De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

Kiemen kweken: Hygiëne enorm belangrijk

Kiemzak kiemtoren voordelen kiemen kweken bakken potten

Zeg je tegen mensen dat je zelf je eigen kiemen kweekt thuis, dan hoor je soms wel eens spookverhalen over mensen die hier ziek van zijn geworden. Wanneer je thuis zelf kiemen kweekt kunnen salmonella, E-coli, listeria en andere bacteriën op de loer liggen. Met een klein beetje voorzorgmaatregelen kun je dit gelukkig allemaal voorkomen. Helaas kun je dit soort bacteriën niet ruiken of proeven. Hygiëne tijdens het kweken van kiemen is daarom echt van groot belang. Hieronder bekijken we wat de belangrijkste zaken zijn die je op het gebied van hygiëne op orde moet hebben als je een echte thuiskiemer gaat worden!

Koop goede zaden

Koop zaden van goede kwaliteit. Lees goed in waar de zaden vandaan komen. Koop het liefst biologische zaden en/of zaden die in een onafhankelijk laboratorium zijn uitgetest. Koop je de zaden bij een boer; ga dan eens in gesprek met de boer. Waar haalt hij de zaden vandaan? Zijn het biologische zaden? Worden zijn zaden wel eens getest in een laboratorium? Het voordeel van een onafhankelijke test is dat zaden die vrij zijn van bacteriën worden goedgekeurd, zodat je zeker weet dat je geen zaden met bacteriën in huis haalt.

Maak de kiemer goed schoon

Zorg dat je de kiemer, het apparaat, bakje of zakje, waarin je kiemen gaat kweken enorm goed schoon houdt. Het is erg belangrijk voor de hygiëne om dit regelmatig te doen. De meeste kweeksystemen kun je gewoon in een heet sopje schoonmaken en afspoelen met heet water. Glazen potten kunnen gewoon in de vaatwasser. Sommige plastic kiempotten kunnen ook gewoon een ronde mee in de vaatwasser. Laat kweeksystemen het liefst daarna in de volle zon buiten drogen. Bacteriën houden niet zo van zon. Al is Nederland helaas niet gezegend met enorm veel zonne-uren.

Handen wassen

Was je handen 20 seconden met warm water en zeep voordat je aan de slag gaat met zaden en kiemen. Dit moet je al helemaal doen als je de zaden ook zelf aan gaat raken om ze bijvoorbeeld af te spoelen of te eten. Dit geldt eigenlijk voor elke maaltijd. Op een dag kunnen er veel bacteriën kleven aan je handen. Deze wil je niet tijdens het eten binnenkrijgen.

Zaden desinfecteren

Dit gaat wellicht een stapje te ver voor veel mensen, maar het is een optie. We moeten toegeven dat ook wij dit niet (vaak) doen. Thuiskwekers kunnen er voor kiezen om de zaden te desinfecteren voordat ze er mee aan de slag gaan. Het desinfecteren is voor professionele kwekers verplicht. Thuiskiemers zijn dit natuurlijk niet. Je kan zaden voor kiemen kweken als volgt desinfecteren:

  • Meng 30ml bleekmiddel met 3dl water
  • Week de zaden 5 minuten in het bleekmiddel en water
  • Spoel daarna drie keer af met schoon water
  • Nu kun je beginnen met het kiemen!

 Oppassen voor kruisbesmetting tijdens het kiemen

Pas erg op voor kruisbesmetting. Raak je kiemen niet aan als je daarvoor hebt gewerkt met rauw vlees, zoals kip, rund, varken, vis en ook eieren. Houdt alles zo veel mogelijk gescheiden van elkaar tijdens het voorbreiden van voedsel. Was regelmatig je handen, sowieso elke keer als je van  een van de eerder genoemde producten wisselt. Pak een schone snijplant en gebruik schone keukengerei. Kruisbesmetting is niet alleen een gevaar in het geval van kiemen. Sowieso moet je – als je met rauw vlees, eieren en veel andere soorten voeding werkt – altijd oppassen voor kruisbesmetting.

Plastic kiembakken

Je kan kant-en-klare plastic kiembakken kopen. Deze zijn voorzien van voldoende luchtgaten en afwatersystemen, waardoor het geen broedplek van bacteriën wordt. Sommige mensen stapelen echter plastic bakken met kiemen erin bovenop elkaar, zonder voldoende luchtgaten en afwatermogelijkheden. Hierdoor wordt het wel een plek waar bacteriën, en ook schimmels, kunnen groeien. Stapelbare bakken kun je daarom het beste elke dag afzonderlijk even spoelen en uit laten lekken.