De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

Kerststuk maken: Een stappenplan

Kerststuk maken

Bij het maken van een kerststukje is het belangrijk om op een bepaalde manier te werk te gaan om het mooiste resultaat te krijgen. Kerststuk maken? Hieronder vind je een uitgebreid stappenplan!

Stap 1: De juiste materialen in huis halen

Voor het maken van een kerststuk heb je bepaalde “basismaterialen” nodig. Je begint met het uitzoeken van een mooie schaal of pot waar je het stuk in kan maken. Wil je een keer iets anders dan de standaard stukjes? Laat dan je fantasie de vrije loop! Bij een kringloopwinkel vind je bijvoorbeeld genoeg materiaal voor een leuk prijsje. Ook is het belangrijk om de volgende materialen in huis te halen: Oaseblok, kerstgroen, kerstaccessoires (zoals stekers, kerstballen en verlichting).

Stap 2: Een ruime werkplek creëren

Voordat je gaat beginnen met het maken van een kerststuk is het belangrijk om een ruime werkplek te creëren zodat je de verschillende materialen overzichtelijk neer kan leggen en een goed overzicht hebt. De oaseblokken moeten in een grote emmer vol water zonder te duwen naar beneden zinken. Dit om luchtbellen in de oase te voorkomen. Ook is het belangrijk om de materialen klaar te leggen die je nodig hebt tijdens het maken van het kerststuk. Bijvoorbeeld een mes voor het snijden van de oase en groentang voor het knippen van de kersttakken. Ook heb je zilverfolie of een plastic tasje  nodig om de bodem te bedekken. Dit tegen het doorlekken van de schaal of pot.

Kerststuk maken

Stap 3: De basis voor het kerststuk maken

Het natte oaseblok (ook wel steekschuim genoemd) plaats je nadat je het op maat gesneden hebt op het plastic of zilverfolie in de schaal of pot. Zorg dat de ruimte naast het oaseblok ook opgevuld wordt. Het oaseblok moet ongeveer 2 cm boven de rand van de pot of schaal uitsteken. De hoeken rond je af met een aardappelschilmesje.

Kerststuk maken

Stap 4: Kerstgroen toevoegen

Voordat je begint met het toevoegen van de kerstaccessoires maak je de basis met het kerstgroen en eventueel plat mos. Je zorgt dat je het groen in verschillende groepjes sorteert. Hierdoor wordt het kerststuk niet te rommelig. Wat je het mooiste groen vindt, daar gebruik je het meeste van. Je werkt van groot naar kleine lengtes. De grootste takken plaats je rondom in de 2 cm oase die boven de rand van de pot of schaal uitsteekt. Daarna ga je dakpansgewijs naar het midden toe verder met toevoegen van de rest van het groenmateriaal. Je kunt een plat stuk maken. Dan vul je met plat mos het bovenste gedeelte van je kerststuk op. Bij een hoger kerststuk blijf je doorgaan met het opvullen met kerstgroen tot het gehele oaseblok niet meer te zien is. Kies de takken die je zelf mooi vindt. Voor een langwerpig stuk plaats je aan de zijkanten langere takken.

Kerststuk maken

Stap 5: Het kerststuk afmaken met accessoires

Als het oaseblok bedekt is met groen begin je met het toevoegen van de accessoires. Je kan gebruik maken van verschillende soorten kerstaccessoires. Maak bijvoorbeeld gebruik van kerstballen, dennenappels, een theelichthouder met een waxinelichtje, insteekfiguren en nog veel meer.