Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Yucca

Yucca
Zon:
Lichte plek
?Water
matig vochtig, in de winter droger
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Vergeet jij jouw planten wel eens water te geven? Staan de planten bij jou in huis dan eerder te droog dan te nat? Misschien is de Yucca dan wel een geschikte kamerplant voor jou! Deze plant is het wel gewend om droger te staan en zal het je dan ook niet kwalijk nemen als je een keer vergeet water te geven. De plant geeft jouw interieur een stoere en bohemian look.

Afbeelding credit: Photo by Anca Gabriela Zosin on Unsplash

Wat is een yucca?

De yucca is een plantengeslacht dat valt onder de plantenfamilie asparagaceae. Deze plant wordt ook wel de palmlelie genoemd. In Midden-Amerika werd de volksnaam ‘yuca’ gebruikt voor de casavestruik (manihot esculenta). Later is deze volksnaam de naam geworden voor de palmlelie. Je herkent de plant aan zijn scherpe of slappe zwaardvormige bladeren. Deze bladeren staan in rozetten aan het einde van bruin geschubde stammetjes.

Een yucca kopen online; beste prijzen en aanbiedingen

Ben jij op zoek naar de yucca als kamerplant? Bekijk dan de onderstaande aanbiedingen. Dagelijks worden de nieuwste prijzen opgehaald. Zo weet je zeker dat je de meest voordelige prijs te zien krijgt.

Soorten yucca

Er bestaan zo’n 40 verschillende soorten van de yucca. Je hebt kleine struiken, maar ook bomen. Een aantal bekende soorten zijn de y. aloifolia (waarbij de marginata de bonte vorm is), de y. elephantipes en de y. gloriosa. De elephantibes wordt ook wel de olifantspoot genoemd.

Herkomst van de yucca

In het wild komt de yucca voor in het zuiden van Noord-Amerika en in Midden-Amerika. Ook vind je de planten terug in het Caribisch gebied. Hier worden veel soorten gebruikt in de tuin. Pas sinds de jaren 60 worden ze in grote getalen gebruikt als kamerplant.

Is de yucca giftig?

Deze plant is giftig voor zowel mensen als dieren. Het is dus belangrijk dat je deze plant buiten het bereik van huisdieren en kinderen plaatst. Wanneer huisdieren kauwen op de bladeren kunnen de vezels hiervan de darmen irriteren. Daarnaast kunnen kinderen zich makkelijk bezeren aan de scherpe bladeren.

Stekken of vermeerderen

Je kan de yucca het beste stekken door een topstek te maken. Ook kan je voor het vermeerderen van de plant een scheut gebruiken met een flinke stam en meerdere bladeren.

Verzorging van de  yucca

Deze plant neemt het je niet kwalijk wanneer je hem een keer vergeet water te geven! In de zomer kan je hem ook makkelijk buiten zetten, mits de temperatuur boven de 10 graden blijft. Het is belangrijk om de onderste gele bladeren te laten zitten tot ze vanzelf verdrogen. De stam van deze plant wordt gevormd doordat de onderste bladeren steeds dood gaan.

Standplaats van de yucca

De yucca staat graag op een hele lichte standplaats waar het fris is. In de winter staat deze kamerplant het liefst op een koele plek. Het liefst wordt hij behandeld als een kuipplant. In de zomer (vanaf half mei) kan je hem dus goed plaatsen op een zonnig terras en in de winter bij het venster van een vorstvrije garage. In de eerste maand buiten is het belangrijk om hem bij fel zonlicht nog te schermen zodat hij geen gele bladeren krijgt.

Potmaat en verpotten

De yucca staat het liefst in een plastic pot met een goede drainage en afvoer. Je kan de plant vaak om de drie jaar verpotten. Bij oudere (en uitgegroeide planten) kan je ieder jaar de bovenste laag grond vervangen door nieuwe aarde met nieuwe voedingsstoffen. Het liefst gebruik je steeds een grotere pot.

Water geven

In de zomer mag je de plant matig vochtig houden. In de winter, wanneer de plant op een koele plaats staat, is het belangrijk om de plant vrij droog te houden.

Voeding

Wanneer je de plant jaarlijks verpot hoef je geen extra voeding te geven. Er zit dan al genoeg voeding in de potgrond. Anders kan je de plant in de zomermaanden wat extra voeding geven.

Luchtvochtigheid

Deze kamerplant is gewend aan een droge lucht. Je hoeft dus niet voor een hoge luchtvochtigheid te zorgen. Wel kan je de plant zo nu en dan eens sproeien om het stof van de bladeren te verwijderen. Voorkomen dat er kalkresten achterblijven op de bladeren? Gebruik dan het liefst regenwater of gekookt water uit de waterkoker. Uiteraard laat je het gekookte water eerst afkoelen voordat je het aan de plant geeft.

Bloei van de yucca

De yucca kan bloeien al komt dit cultuur maar weinig voor. Er wordt ook nog wel eens gezegd dat deze plant in bloei komt te staan wanneer de verzorging niet goed is.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

Wanneer de plant op een te donkere plek staat in een te warme kamer kan hij last krijgen van luis. Vaak loopt de plant nog één keer uit op reservestoffen en daarna zal hij na een aantal jaar dood gaan. Een koele en lichte plek is dus zeker gewenst!

Veelgestelde vragen over de yucca

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over de yucca. Heb jij nog vragen over o.a. de verzorging van deze plant? Stel ze dan gerust!

Wat is het verschil tussen de yucca en de dracaena?

De yucca wordt nog wel eens verward met de dracaena. Deze planten lijken qua uiterlijk erg op elkaar. Je herkent de yucca vaak aan zijn dikkere stam. Ook zijn de bladeren van deze plant vaak scherper.

Hoe populair was deze plant in de jaren 70?

In het begin van de jaren 70 was de meerstammige yucca enorm populair als kamerplant. Voordat de massale import van deze plant op gang kwam en veel mensen de plant niet meer in huis wilden vanwege de scherpe stekels was de waarde van deze plant enorm hoog. Zo betaalde je voor deze plant een prijs die gelijk lag aan de prijs van een kleurentelevisie!