De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

Kunstenaar laat plantjes groeien uit Monopoly-geld

Monopoly plant

De Japanse kunstenaar Yuken Teruya staat erom bekend om gewone gebruiksvoorwerpen om te toveren tot iets bijzonders. Zo heeft hij ooit eens voor een expositie de muur van een grote ruimte gevuld met de bruine zakken die je in Amerika bij de boodschappen krijgt. De tassen waren zo opgehangen dat het er prachtig uit zag. Ook heeft hij plantjes laten groeien uit monopoly geld. Deze foto is in 2016 de wereld over gegaan. Thuis gezellig een potje monopoly spelen met dit speelbord zit er even niet bij. Het kunstwerk wordt namelijk – voor zover wij weten – niet tentoongesteld.

Geld is gewoon papier

Met dit monopoly kunstwerk laat hij zien dat geld eigenlijk niets meer is dan gewoon papier. Papier is op zijn beurt eigenlijk een boom die niet meer leeft. De foto’s van het kunstwerk kun je hier bekijken. Het monopoly bord is omgetoverd tot een natuurgebied. Uit de biljetten zie je uit monopoly-geld gemaakte plantjes groeien. Het zijn geen echte plantjes, maar ze zijn wel gemaakt van papier, wat van bomen afkomstig is. Het zet je aan het nadenken; net als zijn andere kunstwerken.

Over Yuken Terya

Yuken Teruya werd geboren in 1973 in Okinawa, Japan. Yuken behaalde zijn diploma aan de Tama Art University , Tokyo in 1996, en zijn MFA aan de School of Visual Arts, New York in 2001. Zijn werken zijn de hele wereld over gegaan. Werken van Yuken hebben onder andere tentoongesteld gestaan in:

  • Guggenheim museum in New York
  • Biënnale in Sydney
  • MoMA PS.1 , Shanghai Biennale
  • Saatchi Gallery London
  • Moscow Biennale , Yokohama Triennale
  • US Ambassador’s House , Tokyo (Amerikaanse ambassadeur in Japan)
  • 21st Century Museum of Contemporary Art , Kanazawa
  • Diverse andere grote en kleine tentoonstellingen in Japan, V.S Europa en Azië.

Monopoly en planten

Hoewel wij graag een uitgebreide monopoly editie zouden willen zien met kamerplanten, is dit er helaas niet. Het dichtste bij komt de vrij zeldzame editie van Monopoly Plants vs. Zombies, die gemaakt werd naar aanleiding van het zeer populaire spel op de laptop, console en telefoon. Een Monopoly editie met kamerplanten zou wel heel erg leuk zijn. Waar de cactus misschien zou kunnen staan voor de klassieke straten in Haarlem, kan de Monstera Variegeta misschien voor de dure Kalverstraat staan? Wij hebben in ieder geval genoeg ideeën voor deze speciale editie!