De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

Kiemen verzorgen: daglicht, kiemen in het donker en hoeveel licht?

Kiemen in donker kiemen en licht daglicht
Afbeelding: Photo by Andrea Riezzo on Unsplash

Planten die je in huis neerzet hebben vaak veel eisen op het gebied van licht. Zet je een stippenbegonia vol in de zon, is dit echt niet goed voor de bladeren. Zet je de plant op een lichte plek, maar zonder direct zonlicht, dan wordt de plant weer blij. Met kiemen is het vaak net iets eenvoudiger, tenzij je op grote schaal kiemen wilt gaan kweken. Kiemen weken kan eigenlijk gewoon bij normaal daglicht en je hoeft er – als hobby-kiemer – nog geen dure kiemlampen voor te kopen. In deze blog lees je meer over het verzorgen van kiemen op het gebied van licht.

Daglicht is prima voor kiemen

Het goede nieuws voor jou als hobbykiemer is dat je geen dure apparatuur hoeft aan te schaffen. Qua licht is daglicht prima als je de kiemen wilt verzorgen. Wanneer de kiemen met blaadjes eenmaal helemaal volgroeid zijn, dan zet je ze gewoon in een zonnige kamer, maar niet direct in de volle zon. Je zult dan zien dat ze hier na een paar uur van opknappen. Daglicht geeft eigenlijk alles wat nodig is om kiemen te kweken en verzorgen.

Niet in de volle zon

Zet groeiende kiemen echter niet gewoon in de volle zon. Dan gaan ze meestal erg snel dood. Kiemen die aan het groeien zijn hebben helemaal niet veel licht nodig. Veel belangrijker zijn de juiste temperatuur en de hoeveelheid vocht. Als kiemen in het donker groeien, met af en toe een beetje daglicht, dan zullen ze alle energie steken in het kweken van mooie wortels. Ze zullen dan geen energie verspillen aan het vormen van lange kiemen en blaadjes. Kiemen die teveel licht krijgen worden erg lang en dun. Volgroeide kiemen worden na een paar uur groen.

Kiemen in het donker kweken

Wil je echter de kiemen volledig in het donker kweken, zoals in een donkere kamer, zoals een kast of kelder. Dan heb je mogelijk wel gewoon lampen nodig. Deze lampen zijn helemaal niet duur. Een kweeklamp die je bij bijvoorbeeld een bouwmarkt kan kopen is vaak al voldoende. Kiemen hebben echt maar een klein beetje licht nodig. Een dure lamp is dan ook zonde van de investering, tenzij je op grote schaal kiemen in het donker wilt gaan kweken. Wil je het toch iets serieuzer aanpakken, dan kun je naar de onderstaande kweek- en groeilampen kijken.