Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Strelitzia

strelitzia
Zon:
Lichte en zonnige plek
?Water
Eens per week
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

De strelitzia is tegenwoordig een populaire kamerplant. Met de prachtige grote bladeren geeft hij de kamer een “tropisch” tintje. Sommige soorten herken je meteen aan de prachtige en bijzondere bloemen.

Afbeelding credit: Photo by Nika Akin on Unsplash

Wat is een strelitzia?

Een strelitzia is een geslacht uit de plantenfamilie strelitziaceae (musaceae). Deze plant staat ook wel bekend onder de naam paradijsvogelbloem of vogelkopbloem. De naam van de plant komt van Charlotte van Mecklenburg-Strelitz. Zij was rond 1800 koningin van Engeland als echtgenote van George III.

Verschillende soorten

Er bestaan vijf verschillende soorten binnen het geslacht strelitzia. S. nicolai is de grootste soort, hij kan maar liefst 10 meter hoog worden. De andere soorten kunnen tussen de 2 en 6 meter hoog worden. Naast de nicolai heb je ook s. alba (augusta), caudata, juncea en reginae (parvifolia). De reginae of parvifolia wordt ook wel de paradijsvogelbloem genoemd. Deze soort kan één meter hoog worden en is vaak erg breed.

Koop de strelitzia online: Bekijk de beste aanbiedingen en de laagste prijzen

Wil jij een strelitzia in huis halen? Bekijk hieronder dan de beste aanbiedingen.

Hier komt de strelitzia vandaan

Je vindt deze plant in het wild in subtropisch Afrika en in Zuid-Amerika.

Is de strelitzia giftig?

Deze plant is licht giftig. Het is dus belangrijk dat je de plant buiten het bereik zet van kinderen en huisdieren.

Zo stek of vermeerder je de strelitzia

Je kan deze plant vermeerderen door scheuren of door zaaien. Je kan de plant makkelijk scheuren wanneer je hem verpot. Je beste tijd om dit te doen is in het vroege voorjaar.

Alles over de verzorging van de strelitzia

Lees hieronder alles over de verzorging van deze plant.

Dit is de beste standplaats voor de strelitzia

Deze plant staat graag op een lichte en zonnige plek die in de zomer goed wordt geventileerd. Je hoeft hem alleen te beschermen tegen de meest felle middagzon. In de winter mag de plant overwinteren op een koele, maar wel lichte plek.

Verpotten

De meeste soorten kan je zo om de drie tot vier jaar verpotten, afhankelijk van hoe snel de plant groeit.

Water geven

In de lente en zomer heeft deze plant veel water nodig. Zeker wanneer het erg warm en zonnig is. In de winter kan deze plant juist met veel minder water toe. Je kan hem dan zelfs bijna droog houden. Eén keer in de week een beetje water is voldoende.  

Voeding

In de groeimaanden, de lente en de zomer mag je de plant wekelijks wat extra voeding geven. Je kan hiervoor voeding gebruiken voor groene kamerplanten.

Luchtvochtigheid

De plant houdt van een matig hoge luchtvochtigheid. Sproeien kan de luchtvochtigheid in huis verhogen. Ook helpt het tegen ongedierte en verwijder je op die manier stof van het blad.

Bloei van de strelitzia

De strelitzia heeft de naam paradijsvogelbloem te danken aan zijn bijzondere en prachtige bloeiwijze. Deze plant bloeit in de zomer. In een horizontaal staand en bootvormig schutblad met paarse of rode randen komen zo’n 4 tot 6 oranje met blauwe bloemen. Eén van één zullen die zich oprichten en openen. Pas na een aantal jaar zal de plant gaan bloeien. De nicolai krijgt zwart met witte bloemen.