Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Luchtbevochtiger in huis voor planten (en voor jezelf)

luchtbevochtiger in huis

In de winter merk je vaak dat de luchtvochtigheid in huis lager is. Dit kan (onder andere) veroorzaakt worden door een combinatie van de verwarming die aanstaat en door dichte ramen. Deze lage luchtvochtigheid in huis kan zorgen voor verschillende klachten. Hierbij kan je denken aan droge branderige ogen, gebarsten lippen, verkoudheidsklachten, benauwdheid en hoofdpijn. Sommige mensen kunnen zelfs last krijgen van huidirritaties. De meeste planten doen het ook beter wanneer de luchtvochtigheid hoger is. Een luchtbevochtiger in huis halen kan een goede oplossing zijn. In deze blog lees je meer over verschillende soorten luchtbevochtigers en over planten die het goed doen wanneer de luchtvochtigheid wat hoger is.

Zo meet je de luchtvochtigheid in huis

Voordat je besluit een luchtbevochtiger of zelfs een luchtontvochtiger aan te schaffen is het slim om te kijken wat de luchtvochtigheid in jouw huis is. Het meten van de luchtvochtigheid kan gedaan worden met behulp van een hygrometer. Wanneer de waardes flink afwijken van de normale waardes kan je eerst op zoek gaan naar eventuele oorzaken. Zijn er geen oorzaken te ontdekken? Dan kan je eventueel een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger aanschaffen.

Gevolgen van een lage luchtvochtigheid voor planten

Je zal je misschien afvragen waarom een lage luchtvochtigheid slecht is voor veel soorten planten. Je kan ze immers gewoon genoeg water geven toch? De meeste planten halen voor fotosynthese CO2 uit de lucht, dit doen ze door hun bladporiën te openen. Bij het openen van de bladporiën komt er ook vocht vrij. Bij een lage luchtvochtigheid verliest de plant meer vocht dan hij opneemt. Dit kan ervoor zorgen dat de planten uitdrogen, bruine bladeren krijgen, gekrulde of vervormde bladeren krijgt, dat de potgrond uitdroogt en dat bloemknoppen uitdrogen.

Een luchtbevochtiger in huis

Er zijn meerdere webwinkels waar je (elektronische) luchtbevochtigers, ook wel humidifiers genoemd, kan aanschaffen. Deze werken beter een stuk beter dan bakjes water op of aan een radiator! Er zijn verschillende luchtbevochtigers op de markt. Hieronder hebben wij de kenmerken op een rijtje gezet zodat je een goede keuze kan maken bij de aanschaf van een luchtbevochtiger. Wij hebben persoonlijk goede ervaringen met de Medisana UWH luchtbevochtiger.

Soorten luchtbevochtigers

Er zijn verschillende typen luchtbevochtigers verkrijgbaar in de winkels zoals de ultrasoonbevochtiger, koudwaterbevochtiger, de luchtbevochtiger met reinigingsfunctie en de stoombevochtiger, Hieronder leesje meer over de kenmerken van de verschillende soorten luchtbevochtigers.

Ultrasoonbevochtiger

Een ultrasoonbevochtiger of ultrasone luchtbevochtiger stoot zichtbare nevel uit en werkt met trillingen onder water. Door deze trillingen kunnen de bevochtigers een beetje spetteren. Het is dus handig om hem te plaatsen op een placemat of iets dergelijks. Sommige ultrasone luchtbevochtigers verspreiden een verwarmde mist waar tropische planten dol op zijn.

Koudwaterbevochtiger

Een koudwaterbevochtiger of koudwaterverdamper beschikt over een filter die je iedere 3 tot 6 maanden moet vervangen, handig om te weten wellicht. Doordat deze verdamper met een ventilator lucht zuigt langs een nat element, verdampt het water op een natuurlijke manier. Ook wordt de waterdamp door de ruimte verspreidt.

Stoombevochtiger

Omdat een stoombevochtiger gebruik maakt van warm stoom is het belangrijk om voorzichtig te zijn wanneer je deze bevochtiger wilt gebruiken in de buurt van kinderen of huisdieren. Misschien kan je dan zelfs beter kiezen voor een van de andere typen luchtbevochtigers. 

Luchtbevochtiger met reinigingsfunctie (Luchtwasser)

Een luchtwasser is een luchtbevochtiger in huis met reinigingsfunctie. Sommige luchtwassers reinigen de lucht met een filter en sommige met water. Door deze luchtbevochtigers worden stof en pollen uit de lucht gezuiverd. Een bevochtiger met koolstoffilter zorgt er ook nog eens voor dat vieze geurtjes worden verwijderd.

Kenmerken van luchtbevochtigers

Naast dat er verschillende typen luchtbevochtigers verkrijgbaar zijn, hebben deze typen ook allemaal weer hun eigen kenmerken. Hieronder lees je meer over de kenmerken en de verschillen zodat je een juiste keuze kan maken bij de aanschaf van een luchtbevochtiger.

Verschillen qua inhoud en oppervlakte

Wanneer je luchtbevochtigers gaat gebruiken is het slim om te kijken wat de verschillen zijn qua inhoud en qua oppervlakte die ze kunnen bevochtigen. Wanneer je kiest voor een luchtbevochtiger met een groot waterreservoir hoef je het water minder snel te verversen of bij te vullen. Een waterreservoir groter dan 3,5 liter is ideaal. Kies ook voor een luchtbevochtiger die de juiste oppervlakte kan bevochtigen. Is de ruimte te groot voor de bevochtiger? Dan gaat de luchtvochtigheid niet omhoog!

Stil in gebruik

Wanneer je de luchtbevochtiger in de slaapkamer wilt plaatsen is het misschien handig om te kijken of de bevochtiger (veel) geluid maakt. Er zijn namelijk luchtbevochtigers op de markt die helemaal stil zijn en bevochtigers die geluid maken.

Filters

Er zitten ook verschillen in de filters van de luchtbevochtigers. Zo moet je sommige filters om de zoveel tijd vervangen. Echter zijn er ook filters die permanent zijn en die je dus niet hoeft te vervangen.

Extra functies

Er zijn luchtbevochtigers op de markt die beschikken over meerdere functies. Eén van deze functies is het reinigen van de lucht. Luchtbevochtigers met een reinigingsfunctie worden ook wel luchtwassers genoemd. Sommige luchtbevochtigers hebben een ingebouwde hygrometer die de luchtvochtigheid in huis kan meten. Je kan ook kiezen voor een luchtbevochtiger die kan aromatiseren. Een superdeluxe oliebrander zou je wel kunnen zeggen. ?

De fijnste luchtbevochtiger voor planten

Ben je op zoek naar een luchtbevochtiger waar ook jouw planten enorm gelukkig van worden? Dan kan je het beste kiezen voor een ultrasone luchtbevochtiger. De nevel die uit deze luchtbevochtiger komt zorgt er namelijk voor dat de bladeren van de planten niet uitdrogen. Niet alle planten worden echter gelukkig van een hoge luchtvochtigheid. Cactussen en vetplanten doen het juist beter wanneer de lucht droog is. Goed om rekening mee te houden!