Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Kleine zwarte vliegjes in planten? De uitleg!

Kleine zwarte vliegjes - closeup

Kleine zwarte vliegjes zijn kleine insecten die in de bodem leven en zich voeden met rottend organisch materiaal. Deze zwarte vliegjes in huis zijn ongevaarlijk voor mens en dier, maar kunnen wel ernstige schade aanrichten aan gewassen en andere planten.

Kleine zwarte vliegjes komen over de hele wereld voor. Ze worden aangetrokken door rottend voedsel, mest en composthopen. Maar vooral jouw planten en iets te natte potgrond.

Er zijn verschillende manieren om populaties kleine vliegjes in huis onder controle te houden. De meest effectieve methode is om hun broedplaatsen te verwijderen. Maar hoe doe je dat? En waar zitten die broednesten? Heb jij ook zo’n last van kleine zwarte vliegjes? Hoe kom je van deze plaag in huis af? We leggen het uit, hoe je de zwarte vliegjes herkent en of je niet te maken hebt met een andere soort.

Wat is een rouwvliegje?

Rouwvliegen zijn zwarte insecten die tijdens de wintermaanden actief zijn. Ze hebben een spanwijdte van ongeveer 1cm of 10mm en zijn te vinden in de Verenigde Staten, Canada, Europa, Azië, Afrika, Australië, Zuid-Amerika, Midden-Amerika en Mexico. Dus ja, ook in jouw huis.

Kleine zwarte vliegjes in planten, zo ziet hij eruit
Rouwvliegje of fruitvlieg? (Foto: libelle.nl)

Wat is een fruitvlieg?

Fruitvliegen zijn bruine insecten die in de zomer actief zijn. Fruitvliegen zijn insecten uit de familie Tephritidae (echte fruitvliegen). Ze hebben een langwerpig achterlijf en twee paar vleugels. De meeste soorten zijn te vinden op groenten en fruit. Sommige soorten zijn plagen die schade aan gewassen veroorzaken. Anderen zijn nuttige bestuivers van bloemen.

Fruitvlieg of rouwvliegjes?

Hoe weet je nu waar je mee te maken hebt? Wat is het verschil tussen een fruitvlieg en een rouwvlieg? Het zijn beide toch kleine zwarte vliegjes? Die beestjes… die.. die zwarte kleine vliegjes zijn kleiner dan fruitvliegen. En ze zijn vervelend. Ze zijn van hen te onderscheiden omdat ze vleugels hebben. Fruitvliegen hebben een afwijking in de vleugels waardoor ze niet kunnen vliegen. Beide soorten insecten voeden zich met rottend organisch materiaal. De zwarte vliegjes geven echter de voorkeur aan rottend plantaardig materiaal, terwijl fruitvliegen de voorkeur geven aan zoet fruit.

Varenrouwmug herkennen

Rouwvliegen zijn eigenlijk geen vliegen maar muggen. Muggen zijn te herkennen aan het feit dat ze een V-vormige vleugelmarkering hebben. Hun lichamen zijn transparant en ze hebben een donkere kop. De vleugels van rouwvliegen zijn ook transparant, maar hun markeringen zijn anders dan die van andere insecten. De rouwvlieg is ook bekend als de doodsvlieg. Jammie. Lees er nog wat meer over op Wikipedia.

Fruitvliegje herkennen

Fruitvliegjes zijn kleine insecten met grote ogen. Hun lichamen zijn lichtbruin en ze hebben donkere strepen op hun buik. Mannelijke fruitvliegen hebben een donkerder achterlijf dan vrouwtjes. Fruitvliegen worden aangetrokken door rottend materiaal en verspreiden zo gemakkelijk ziektes. Je kunt wat meer lezen als je meer wilt weten over ziektes bij planten.

Fruitvliegen zijn zeer snelgroeiende insecten. Ze kunnen gemakkelijk broeden op elke plek waar voedsel of water is. Ze moeten zo snel mogelijk worden gecontroleerd.

Kleine zwarte vliegjes, rouwvliegjes of fruitvlieg
Weet jij het verschil al? (Foto: pokon.nl)

Kleine zwarte vliegjes in huis

De vliegjes zijn ongevaarlijke insecten die maar een korte tijd leven in principe. Ze voeden zich graag met de vochtige grond rond je planten. In deze grond leggen ze eieren, maar ook op andere plaatsen leggen ze eieren. Larven komen uit deze eieren en als ze opgroeien, worden ze volwassen muggen. En zo is de cirkel weer rond. Voorkom dus dat ze eitjes leggen, werk preventief.

Larve van een zwart klein vliegje (Foto: howtomurderpests.com)

Waar komen rouwvliegjes vandaan?

Rouwvliegen worden vooral aangetrokken door vochtige grond en rotte wortels, schimmels vinden ze heerlijk. Hun larven houden van dit soort omgeving. Hierdoor vermenigvuldigen deze irritante kleine vliegjes zich heel snel. Maar dan echt serieus veel, de vrouwtjes leggen zomaar een paar honderd eitjes per keer. Bam!

Hoe kom je van rouwvliegjes af?

Je komt van rouwvliegjes af door te proberen de vliegenlarven te verwijderen zodra je ze opmerkt. Zo voorkom je verdere schade aan je planten. Maar waar zitten die krengen? Hoe gaan we die rouwvliegjes bestrijden? Ga op zoek naar de plant waar ze gezellig rondhangen, en isoleer deze plant. Ze worden helemaal wild van vochtige potgrond. We hebben diverse methodes beschreven, maar de potgrond droog houden en even een bakje wijn ernaast doet wonderen.

Wat extremer is om de geïnfecteerde plant in een volledig andere pot met verse grond te zetten. Zou ik zelf niet doen. Geef de plant pas de volgende week water. 

Potgrond droog houden tegen rouwvliegjes

Die rot zwarte vliegjes eten de wortels van planten. Als ze klaar zijn met eten, laten ze een massa dood plantaardig materiaal achter. Hierdoor wordt de grond natter dan voorheen. Planten die van vochtige aarde houden, hebben hier meer last van.

Een laag zand voorkomt de verspreiding van ziekten door de grond sneller uit te drogen dan de grond eronder. Dit werkt echter niet als de infectie al goed ingeburgerd is. Larven van rouwvliegjes die al in de grond zitten, blijven in leven.

Aaltjes of nematode tegen kleine vliegjes

Nematoden zijn microscopisch kleine wormen die andere wormen aanvallen. Ze worden gebruikt om ongedierte zoals insecten te bestrijden. Nematoden worden meestal in poedervorm verkocht, maar soms ook in vloeibare vorm. Ze staan in een licht vochtige omgeving. Wanneer je ze aan de grond toevoegt, beginnen ze zich voort te planten en vallen ze de larven aan. Na een paar dagen sterven de larven. 

Je kunt ze het makkelijkst online kopen. Het zijn levende wezens en je moet ze voorzichtig behandelen. Larven zijn het eerste stadium van een insect. Ze kruipen rond in de aarde op zoek naar voedsel. Je moet ze aanpakken voordat ze volwassen worden. 

Gele plakplaatjes tegen rouwvliegjes

Gele emblemen helpen het aantal zwarte kleine vliegjes te verminderen. De vliegjes blijven plakken en gaan dood. Je kunt ze makkelijk online bestellen:

Een bakje wijn

Zet een bakje wijn naast de besmette plant, zo komen de volwassen rouwvliegjes er op af. Dan verdrinken de vliegen.

Conclusie

Zo, jij bent een heel stuk wijzer geworden. Als je nog vragen hebt of denkt dat het nog beter kan, laat het dan weten in de comments hieronder. Jij hebt in ieder geval niet meteen een nieuwe plant nodig. Ik hoor het graag!

Veel gestelde vragen

Waar komen kleine zwarte vliegjes vandaan?

Kleine zwarte vliegjes komen graag af op planten met iets te vochtige potgrond. Ze kunnen daar fijn nestelen. Als je ervan wilt, kun je het beste eerst op zoek gaan naar de boosdoener, een plant in je huis waarschijnlijk.

Wat zijn rouwvliegjes?

Kleine zwarte vliegjes, rouwvliegjes of fruitvlieg

Rouwvliegen zijn zwarte insecten die tijdens de wintermaanden actief zijn. Ze hebben een spanwijdte van ongeveer 1cm en zijn te vinden in de Verenigde Staten, Canada, Europa, Azië, Afrika, Australië, Zuid-Amerika, Midden-Amerika en Mexico. Dus ja, ook in jouw huis.