De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

Monstera deliciosa: bladeren hangen slap, beschadigd blad en ziekten

Monstera Deliciosa verzorgen water blad bruin
Photo by 维家 王 on Unsplash

De Monstera Deliciosa is – samen met de Variegata variant – een erg geliefde kamerplant. Ook wij hebben meerdere soorten in huis staan. De plant is inheems in Mexico, maar komt tegenwoordig vaker voor in meerdere tropische gebieden. Deze plant zien we veel terug op Instagram en in de verzameling van vrijwel alle plantenliefhebbers. De Monstera kan eenvoudig worden gekweekt uit een zaadje, vandaar dat het als ideale plant wordt gezien voor de potplantenkweker. In deze blog bekijken we meer over de verzorging van de plant. Wat moet je doen met de luchtwortels van de monstera kamerplant? Hoe kan het dat de bladeren van de plant beschadigen en hoe zie je dat de Monstera Deliciosa te weinig water heeft gehad?

Wat moet je doen met de luchtwortels?

Over deze plant lezen en horen wij veel vragen. Een gezonde en gelukkige Monstera vormt veel luchtwortels. Deze worden op natuurlijke wijze gevormd aan de stengel. Wanneer het er erg veel zijn, kan het niet zoveel kwaad wanneer je er een aantal weghaald. Eigenlijk is het wel beter om ze netjes tegen de hoofdstengel aan te binden. Als deze lang genoeg zijn geworden zullen ze, zoals dat ook in de natuur gebruikelijk is, de grond ingroeien. Deze wortels nemen ook voedsel en vocht op. De plant wordt dus erg verzwakt als je alle luchtwortels zal verwijderen.

Een gezonde monstera kamerplant

De Monstera Deliciosa is een sterke plant met stevige en glimmende bladen. Volwassen planten kunnen soms wel tot 7 meter hoog worden en staan het liefst ergens alleen. Dus niet tegen andere planten aangedrukt. De bladeren zijn gaafrandig en rond van vorm. Kenmerkend aan deze kamerplant zijn de diep ingesneden bladen. Oudere planten hebben naast deze sneeën ook gaten. Neem de plant zo nu en dan met een vochtige doek af, maar doe dat niet bij jongere bladen. Deze kunnen sneller beschadigen als je iets te hardhandig schoonmaakt.

Een gezonde monstera kopen

Kies altijd een stevige gedrongen plant met glanzende groene bladeren zonder vlekken. Nieuwe bladeren in de top moeten onbeschadigd zijn. De onderstaande aanbieders staan er om bekend monstera-planten van hoge kwaliteit te leveren:

Een monstera deliciosa verzorgen

De monstera is qua verzorging niet heel veeleisend. Vandaar dat het ook een populaire kamerplant is 😉. Zet de kamerplantop een lichte standplaats en vermijd felle zon. De plant vindt een temperatuur van tussen de 15 en 21 graden geweldig. De plant moet vochtig gehouden worden, vooral bij drogere omstandigheden. In de groeiperiode (voorjaar, zomer en deel herfst) heeft de plant ook regelmatig speciale plantvoeding nodig. Grotere planten die al lange tijd in dezelfde pot staan moeten worden bijgemest.

Bruin blad en te weinig water

Als je de plant te weinig water hebt gegeven, zullen de bladeren gaan hangen en uiteindelijk afsterven. Deze tekenen zul je snel zien als zowel de grond te droog is en de plant in droge lucht staat. Een luchtbevochtiger kan dan zeker uitkomst bieden. Oplossing: hoge luchtvochtigheid en de plant vaker water geven. Vooral in het voorjaar en de zomer wil de Monstera Deliciosa graag wat meer water hebben.

Beschadigd blad en te veel water

Donkerbruine bladranden kunnen er op wijzen dat de grond waar de kamerplant in staat veel te nat is. Ook kan het wijzen op een te lage temperatuur in huis. Oplossing: temperatuur verhogen en minder water geven aan de plant. Zorg er voor dat de grond goed is opgedroogd voordat je weer een volgende keer water geeft. De bladeren die beschadigd en bruin zijn zullen helaas niet meer uit zichzelf herstellen en kun je het beste gewoon verwijderen van de plant.