Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Varen plant

Varens
Zon:
?Water
Eens per week
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Varen plant

Varenplanten zijn mooi en interessant. Ze groeien snel en zien er goed uit in elke kamer. Ze lijken echter niet zo goed bij mensen aan te slaan. Waarom niet?

Varenplanten zijn makkelijk te verzorgen. Ze hebben weinig water en kunstmest nodig. Ze groeien snel en zien er binnenshuis goed uit. Dus waarom heb jij ‘m nog niet in je kamer staan?

Deze blogpost helpt je te begrijpen wat een varenplant anders maakt dan andere kamerplanten. We laten je ook zien hoe ze succesvol in je woonkamer groeien. Lees snel verder.

Wat is een varen?

Een varen is een soort plant die groeit uit een wortelstok (een dikke ondergrondse stengel) en heeft bladeren (bladstelen). Varens komen over de hele wereld voor en groeien in gematigde klimaten. Ze groeien vaak langs beekjes of in vochtige gebieden, zoals onder bomen.

De bladeren van een varen zijn meestal verdeeld in twee delen: het blad en de oorschelpen. Het blad is het blad zelf, terwijl de oorschelpen de blaadjes zijn die aan het blad zijn bevestigd. Bij varens met geveerde bladeren loopt de bladsteel verder in de bladschijf. Er zijn honderden soorten varens, elk met zijn eigen unieke kenmerken.

Varens noemen we ook wel sporenplanten. Dit wil zeggen dat ze anders zijn dan de planten die zaad aanmaken. Er is nog een kenmerk die ervoor zorgt dat de varens anders zijn dan andere planten. Ze hebben namelijk geveerde bladeren. Grote bladeren met kleine inkepingen. Bij varens zie je dat de veren op hun beurt ook weer geveerd zijn. Dit heet een dubbelgeveerd blad.

Welke soorten varens zijn er?

Varens bestaan al meer dan 400 miljoen jaar, er zijn wereldwijd ongeveer 3000 soorten varens, waarvan sommige in de VS, Europa en Azië. Dit aantal groeit nog steeds.

Varens kunnen worden onderverdeeld in drie groepen: Pteridophytes (varens), Gymnosperms (coniferen) en Angiosperms (bloeiende planten).

De eerste twee groepen vormen het grootste deel van de wereldflora (planten), terwijl de derde groep er slechts een klein deel van uitmaakt. De pteridofytengroep omvat alle varens.

Varens zijn er in vele kleuren, waaronder rood, geel, oranje, groen, blauw, paars, wit en zwart. Sommige varens hebben markeringen of vlekken. Ook het type bladeren varieert.

Kenmerken varens

1. Ronde varenbladeren

Ronde varenbladeren hebben de neiging om in bosjes te groeien en zijn te vinden in natte gebieden zoals moerassen, moerassen en moerassen.

2. Ovale varenbladeren

Ovale varens komen meestal voor in de geslachten Athyrium en Dryopteris.

Athyrium betekent “zonder haar” en verwijst naar het ontbreken van haren op deze planten.

Deze planten worden vaak gevonden in de buurt van waterbronnen.

3. Puntige varenbladeren

Puntvarens worden meestal geassocieerd met de genera Dryopteris en Asplenium.

Dryopteridaceae betekent “opdrogen” en verwijst naar de neiging van deze groep planten om snel uit te drogen.

Deze plant komt veel voor in bosgebieden.

4. Driehoekige varenbladeren

Driehoekige varens zijn meestal verwant aan de geslachten Asplenium en Dryopteris. Ze worden vaak gevonden in vochtige gebieden.

We hebben een artikel geschreven met alle vormen van bladeren van varens.

Varen als kamerplanten

Welke varensoorten het meest geschikt zijn voor bij jou in huis, kun je zien aan de hand van hun groeigewoonten. Als je iets wilt dat snel groeit, kies dan tussen Japanse kuifvaren (Adiantum capillus-veneris), Chinese groenblijvende varen (Athyrium filix-filix), kerstvaren (Polystichum acrostichoides), Japanse kuifvaren (Blechnum japonicum), gewone adderstongvaren (Osmunda cinnamomea) en Lady Fern (Athyrium distentifolium).

De bekendste varen is wel de krulvaren genoemd, de Nephrolepis. Deze behoort bij de diep ingesneden soorten en is gewoon erg makkelijk als kamerplant te verzorgen.

Winterharde soorten

De winterharde soorten varens omvatten Blechnum spicant, Dryopteris filix-mas, Dicksonia antarctica, Dicksonia sellowiana, Doodia aspera, Osmunda regalis, Phegopteris australis, Polystichum acrostichoides, Pteridium aquilinum en Vittaria lanceolata.

Varens kopen

We hebben even rondgekeken en vonden de volgende aanbiedingen, mogelijk wel interessant voor jou:

Varen verzorgen

Lichte standplaats

Varens kunnen het beste in huis worden geplaatst op een schaduwrijke plek, uit de buurt van direct zonlicht. Als er te weinig licht is, zullen de bladeren wat geel worden. Het is het beste om de grond licht vochtig te houden. Met de juiste verzorging heb je lang plezier van je planten.

Hoge luchtvochtigheid

Varens die je kent uit je huiskamer groeien in het bos, vooral in vochtige ruimtes. Varens gedijen goed in vochtige omstandigheden zoals badkamers of keukens. Zorg voor voldoende natuurlijk licht. De plant produceert ook veel vocht. Lekker in huis dus, een hoge luchtvochtigheid. Het helpt hoofdpijn en een droge huid te voorkomen. Varens staan ook bekend om hun vermogen om de lucht te zuiveren. Heel gezond dus, varens in huis.

Voeding

Het wordt aanbevolen om de varen alleen in de zomer- en lenteperiode te voeren. In de herfst en winter gaan de varens in ruststand, waardoor ze minder voeding verbruiken. Let ook op dat de dosering die op sommige product verpakkingen staat: deze is meestal te hoog is voor een varen.

We raden aan om je dosering te halveren. Overvoeding is schadelijk voor de wortels, omdat ze door de verzuring geen water en voedingsstoffen meer kunnen opnemen. Ze staan namelijk niet graag met natte voeten in (te) vochtige grond. Zorg dus voor lichtvochtige grond.

Water geven

Houd de potaarde vochtig en laat de kluit van de varen niet uitdrogen. Opgelet, geef geen water in het hart van de plant, die kan dan namelijk kaal worden. Dus aan de zijkant van de pot water geven.

De groeiperiode is vooral in de zomer, dus geef ‘m dan meer water dan je zou doen in de winter. Let er ook op dat het water niet te koud is, dat kan nog wel eens tot een bruine verkleuring van de plant leiden. Dus mocht je je afvragen waarom hebben mijn bladeren bruine randen? Daarom dus. Over het algemeen mag je de varen wekelijks voeding geven.

Heeft jouw varen verdorde bladeren? Dan heeft hij te lang geen water gehad. De bladkleur varieert dan wellicht ook. Om een vochtig klimaat te maken, heeft hij ook een licht vochtige grond nodig.

Door gebruik te maken van een watergeefsysteem maak je het jezelf gemakkelijk. Ook kan je gebruik maken van een speciale hydrometer om steeds dezelfde hoeveelheid water te geven.

Er zijn ook potten van het merk Elho die de watergift vanzelf regelen Ook zou je gebruik kunnen maken van  plastic potten met daarin hydrokorrels.

Sproeien

Varens houden ervan als je ze regelmatig besproeit met een plantenspuit of nevelspuit. Mocht je die nog niet zelf hebben, dan kun je die echt heel eenvoudig online kopen vandaag de dag.

Verpotten

Denk je dat je varen uit zijn pot groeit? Het is een goed moment om het te verpotten in maart. Ook als je merkt dat jouw varen tekenen van verwelking of vergeling van bladeren vertoont, is het tijd om te verpotten.

Verpot wanneer een nieuwe groei verschijnt met nieuwe bladeren op de toppen van de bladeren. Dit zal het eerste jaar ongeveer elke 2-3 maanden gebeuren. Na deze periode alleen verpotten als de wortels te groot zijn geworden voor de pot.

Vermeerderen van de planten

Uit de sporen van deze planten kunnen nieuwe varens worden gekweekt. Het is echter erg lastig om dit zelf te doen. Je kan het proberen in  een warme kas . De bodemtemperatuur van de aarde  moet constant 25 graden zijn. De sporen kan je zien als plantjes in aanleg

Leuke opties om nog even te bekijken

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je een varen water geven?

De varen moet je minimaal 1x per week water geven, maar beter is een paar keer per week een klein beetje. De varen vind licht vochtige grond het lekkerst. Maar let op dat je het niet te vochtig maakt.

Hoe verzorg je een varen plant?

Je verzorgt een varen plant het beste door de potgrond lichtvochtig te houden, dus geef ongeveer 1x a 2x per week water. Ook kun je de varen regelmatig besproeien.