de bloei witte, aronskelkachtige schutbladeren krijgen met een witte bloeikolf. De bloei van deze plant kan een teken zijn dat de plant het erg naar zijn zin heeft. Ook kan het juist een teken zijn dat de plant na de bloei dood gaat.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

De philodendron is een plant die vrij weinig last heeft van ziekten en plagen. Bij de verkeerde verzorging (bijvoorbeeld een te droge lucht) kan de plant last krijgen van schildluizen. Worden de bladeren geel? Dan krijgt de plant te veel of juist te weinig water.

Veelgestelde vragen over de philodendron

Bekijk hieronder de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over de philodendron.

Hoe voorkom/ verwijder ik witte kalkvlekken op de bladeren?

Wanneer je de bladeren van deze plant regelmatig schoonmaakt met een zacht en vochtig doekje zal je merken dat de bladeren iets doffer worden en dat er witte kalkvlekken op verschijnen. Maak gebruik van bladglans, bijvoorbeeld in de vorm van een spray om de bladeren weer mooi groen en glanzend te krijgen. Je zal merken dat stof ook makkelijker te verwijderen is.