Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Sansevieria | Dracaena Trifasciata

sanseviera
Zon:
Veel zonlicht
?Water
Liever te weinig dan te veel
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Misschien wel één van de meest makkelijke planten om te verzorgen is de sansevieria. Het dan ook niet voor niets zo dat je hem bij veel huishoudens in de woonkamer ziet staan. Hij staat graag op een lichte plek, een plekje in het raamkozijn is daarom prima. Wanneer je een keertje vergeet water te geven zal hij dat je niet meteen kwalijk nemen. Sinds 2017 wordt deze plant de dracaena trifasciata genoemd.

Afbeelding credit: Photo by Mojtaba Hoseini on Unsplash

Wat is een sansevieria?

De sansevieria staat in Nederland ook wel bekend onder de Sanseveria of als de vrouwentong of bajonetplant. In Engeland wordt deze plant ook wel ‘Mother-in-law’s’ tongue. Dit plantengeslacht is een onderdeel van de plantenfamilie Asparagaceae (de aspergefamilie). Interessant weetje: Sinds 2017 behoort de sansevieria bij de plantenfamilie van de dracaena, onder de naam dracaena trifasciata. Qua verzorging hebben beide planten veel overeenkomsten. De naam van deze – haast onverwoestbare – planten komt van Raimondo de Sangro. Hij was de vorst van sanseviero en leefde van 1710 tot 1771 in Napels.

Een sansevieria kopen online; beste prijzen en aanbiedingen

Hieronder vind je de beste aanbiedingen voor online sansevieria’s. Iedere dag worden de prijzen opnieuw opgehaald zodat je op de hoogte blijft van de laagste prijzen.

Soorten sansevieria’s

Er zijn zo’n 35 verschillende soorten sansevieria’s die leven in de natuur. Ben je op zoek naar een laagblijvende soort? Dan kan je eens kijken naar de golden hahnii of naar de hahnii. Deze soort staat het liefst niet in de felle zon. Bij felle zon kan je de plant iets schermen of iets verder van het raam plaatsen.

Herkomst van de sansevieria

De sansevieria’s leven op verschillende plekken, onder meer in Ethiopië. Zeker in het tropische deel van West-Afrika komen ze veel voor. Het zijn woestijnplanten die opvallend goed tegen ongunstige condities kunnen. Zo kunnen ze heel erg goed tegen droogte.

Is de sansevieria giftig?

Deze plant is licht giftig. Wanneer huisdieren of kinderen kauwen op de plant kunnen ze last van maag- of darmklachten krijgen. Zet de plant dus buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

Stekken of vermeerderen

De beste manier om deze plant te vermeerderen is door deling. De groene soort kan je echter ook vermeerderen door een bladstek te nemen. Dit doe je door een blad in stukken van zo’n 7 cm te snijden. Deze stukken laat je enkele dagen opdrogen zodat er geen wortelrot kan ontstaan. Na het opdrogen zet je ze in een zanderig mengsel. Het liefst wil je dat de bodemtemperatuur rond de 25 graden ligt. Let er wel op dat je de stekjes niet ondersteboven in de grond zet, dan komen er namelijk geen wortels aan. De bladstek groeit vaak als een groene soort en niet meer als een bontbladerige soort.

Hoe verzorg je een sansevieria?

Deze plant wordt ook wel de onverwoestbare plant genoemd. Voor alle plantenliefhebbers zonder groene vingers is dit dus echt de perfecte plant! Wil je jouw plant gelukkig houden? Dan kan je de onderstaande verzorgingstips doorlezen.

Standplaats van de sansevieria

Het liefst staat de sansevieria in de volle zon. Een plekje in het raamkozijn is dus ideaal voor deze plant! Onverwoestbaar als ze zijn kunnen ze ook prima overleven op een beschaduwd plekje in huis. Je zal dan wel merken dat de bladtekening minder mooi wordt. Het liefst staat de plant op een plek waar de temperatuur niet onder de 14 graden komt.

Potmaat en verpotten

Het is belangrijk om de plant op tijd te verpotten. Anders kunnen de potten barsten. In het voornaamste geval verpot je de plant eens in de twee jaar. Verpot je plant in het voorjaar en gebruik het liefst roodstenen bloempotten. Plastic potten moet je extra goed draineren.

Water geven

De enige manier om deze plant te laten hemelen is door hem te veel water te geven. De plant kan goed tegen droogte. Dit komt onder andere omdat er in de bladeren vocht is opgeslagen voor droge tijden. Je zou dit kenmerk ook kunnen vergelijken met planten uit de plantenfamilie cordyline. In de zomer mag er iets meer water worden gegeven omdat er dan nieuwe scheuten geproduceerd worden. In de winter kan de plant soms wel 6 tot 8 weken zonder water!

Voeding

Wanneer de plant in de zomer goed groeit kan je de plant wat extra voeding geven. Wanneer je cactusvoeding geeft groeit het blad minder snel maar wel meer karaktervol. Ook kan de voeding de bloei van de plant stimuleren.

Luchtvochtigheid

Omdat deze plant in de natuur in woestijngebieden leeft is hij gewend aan droogte. Het is dus niet nodig om te zorgen voor een hoge luchtvochtigheid in huis. Je kan wel in de gaten houden of de plant niet te veel stof op de bladeren krijgt, dan kan je de plant even afnemen met een zachte, vochtige doek.

Bloei van de sansevieria

Deze plant kan bloeien, ook als kamerplant.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

De plant heeft niet snel last van problemen, ongedierte of ziekten. Wanneer je kurkwoekeringen ziet of bruine plekken op het blad, kan dat komen door te veel vocht of door temperatuurverschillen.

Veelgestelde vragen over de sansevieria

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over de sansevieria.

Waarom is de naam van deze plant in 2017 gewijzigd?

In 2017 werd er na DNA-onderzoek een herclassificering aangenomen in het genus dracaena. In plaats van sansevieria trifasciata wordt de plant nu dracaena trifasciata genoemd. Omdat de plant al een lange geschiedenis heeft en de herclassificatie pas een aantal jaar geleden heeft plaatsgevonden is de nieuwe naam nog niet ingeburgerd.

Wat betekent de naam trifasciata?

De betekenis van trifasciata is “met drie banden”.

Wanneer kan je de jonge scheuten verwijderen bij de plant?

Veel sansevieria’s krijgen bij de voet veel jonge scheuten. Deze kan je verwijderen (met wortel en al) om hem daarna verder te kweken. Je kan de jonge scheut verwijderen wanneer hij zo’n 7 cm lang is. Het liefst gebruik je hiervoor een zanderig mengsel, potgrond voor cactussen zou ideaal zijn. Soorten met bonte bladeren verlangen iets meer warmte.