Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Kuipplanten: Verzorging en populaire soorten

kuipplant
Photo by Cherry Laithang on Unsplash

Wanneer je je meer gaat inlezen over alles wat met planten te maken heeft zal het niet lang duren voordat je de term kuipplanten tegenkomt. Maar wat betekent deze term nou eigenlijk? En wat zijn de meest bekende kuipplanten? Op deze vragen geven we in deze blog antwoord. Ook besteden we aandacht aan kuipplanten die ’s zomers buiten kunnen staan en die je in de winter weer naar binnen moet halen. Heb je nog meer vragen over kuipplanten? Stel ze dan gerust!

Wat is een kuipplant?

Een kuipplant is een plant die je houdt in een plantenbak. Bij plantenbakken kan je écht aan alle soorten plantenbakken denken. Zo kan je denken aan potten, hangmanden, kuipen, siervazen, houten kuipen, bloembakken, terracotta potten en ga zo maar door. Eigenlijk kan je bij een plantenbak denken aan een groeiplaats voor planten die is afgescheiden van de tuinbodem. Een perk die aangelegd is op een ondergrond van bestrating zou je dus ook een plantenbak kunnen noemen. Er worden ook vaak planten gebruikt die ’s winters weer naar binnen moeten.

Verzorging van kuipplanten

De verzorging van kuipplanten kost vaak meer tijd en aandacht dan de verzorging van planten die rechtstreeks in de tuin of in een perk neergezet zijn. Omdat de plant beschikking heeft over een mindere hoeveelheid grond is het belangrijk om deze grond meer water en bemesting te geven, zeker in de warme zomermaanden. In de winter moet je erg goed op letten dat de kluit niet bevriest op koude dagen. Slecht geïsoleerde potten kunnen de kou namelijk niet goed buiten houden. Er zijn meer manieren waarop je de plant en de plantenbak in de (strenge) winter kan beschermen. Voor het beschermen van de pot kan je noppenfolie of een jute zak gebruiken. De plant zelf kan je beschermen door hem te omwikkelen met een laagje stro, een jute zak of gewasbeschermingsfolie. Ook moet je voor de verzorging aandacht blijven besteden aan het snoeien en het toppen van oude bloemen.

Populaire kuipplanten

Een aantal populaire kuipplanten die je in Nederland veel ziet zijn olijfbomen, verschillende citrusbomen, oleander, de amaranthus (kattenstaart), canna hybrida (bloemriet), de lantana, de fuchsia, de osteospermum ‘whirligig’. Dit zijn slechts enkele populaire kuipplanten. Er zijn kuipplanten die je binnen moet zetten om te overwinteren maar er zijn ook planten die ’s winters (al dan niet met extra bescherming) buiten kunnen blijven staan.