De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

Kerstboom met kluit in huis

kerstboom met kluit
Photo by @jit kumar on Unsplash

Nog even en het is weer kerst! In dit jaar lijkt het wel alsof veel mensen extra vroeg hebben besloten om alvast een kerstboom in huis te halen. Vind je een kunst-kerstboom maar niks en vind je het ook zo zonde om een echte kerstboom in huis te halen zonder wortels? Er zijn gelukkig milieuvriendelijkere alternatieven! Zo kan je een kerstboom kopen met kluit die je later weer in de grond kan zetten. Wij hebben een aantal opties en webwinkels met een kerstboom met kluit opgezocht.

Waarom een kerstboom met kluit?

Het grootste voordeel van een kerstboom met kluit is in onze ogen dat de boom een mooi tweede leven kan krijgen. Wij vinden het altijd erg zonde wanneer een boom na een paar maanden binnen staan wordt verbrandt. Wanneer je het goed aanpakt kan een boom met kluit na het gebruik weer in de grond gezet worden. Dit is echter één van de voordelen. Een ander voordeel is dat de boom veel minder last heeft van naalduitval, zeker bij de juiste verzorging.

Waar koop je een kerstboom met kluit?

Wil je een kerstboom met kluit kopen? Dan is het goed om er rekening mee te houden dat een kleinere boom vaak een grotere kans heeft om het buiten in de grond goed te doen. Ook is het slim om te kijken of er echt een flinke kluit aan zit. Niet alle kerstbomen worden even voorzichtig uitgegraven. Het is ook mogelijk om een kerstboom te adopteren!

Hoe verzorg je een kerstboom met kluit?

Als je de kerstboom goed verzorgd zal hij gezond blijven en weinig last hebben van naalduitval. Qua verzorging is het belangrijk dat je de boom rustig laat wennen aan de warmere en drogere lucht in huis. Zet hem na de aankoop liever niet meteen op een warme plek naast de verwarming. Laat hem eerst wennen op een koudere plek in huis. In de woonkamer staat hij het liefst op een niet al te warme plek (dus niet naast de open haard of de verwarming). Probeer ook te voorkomen dat de boom op de tocht komt te staan. ’s Winters is de luchtvochtigheid in huis vaak laag doordat de verwarming hoger staat en de ramen vaak dicht zijn. Met een luchtbevochtiger kan je ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in huis wat hoger is. De kerstboom blijft het mooist bij een iets hogere luchtvochtigheid in huis. Iedere dag mag de kerstboom met kluit ongeveer een halve liter water.

De kerstboom weer in de tuin zetten

Wil je de kerstboom in de tuin planten? Dan is het slim om hem niet veel langer dan twee weken binnen te laten staan in de warme kamer. Laat hem eerst even in een koudere kamer wennen aan de iets koudere temperaturen voordat je hem buiten in de tuin zet. Een eventueel gaasnetje om de kluit mag verwijderd worden. Wanneer de kerstboom aanslaat dan kan hij flink groeien! Je hoeft de boom niet te bemesten!