Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Washingtonia

washingtonia
Zon:
Veel zonlicht
?Water
Matige vochtige grond
☝️Moeilijkheidsgraad:
Gevorderd
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Als je op zoek bent naar een palm die niet iedereen in huis heeft staan is de washingtonia – de waaierpalm – misschien wel de geschikte palm voor jou! Veel mensen zijn van mening dat deze plant minder geschikt is om binnen te houden. Met de juiste verzorging groeit de plant ook binnen hartstikke goed!

Wat is een Washingtonia?

De washingtonia is een minder bekende palmsoort die valt onder de plantenfamilie arecaceae (de palm. Het bijzondere van deze palm is dat de bladeren er niet – zoals bij veel andere palmen het geval is – af vallen maar dat ze de stam onthullen door naar beneden te buigen. Hierdoor heeft de volwassen en grote palmboom een soort ‘rok’ van verdroogde bladeren. De w. filifera is aan de top erg rafelig wat de palm een rauw uiterlijk geeft.

Een washingtonia kopen online; beste prijzen en aanbiedingen

Wil jij graag een washingtonia in huis halen? Hieronder vind je de beste aanbiedingen. Iedere dag worden de prijzen opgehaald waardoor je altijd op de hoogte bent van eventuele prijsverlagingen.

Soorten van de washingtonia

Er zijn slechts twee verschillende soorten van de washingtonia. De meest bekende soort is de w. filifera. Deze heeft ongedeelde jonge bladeren. Al snel vergroeien de bladeren slechts voor de helft. De bladsteel is aan de voet gestekeld en de bladeren zijn rafelig aan de top. Deze soort kan in het wild maar liefst 15 tot 18 meter groot worden en tot 1 meter breed. De andere soort is de w. robusta – ook wel de Mexicaanse waaierpalm genoemd.

Herkomst van de washingtonia

De twee soorten van deze palm komen beiden voor in het zuidwesten van de Verenigde-Staten. In Noord-Amerika kan je deze plant ook in het wild zien.  Ook komen ze voor in het noordwesten van Mexico. Vaak groeien de palmen in een semi-woestijnklimaat. In de gebieden waar ze leven is er weinig water, zijn de zomers erg warm en lang en de winters kort. Aan de kust van de Middellandse zee in de landen Frankrijk, Spanje en Italië kan de plant ook in de winter goed overleven. Sommige soorten overleven zelfs in Bretagne.

Is de washingtonia giftig?

Deze palm is niet giftig. Je kan de plant dus gewoon in een huis zetten waar ook kinderen en huisdieren leven. Het is wel belangrijk om je te beseffen dat de plant scherpe doorns heeft. Zet hem dus niet op een plek waar kinderen makkelijk tegenaan lopen.

Stekken of vermeerderen

Je kan deze plant vermeerderen door te zaaien. Het verse zaad moet je eerst een paar dagen laten weken voordat je het zaait. De bodemwarmte moet tussen de 25 en 30 graden liggen, vrij warm dus! Ook is het belangrijk om geduld te hebben. Het kan namelijk lang duren voordat de zaden gaan kiemen.

Verzorging van de washingtonia

Deze palm wordt door veel mensen niet gezien als een geschikte plant om binnen te houden. Echter is het wel mogelijk om de plant als kamerplant te houden, mits je rekening houdt met de eisen qua verzorging. Zo is frisse lucht belangrijk voor de plant en kan je de plant in de winter beter niet in de warme woonkamer laten staan. Het gelukkigst zou de plant in de winter zijn wanneer hij in een oranjerie kan staan. In de zomer zou de plant – als hij wat groter is – ook op een beschut plekje in de buitenlucht kunnen staan.

Standplaats van de washingtonia

Deze palm staat het liefst op een hele lichte plek in fel zonlicht. Alleen op het midden van de dag is het belangrijk dat je de plant schermt van de volle zon. In de winter staat de plant het liefst wat droger en op een koele plek. De washingtonia heeft veel behoefte aan frisse lucht.

Potmaat en verpotten

Het is belangrijk om goed gedraineerde, hoge en smalle potten te gebruiken om de washingtonia in te zetten. Wanneer ze wat groter worden mogen ze ook in een kuip staan van hout of plastic. In de eerste jaren van de plant, mag je de palm ieder jaar verpotten. Het verpotten doe je het liefst in het voorjaar, net voor het groeiseizoen.

Water geven

In de zomer mag deze palm in een matig vochtige aarde staan. Is het winter? Dan mag de aarde iets droger zijn.

Voeding

In het groeiseizoen – in het voorjaar en de zomer – mag je de plant iedere twee weken wat plantenvoeding geven. Je kan hiervoor de gewone voeding voor kamerplanten gebruiken.

Luchtvochtigheid

In het wild staat deze palm in gebieden waar een semi-woestijnklimaat is. Het is in deze gebieden dus erg droog. Deze palm heeft dus geen behoefte aan een hoge luchtvochtigheid. Wel kan je de plant af en toe een sproeibeurt geven met de plantenspuit. Zo is de kans groter dat de bladeren vrij blijven van beestjes en plagen. En natuurlijk blijven de bladeren zo stofvrij.

Bloei van de washingtonia

In het wild bloeit deze plant als hij volwassen is. Hij krijgt dan volle trossen met vruchten. Wanneer je de plant als kamerplant hebt zal dit echter zelden tot niet voorkomen.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

Door de plant regelmatig een goede sproeibeurt te geven verklein je de kans op ongedierte, ziektes en plagen. Deze palm kan last krijgen van schildluis of van spint (wanneer de lucht in huis te droog is).

Veelgestelde vragen over de washingtonia.

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veel gestelde vragen over deze bijzondere kamerplant. Heb je zelf nog vragen over deze plant of over de verzorging van deze palm? Laat dan gerust een berichtje achter!

Hoe komt de washingtonia aan zijn naam?

Deze palm is vernoemd naar George Washington. Hij was de eerste president van de Verenigde Staten en leefde van 1732 tot 1799.