Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Scindapsus

Scindapsus
Zon:
Halfschaduw
?Water
Matig vochtige grond
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

De scindapsus is een makkelijk te verzorgen klimplant. Ideaal dus voor de beginnende plantenliefhebber. Deze plant is verwant aan onder andere de philodendron, de dieffenbachia en de monstera. Ook qua verzorging zie je veel overeenkomsten met de verzorging van deze planten.  

Wat is een scindapsus?

De scindapsus is een klimopachtige plant die behoorde tot de plantenfamilie araceae tegenwoordig behoort hij tot de plantengamilie aureum. . De naam scindapsus komt uit het Grieks. Het is een plant met slappe stengels en hartvormige bladeren met een tekening. De bladkleur van de plant is groen met grijze vlekken. De grijze vlekken lijken van dichtbij wel metallic zilver. Ook is de plant te vinden in andere groentinten met gele en witachtige gevlekte of gevlamde prints.

Interessant weetje: De scindapsus is één van de 10 meest luchtzuiverende planten. Hij zorgt er daarom ook voor dat de luchtkwaliteit in de ruimte waar hij staat beter wordt.

Verschillende soorten van de scindapsus

Er zijn ongeveer 20 verschillende soorten scindapsus klimplanten. Het zijn allemaal groenblijvende klimplanten die verwant zijn aan onder andere de philodendron. Bekende soorten zijn bijvoorbeeld de Scindapsus pictus, epipremnum, aureum en trebie.

Koop de scindapsus online: Bekijk de beste aanbiedingen en de laagste prijzen

Wil jij een scindapsus aanschaffen? Bekijk dan de onderstaande producten. Iedere dag worden de nieuwste prijzen opgehaald in onze prijsvergelijker. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laagste prijzen en de beste aanbiedingen.

€21,95
Bol.com
€21,95
Bol.com

Hier komt de scindapsus vandaan

Je scindapsus komt in het wild voor in gebieden in Zuidoost-Azië, Indonesië en op de Salomoneilanden. Hier groeien veel soorten als epifyten op bomen. Ze leven vaak in gebieden met een hoge luchtvochtigheid.

Is de scindapsus giftig?

De scindapsus is bij inname door dieren licht giftig. Zet de plant dus buiten het bereik van jouw huisdieren!

Zo stek of vermeerder je de scindapsus

De scindapsus kan je op een makkelijke manier stekken en vermeerderen. Dit doe je door in het voorjaar scheut- en oogstekken te bewortelen. Zet de stekjes dan bij een temperatuur tussen de 20 en 25 graden onder glas. Je kan de scheutstekjes eventueel ook in het water zetten.

Alles over de verzorging van de scindapsus

Hieronder lees je alles over de verzorging van de scindapsus, een makkelijk te verzorgen plant. Na het lezen van deze tips weet je precies wat de beste standplaats is en hoeveel water deze plant nodig heeft. De plant groeit vrij snel. Wordt hij te groot? Dan kan je eventueel stekjes maken van een deel van de stengels.

Dit is de beste standplaats voor de scindapsus

De plant staat het liefst op een tochtvrije plek in een warme kamer. Het liefst blijft de kamertemperatuur zo tussen de 18 en 25 graden. Deze plant staat het liefst niet op een te zonnige plek. Zet hem daarom op een plek in de halfschaduw. Wanneer hij te donker staat kan je dat makkelijk zien aan het blad. De print verdwijnt dan van het blad. Wanneer je hem wat lichter zet dan zie je de print weer verschijnen.

Verpotten van deze plant

De plant staat het liefst in een luchtige en vrij zure grond. Het is belangrijk dat de aarde goed kan draineren.

Water geven

Deze plant krijgt het liefst onthard water. Hier kan je regenwater voor gebruiken of gekookt water uit de waterkoker. In de winter kan je de plant wel wat droger houden. Geef hem wel iets meer water wanneer de verwarming in de woonkamer hoger staat. Zomers mag je de plant matig gieten. De aarde mag licht vochtig blijven.

Voeding

Tijdens de groeiperiode van deze plant mag hij eens in de veertien dagen wat extra voeding krijgen. Je kan hiervoor normale plantenvoeding gebruiken.

Luchtvochtigheid

Deze plant houdt van een hoge luchtvochtigheid. Het is daarom belangrijk om hem in de buurt te zetten van een luchtbevochtiger of om hem regelmatig (het liefst een aantal keer per week) te besproeien met de nevelstand van een plantenspuit. Eventueel kan je de stengels lang vochtige mosstokken leiden. Uiteraard is het dan wel belangrijk om de mosstokken goed vochtig te houden!

Afbeelding credit: Photo by Brina Blum on Unsplash