Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Kersttafel feestelijk dekken: Kerstsfeer in huis halen

Kersttafel feestelijk dekken: Kerstsfeer in huis halen

Het is weer bijna zover, de december feestmaand komt er weer aan! Langzaamaan zie je in winkels en tuincentra steeds meer kerstartikelen verschijnen. Wil je geen dozen vol kerstversieringen in huis hebben en kapitalen uitgeven, maar wil je wel een feestelijk versierd huis? Wij zijn op zoek gegaan naar een aantal basisartikelen waarmee je alle kanten uit kan en waarmee je de kerstsfeer in huis kunt halen. Een aantal kerstartikelen zijn geschikt voor zowel de kerstdagen als voor de andere maanden in het jaar! Om jouw huis sfeervol te kunnen versieren rond de feestdagen heb je als basis helemaal niet veel nodig. Zo kan je jouw huis goedkoop decoreren! In deze blog laten wij zien hoe je een kersttafel feestelijk kunt dekken.

Deze blog hebben wij geschreven in samenwerking met Tuinland. Alle materialen die wij in deze blog hebben gebruikt hebben wij zelf uit mogen zoeken in de webwinkel.

Kerstassortiment bij Tuinland

Bij Tuinland vind je een groot kerstassortiment. In de online kerstwinkel vind je kerstversieringen voor zowel binnen als buiten. Hierbij kan je denken aan (kant en klare) kunstkerstbomen, figuren gemaakt van slangverlichting voor buiten, kersthuisjes, kerstverlichting en kerstballen. Naast deze typische kerstversieringen kan je ook kiezen voor versieringen die je ook makkelijk kan laten staan na de feestdagen. Dit zijn versieringen zoals de Led Pampas Pluim of de Veren Pluim Led. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om een bezoekje te brengen aan één van de Tuinland winkels om daar de kerstshow te bezoeken. Hieronder vind je alle artikelen die wij hebben uitgezocht uit het kerstassortiment van Tuinland.

kersttafel feestelijk dekken

Kersttafel dekken in de kerstsfeer

Als je aan kerst denkt, denk je natuurlijk al snel aan de prachtig en feestelijk gedekte kersttafel vol met de lekkerste gerechten. Het opmaken van de kersttafel is eigenlijk vrij simpel. Met deze tips en materialen heb je binnen een paar tellen de tafel mooi opgemaakt. Door het volgen van de onderstaande stappen weet je zeker dat je niks vergeet!

Kersttafel feestelijk dekken: Kerstsfeer in huis halen
Kersttafel feestelijk dekken: Kerstsfeer in huis halen

Stap 1: De keuze voor het tafelkleed

Je begint tijdens het dekken van de tafel met het tafelkleed. Wij hebben zelf gebruik gemaakt van een rood tafelkleed met een subtiele glitter van de Zeeman voor een extra feestelijke en kerstachtige sfeer. Wil je een iets chiquere stijl in plaats van een feestelijke stijl? Dan kan je ook kiezen voor een spierwit tafelkleed, een donkergrijs of een damast tafelkleed. Deze tafelkleden kan je ook eerder gebruiken in de andere maanden van het jaar wanneer je eters krijgt.

Stap 2: Tafelloper of placemats en servetten

Wanneer je kiest voor een neutraal tafelkleed kan je de tafel opleuken met servetten en placemats of een tafelloper met een kerstdesign. Mooie servetten kan je ook gebruiken om op glazen potten of op terracotta plantenpotten te plakken. Deze techniek wordt ook wel decoupage techniek genoemd. Wij hebben bij Tuinland naast de servetten ook bijpassende placemats gekocht. Deze zitten op een rol met handige scheurranden. Wij hebben een stuk van de rol gebruikt als tafelloper. De placemats zijn gemaakt van een vrij dik en stevig materiaal waardoor ze er chique uitzien.

Stap 3: Het bestek

Het is leuk om de tafelversiering aan te laten sluiten bij de kleur van het bestek. Heb je zilver bestek? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor de prachtige zilveren waxinelichthouder en voor zilveren kerstballen. Wij hebben zelf gekozen voor goudkleurig bestek omdat dit zo feestelijk oogt. Daarom hebben wij tijdens de opmaak van de tafel ook gebruik gemaakt van goudkleurige accessoires en versieringen.

Stap 4: Tafelschikking maken

Komen er veel mensen eten? Dan kan je er ook voor kiezen om vooraf een tafelschikking te maken. Er zijn speciale kaartjes die je op de verschillende plekken neer kan leggen.

Het versieren van de kersttafel

Naast het mooi dekken van de kersttafel kan je tafel een extra feestelijk tintje geven door gebruik te maken van kerstversieringen, verlichting zoals kaarsen of waxinelichtjes en kerstgroen. Wij hebben verschillende accessoires gebruikt om de kersttafel mooi te versieren.

Versieren van waxinelichthouders

Extra leuk is het zelf versieren van basic accessoires. Dit hebben wij bijvoorbeeld gedaan met de golvende waxinelichthouder. Met oase, dennentakjes en kerstballen maak je er een kerstwaardige waxinelichthouder van. Deze waxinelichthouder is multifunctioneel zodat je hem ook buiten de feestdagen nog kunt gebruiken. Je kan hem in de herfst bijvoorbeeld weer versieren met oase en typische herfstmaterialen zoals dennenappels, kastanjes en mos. Lees hieronder de stappen voor het versieren van de waxinelichthouder.

Stap 1: Het snijden van de oase

Eerst snijd je de oase in blokjes zodat ze goed passen tussen de waxinelichtjes. Daarna plaats je de oase tussen de waxinelichtjes. Let er wel op dat je de oase één keer kan gebruiken. Doordat er allemaal gaatjes ontstaan wanneer je er iets in prikt kan je de oase geen tweede keer meer gebruiken.

waxinelichthouder kerst

Stap 2: Plaatsen van de takken

Net als bij het opbouwen van een kerststuk begin je aan de onderkant en werk je laag voor laag naar boven. Je steekt dus eerst de takjes aan de onderkant van de oase en daarna steeds een laag erboven. Gebruik hiervoor takken uit het bos die op de grond zijn gevallen en knip ze met een goede tang op de juiste maat.

waxinelichthouder kerst

Stap 3: Toevoegen van de kerstballen

Op de takken kan je kleinere kerstballen plaatsen. Je kan ze voorzichtig op de takken leggen. Wil je dat ze steviger vast zitten zodat je het geheel makkelijker kan verplaatsen zonder dat de kerstballen wegrollen? Dan kan je gebruik maken van kleine haakjes. Dit zijn dezelfde haakjes als waarmee je de kerstballen in de boom zou hangen. Wij hebben gebruik gemaakt van de witte kerstballenmix van de Tuinland, een combinatie van matte en glanzende kerstballen. Deze mix is ook verkrijgbaar in verschillende andere kleuren.

waxinelichthouder kerst

Stap 4: De bovenzijde van de oase bedekken

Na het plaatsen van de takken aan de zijkant van de oase blijft er nog een stuk oase over aan de bovenzijde. Deze oase kan je bedekken met een laagje mos. Aan de bovenzijde kan je mooie, het liefst wat kleinere, kerstballen plaatsen. Omdat wij even geen iets grotere oase tot onze beschikking hadden besloten wij de ruimte op te vullen met een mooie kerstslinger.

waxinelichthouder kerst

Kerstkrans op de kersttafel

Kerstkransen zijn voor ons ook onmisbaar om rond de feestdagen in huis te hebben. De kerstkransen van Tuinland zijn enorm veelzijdig. Met behulp van een deurhaak kan je er voor kiezen om ze aan een deur te hangen. Uiteraard kan je ze ook neerleggen (eventueel met een glazen vaas met verlichting in het midden of wat hogere en bredere kaarsen op een onderzetter).

Stap 1: Het stylen van de krans

Je begint met het stylen van de krans voordat je begint met versieren. Je kan ervoor kiezen om de krans vrij plat te houden of om hem wat “wilder” te maken door de takjes naar buiten te vouwen. Eigenlijk werkt deze krans precies als een kunstkerstboom.

stylen van de krans

Stap 2: Verlichting en een kerstslinger

Na het stylen van de kerstkrans begin je met het omwikkelen van de krans met een kerstslinger (ook wel folieslinger of guirlande genoemd). Eventueel kan je de krans ook versieren met ledlampjes. Wij hebben zelf meerdere kerstslingers besteld bij Tuinland omdat ze altijd goed van pas komen. Zo hebben we een iets bredere groene kerstslinger en een smallere gouden kerstslinger met kleine sterretjes.

stylen van de krans

Stap 3: Toevoegen van de kerstballen

Als kers op de taart voeg je aan de krans kerstballen toe. Voor een extra speels effect combineer je verschillende vormen en matte en glanzende kerstballen. Je kan ervoor kiezen om de kerstballen in dezelfde kleur te houden of om verschillende kleuren te combineren.

stylen van de krans
Kersttafel feestelijk dekken: Kerstsfeer in huis halen