Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Tradescantia

Tradescantia
Zon:
Lichte plek zonder direct zonlicht
?Water
Heeft weinig water nodig
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Deze planten met hun interessant gekleurde en getekende bladeren en zijn vaak liggend en hebben wortels aan de stengels. De tradescantia wordt vaak gebruikt als hangplant. Vaderplant is de naam waar deze plant ook wel onder bekend staat in Nederland.

Afbeelding credit: Photo by Christian Petzold on Unsplash

Wat is een tradescantia?

De tradescantia is een plantengeslacht dat valt onder de plantenfamilie commelinaceae. Commelinaceae is de familie van de eenzaadlobbige planten. Deze kamerplant staat ook wel bekend onder de naam vaderplant. De plant is namelijk vernoemd naar John Tradescant junior en senior. John senior, de vader, was de tuinman van de Engelse koning Karel I. Zijn zoon was naast ontdekkingsreiziger ook botanicus.

Verschillende soorten van de tradescantia

Er zijn wel meer dan 60 verschillende soorten van de tradescantia. Een aantal bekende soorten zijn de t. albiflora, de t. blossfeldiana en de t. sillamontana. Van de blossfeldiana heb je ook een variegata soort. Deze soort heeft lichte strepen. Van de albiflora heb je de albovittata, de Rochford Silver en de tricolor.

Koop de tradescantia online: Bekijk de beste aanbiedingen en de laagste prijzen

De prijzen bij de planten hieronder worden dagelijks opgehaald. Zo blijf je altijd op de hoogte van de beste aanbiedingen en de beste prijzen voor het kopen van de tradescantia. Psstt… We hebben er ook een aantal kunstplanten tussen gezet! Handig voor als je echt geen groene vingers hebt maar wel veel ‘groen’ in huis wilt.

Hier komt de tradescantia vandaan

Oorspronkelijk komen de verschillende soorten van dit plantengeslacht voor in Noord- en Zuid-Amerika. Zo vind je ze van Zuid-Canada tot aan Noord-Argentinië in de Nieuwe Wereld. De tuinplanten van dit plantengeslacht werden veel eerder ontdekt dan de kamerplanten.

Is de tradescantia giftig?

Deze kamerplant is giftig. Pas dus op met kinderen en huisdieren!

Zo stek of vermeerder je de tradescantia

Het stekken van de tradescantia gaat snel en makkelijk. De uitlopers maken zelfs al wortels wanneer ze de grond raken! Het liefst stek je deze plant in de zomer. Je kan ze stekken in het water of in de aarde.

Alles over de verzorging van de tradescantia

Ben jij van plan om deze kamerplant in huis te halen? Dan is het waarschijnlijk fijn om te weten dat het een makkelijk te verzorgen plant is. Als de bladkleur minder mooi wordt kan je snel en makkelijk nieuwe planten opkweken uit stek.

Dit is de beste standplaats voor de tradescantia

De beste standplaats voor deze kamerplant kan verschillen. Heb je een soort in huis met veel witte tekening op het blad? Dan staan ze het liefst op een vrij lichte plek in de kamer. Donkerdere soorten kunnen iets minder licht staan. Wanneer lichte soorten op een te donkere plek staan worden de bladeren vaalgroen. De meeste soorten kunnen in de zomer buiten staan al staan ze ook prima in een warme kamer. Wanneer je deze plant houdt in een kas kan je ze laten groeien als bodembedekkers. In de winter staan ze het liefst iets koeler maar niet in temperaturen die lager liggen dan 10 graden celsius.

Verpotten van de tradescantia

Deze plant groeit snel en rommelig. Het is dus aan te raden om de plant regelmatig te stekken, bij te snoeien en te verpotten. Plastic potten of hangpotten met een afvoergat en een schotel zijn hiervoor het meest geschikt. Je kan gebruik maken van gewone potgrond voor groene kamerplanten.

Water geven

Deze planten hebben maar weinig water nodig. Zeker in de winter – wanneer het een stuk koeler is – mag de grond soms helemaal opdrogen. Als de planten slap gaan hangen kan je ze weer water geven.

Voeding

Omdat de plant zo snel groeit mag je in de zomermaanden eens in de twee weken plantenvoeding geven. In de winter staat de groei stil en heeft de plant dus geen extra voeding nodig.

Luchtvochtigheid

De kamerplant is gek op een hoge luchtvochtigheid. Daarom doet hij het soms minder goed wanneer de lucht in huis in de winter droog is door het gebruik van de verwarming. Maak dus gebruik van een luchtbevochtiger of geef de plant regelmatig een sproeibeurt met de plantenspuit. Gebruik dan de nevelstand van de plantenspuit.

Bloei van de tradescantia

De tradescantia kan in bloei komen te staan. Vaak zijn de bloemen klein en zijn ze wit of roze van kleur.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

Eigenlijk heeft deze kamerplant maar weinig last van problemen of ziekten. Wanneer de plant te veel op de tocht staat kan hij last krijgen van bladluizen. Deze luizen verdwijnen vanzelf als hij niet meer op de tocht staat.