Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Kweeklamp: Soorten en gebruik

Kweeklampen zijn wellicht wel nog populairder dan de plantenlampen waar wij eerder over hebben geschreven. Als je zoekt op thuiskweek is de eerste pagina vooral gevuld met tips hoe je jouw eigen cannabis in huis kan kweken?

Naast cannabis kan je natuurlijk ook jouw eigen kruiden en groenten kweken en gewassen die normaal gesproken groeien in Zuid-Europese of tropische landen. In deze blog lees je meer over de kweeklamp, de soorten en het gebruik.

Wat is een kweeklamp?

Een kweeklamp wordt ook wel een groeilamp genoemd. Het is een lamp die je kan gebruiken om verschillende planten ook in de herfst en winter goed en mooi te houden. De kweeklampen zijn ook zeer geschikt wanneer je in huis kruidenplanten, groenteplanten en fruitplanten wil laten groeien. Vooral planten die altijd veel zonlicht nodig hebben worden erg blij wanneer ze onder een kweeklamp staan, hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld citrusboompjes. Er zijn meerdere verschillende soorten kweeklampen verkrijgbaar, zoals de HPS kweeklamp en de LED-kweeklamp.

Verschillende soorten kweeklampen

Er zijn verschillende soorten kweeklampen die ieder hun eigen kenmerken hebben. Voor het stekken en ontkiemen van planten wordt er ook nog wel eens gebruik gemaakt van tl-buizen. Wij hebben hieronder een klein overzicht gemaakt van een aantal kweeklampen. Dit zijn slechts enkele van de vele soorten.

LED lamp

De LED lamp is een energiezuinige lamp met een lange levensduur die ook nog eens brandveilig is vergeleken met andere kweeklampen. Dit betekent ook dat je de lamp dicht boven de planten kan neerzetten of neerhangen zonder dat de bladeren verbranden of beschadigen. Voor het groeien van planten wordt ook wel een High Power LED lamp gebruikt.

Metaal Halide lampen

Ben jij op zoek naar een lamp die je kan gebruiken tijdens de groeifase van de planten? Dan zou je eens kunnen kijken naar metaal halide lampen. De metaal halide, ook wel de ceramic metal halide lamp genoemd, is ook zeer geschikt voor plantbelichting. Het is een hogedruklamp die erg veel licht geeft. De gebruikskosten van deze lampen zijn laag en ze hebben een lange levensduur. Het glas is vaak ingesteld op de UV behoefte van de plant. Ook het kleurenspectrum is optimaal voor planten.

De plasma kweeklamp

Ben jij op zoek naar een kweeklamp waarvan het licht het meest in de buurt komt van echt zonlicht? Dan kan je eens kijken naar de plasma kweeklamp. Deze lamp produceert voornamelijk infrarood licht. Dit komt de groeiprocessen van een gezonde plant ten goede.

Kweeklampen kopen

Bekijk hieronder verschillende soorten kweeklampen.

Veelgestelde vragen over kweeklampen

Bekijk hieronder een aantal veelgestelde vragen over kweeklampen.

Welke kleuren uit het lichtspectrum helpen planten met groeien?

Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar de beste manier om planten te laten groeien onder een kweeklamp. Uit deze onderzoeken is gebleken dat vooral de blauwe en rode kleuren uit het lichtspectrum hier zeer geschikt voor zijn.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een kweeklamp?

Bij de aanschaf van een kweeklamp wordt er vaak gekeken naar PAR en naar het kleuren uit het lichtspectrum die worden geproduceerd door de lamp. Zo is het infrarode licht vooral erg belangrijk voor de groeiprocessen van een gezonde plant.

Wat is PAR?

PAR is de afkorting van Photosynthetic Active Radiation. PAR licht wordt door planten gebruikt voor de fotosynthese. Dit is het omzetten van water en koolstofdioxide door middel van energie uit licht naar zuurstof en glucose. Een lager lichtniveau wordt gebruikt voor de fotomorfogenese. Fotomorfogenese is de sturing van de vorm van de plant en de ontwikkeling van de plant.

Uitgelichte afbeelding: Photo by Next Green Wave on Unsplash