Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Manieren om planten te vermeerderen

manieren om planten te vermeerderen
Photo by Markus Spiske on Unsplash

Er zijn verschillende manieren waarop je planten kan vermeerderen. Naast stekken zijn er nog meer opties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan scheuren of zaaien. Het kan per plant verschillen op welke manier je hem kan vermeerderen. In deze blog besteden we meer aandacht aan de manieren om planten te vermeerderen.

Welke manieren om planten te vermeerderen zijn er?

Er zijn 6 manieren die het meest gebruikt worden om planten te vermeerderen. Dit zijn zaaien, stekken, scheuren of delen, enten en marcotteren.

Stekken: De verschillende manieren om te stekken

Stekken is één van de meest bekende manieren om planten te vermeerderen. Bij stekken neem je een stuk van de plant af met als doel uit dit stuk wortels te laten groeien. Er zijn verschillende delen van de plant waar je een stek van kan maken. Zo heb je een scheutstek of kopstek, een oogstek, een bladstek en een wortelstek.

Scheuren en delen

Ook een bekende manier om planten te vermeerderen is door scheuren of delen. Hierbij deel je een plant in meerdere stukken wanneer je de plant gaat verpotten. De stukken verdeel je dan over verschillende potten. Bij sommige planten moet je de wortels voorzichtig uit elkaar scheuren en soms zelfs een stukje snijden. De scheuten die je in een eigen pot gaat zetten moeten wel voldoende blad en wortels bezitten.

Zaaien

Zaaien wordt ook gebruikt om planten te vermeerderen. Je kan zaad kopen of zelf “winnen”. Vaak werkt het heel goed wanneer je de geplante zaadjes in een speciale stekbak zet. Het liefst zet je de (papieren) potjes in een schaal met water zodat het water van onderen naar boven wordt getrokken.

Enten: Planten met elkaar laten vergroeien

Bij enten bind je planten met de cambiumlaag aan elkaar. Hierna zullen ze aan elkaar vergroeien. De soorten die je gaat enten moeten wel sterk met elkaar verwant zijn. Enten wordt bijvoorbeeld vaak gedaan bij cactussen en bij citrusbomen. Mocht je ooit in Spanje zijn dan kan je bij Matafruit Naranjas een citrusboom zien waar sinaasappelen, mandarijnen en citroenen aan één boom groeien.

Marcotteren

Bij marcotteren stek je als het ware aan de plant. Een vorm van marcotteren is het afleggen van een plant. De stam wordt hierbij verwondt. Bijvoorbeeld door een dun streepje bast weg te halen, door de stam halverwege schuin in te snijden of door de stam voor de helft te ringen. Uit deze wond zullen wortels ontspruiten wanneer je er wat vochtig sfagnum omheen bindt met een stukje plastic. Wanneer de wortels groot genoeg zijn kan de stam daar net onder af gesneden worden en in een pot gezet worden.

Welke hulpmiddelen kan je gebruiken om een stekje of zaadje te laten wortelen?

Om een stekje of zaadje te laten wortelen kan je het best zaai- of stekgrond gebruiken. Wanneer je deze grond niet in huis hebt kan je gewone potgrond mengen met wat zand. Zo blijft de grond luchtig en goed vochtig. In veel tuincentra en in webwinkels kan je speciale zaai- of stekbakjes kopen. Ook zijn er speciale kweekkassen waar je de stekbakjes in kan zetten. De glazen of plastic bovenkant zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid erg hoog blijft in de kweekkas en dat het warmer is. Wanneer de temperatuur hoger ligt is de kans groter dat de wortels sneller worden gevormd. Eventueel kan je ook een plastic zakje om de pot doen. Gebruik het liefst goed gedraineerde potten of speciale bakjes.