Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Phlebodium

phlebodium
Zon:
Geen direct zonlicht
?Water
Eens per week
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Deze varen wordt ook wel blauwvaren of zinkvaren genoemd. In tegenstelling tot wat je zou denken kan deze plant goed tegen een droge lucht.

Wat is een Phlebodium

De naam is afgeleid van het Griekse woord poly wat “veel” als betekenis heeft en het woord podos dat voet betekend. Dit is de betekenis van het woord polypodium dat ook wel gebruikt wordt als benaming voor deze plant. De betekenis van het woord Phlebodium is onbekend. Het is een varen met typisch blauwe ingesneden bladeren en een goudbruine kruipende wortelstok. Deze varen wordt ook wel de zinkvaren of blauwvaren genoemd.

Een phlebodium kopen online; beste prijzen en aanbiedingen

Wil jij een phlebodium kopen? Dan vind je hieronder een lijst met de beste aanbiedingen een de laagste prijzen. Dvaren is een makkelijk te verzorgen plant die ook voor beginnende plantenliefhebbers zeer geschikt is.

Herkomst van de phlebodium

Van deze plant komt maar één soort voor. Deze vind je uitsluitend in Zuid-Amerika. Hij groeit als een epifyt op de moederplant. Je vindt hem daarom in hoge bomen, bijvoorbeeld in moerassen in Florida.

Is de phlebodium giftig?

Deze varen is niet giftig. Je kan hem dus makkelijk houden in een kamer waar ook huisdieren en kinderen leven.

Stekken of vermeerderen

Je kan deze plant vermeerderen door hem te scheuren of door de wortelstok te verdelen. Net zoals bij andere soorten varens kan je de varen ook vermeerderen door het uitzaaien van de sporen van de plant.

Verzorging van de phlebodium

Je zou denken dat varens altijd vochtige lucht nodig hebben. Dit is echter niet altijd zo. Vooral deze varen kan namelijk heel goed tegen droge lucht. Dit is niet algemeen bekend waardoor je deze plant relatief weinig ziet in huiskamers. Natuurlijk kan je het blad af en toe besproeien voor een hogere luchtvochtigheid.

Standplaats van de phlebodium

Deze varen staat het liefst in een warme kamer op een plek in een kamer op het noorden, oosten of westen. Een plekje op het zuiden geeft te veel licht voor deze varen. Hij houdt niet van direct zonlicht. De minimumtemperatuur mag zakken tot 16 graden, bijvoorbeeld in de nachten. Hier kan hij het hele jaar blijven staan.

Potmaat en verpotten van de phlebodium

In de pot zit een hele mooie wortelstok die je normaal gesproken niet kan zien. Bij het verpotten van de plant kun je misschien een stukje laten zien. Bij het verpotten maak je gebruik van plastic potten. Hierin stop je een mengsel van bladaarde, verteerde mest en wat scherp zand. Je moet de plant ieder voorjaar verpotten.

Water geven

Gebruik bij het watergeven zacht water. Je kan hiervoor regenwater gebruiken of water dat eerst gekookt is. Denk aan restwater wat overblijft uit de waterkoker. Je moet de potkluit steeds matig vochtig houden. Deze plant is geschikt voor hydrocultuur of een watergeefsysteem. Via hun bladeren kunnen de varens veel vocht verliezen.

Voeding

Tijdens de groeiperiode mag je de plant iedere twee weken een klein beetje voeding geven. De groeiperiode valt in het voorjaar en de zomer.

Luchtvochtigheid

In tegenstelling tot wat je zou denken kan deze varen vrij goed tegen een droge lucht. Dit is fijn omdat het in de meeste huiskamers in de winter erg droog kan zijn. Wel vindt deze plant het erg fijn om af en toe een neveldouche te krijgen met behulp van de plantenspuit.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

Wanneer je deze plant te veel water geeft kan dat leiden tot een zachter blad. Hierdoor wordt de plant aantrekkelijk voor luizen die makkelijk de voedingssappen op kunnen nemen uit de plant. De plant kan besmet raken via huisdieren of via andere planten. Het is belangrijk om regelmatig de onderkant van de bladeren te bekijken, dan zie je snel of de plant last heeft van ongedierte. En dan is de kans groot dat je er op tijd bij bent om de plant te kunnen behandelen. Zit hij vol met ongedierte? Dan is de kans groot dat hij het niet zal overleven.