Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Spathiphyllum

Spathiphyllum
Zon:
Minder licht
?Water
licht vochtig ’s zomers meer
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Afbeelding credit: Photo by David Clode on Unsplash

De spathiphyllum – ook wel bekend onder de naam lepelplant – is een prachtig bloeiende plant die ook nog eens makkelijk te verzorgen is. De plant kan in tegenstelling tot veel andere planten goed tegen een vochtige grond. Wanneer je de plant een keer iets te veel water geeft is er niet meteen een man overboord. De grond is liever iets te vochtig dan te droog.

Wat is een spathiphyllum?

De naam sphathiphyllum is afgeleid van het Griekse woord spathe. Dit woord betekent lemmet. En het woord phyllum, wat blad betekent. Hiermee wordt de vorm bedoeld van het blad. Deze plant is onderdeel van de plantenfamilie Araceae. Ook staat deze plant bekend onder de naam lepelplant. In het Engels wordt de plant ook wel peace lily genoemd.

Een sphatiphyllum kopen: Aanbiedingen en laagste prijzen

Wil je een spathiphyllum kopen? Hieronder vind je de beste aanbiedingen en de laagste prijzen. Iedere dag worden de nieuwste prijzen opgehaald zodat je altijd goed op de hoogte blijft.

Soorten van deze plant

Er zijn verschillende soorten van de sphatiphyllum. De floribundum, pantinii en de wallisii zijn drie verschillende soorten die veel voorkomen in Nederland.

Herkomst van de spathiphyllum

De meeste soorten van deze plant komen uit Zuid-Amerika. Daar groeien ze langs de oevers van de Amazone en op de grond in het regenwoud. Hierdoor is deze plant gewend om minder licht te krijgen. Soms, als het water in de Amazone erg hoog staat, staat de plant even onder water. Vaak overleeft de plant dit ook. De andere planten en bomen in het regenwoud houden namelijk de zonnestralen tegen. Er zijn eigenlijk slechts twee soorten die uit de Indische archipel komen.

Is de spathiphyllum giftig?

Deze plant is licht giftig. Wanneer kinderen of huisdieren het blad van deze plant binnenkrijgen kan het schadelijke effecten hebben. Eventueel kan je dan contact opnemen met de dierenarts of de huisarts.

Stekken of vermeerderen

Je kan de plant het makkelijkst vermeerderen door hem te delen tijdens het verpotten. Dit doe je door de plant voorzichtig te splitsen in meerdere delen. Ook kan je de plant vermeerderen door hem te zaaien.

Verzorging van de spathiphyllum

In de winter heeft deze plant een rustperiode. De temperatuur mag dan niet onder de 16 graden celsius komen. Ondanks dat de spathiphyllum in cultuur veel op de anthurium lijkt, zit er veel verschil in de grondsoort waar deze planten het liefst in staan. Deze plant groeit het best in een ietwat zware maar toch ook luchtige bodem.

Standplaats van de spathiphyllum

De plant doet het eigenlijk het best in een warme kas met een hoge luchtvochtigheid. Hij is namelijk dol op warmte. Ook gedurende de winter staat hij graag in een warme kamer. Het is opvallend dat deze plant het goed doet op een wat donkerdere plek. Deze eigenschap kan je aflezen aan donkergekleurde bladeren. Wanneer de plant té donker staat zal je zien dat hij in plaats van witte bloemen, groene bloemen krijgt.

Potmaat en verpotten

In het voorjaar kan je de plant in gewone potgrond verpotten. In de verse aarde zitten weer nieuwe voedingsstoffen die de plant goed kan gebruiken om groter te worden. Je kunt het beste plastic potten gebruiken hiervoor. Deze nemen in tegenstelling tot terracotta potten geen water op. Het best kan je een mengsel maken van grove turfblokjes, verrotte koolmest en kleigraszoden aarde. Dit goed mengen, een paar maanden laten staan en dan gebruiken.

Water geven

Door het blad – dat vrij dun is – verdampt veel vocht. Hierdoor kunnen problemen ontstaan. In de winter hebben de planten een rustperiode. Dat betekent voor de verzorging van de plant dat hij in de winter iets beter tegen de droge lucht in huis kan. Zeker in de winter wanneer de verwarming aan staat is de lucht in huis automatisch wat droger. Het gietwater moet steeds op een goede temperatuur zijn. ’s Zomers mag de plant meer water dan in de winter. In de winter mag de aarde licht vochtig zijn.

Voeding

De plant mag je alleen in de zomer wat extra voeding geven. Je mag de plant dan eens in de twee weken een keer water geven met wat plantenvoeding.

Luchtvochtigheid

Om de luchtvochtigheid hoog te houden kan je de pot op een waterbassin plaatsen. Uiteraard kan je ook een elektrische verdamper in de buurt zetten, zoals een luchtbevochtiger. Door de milde vochtwolkjes creëer je de ideale omgeving voor deze plant. In de tijd dat er knoppen worden gevormd is het aan te raden om de planten te besproeien met lauw regenwater.

Bloei van de spathiphyllum

De spathiphyllum heeft de naam lepelplant te danken aan de bloemen. Deze witte bloemen hebben namelijk de vorm van een lepel. Ook wordt de plant vredeslelie genoemd.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

De plant kan last hebben van bruine bladpunten. Dit kan duiden op te veel voeding of schadelijke zouten. Het advies is dan om de plant snel te verpotten.