Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Monstera deliciosa: bladeren hangen slap, beschadigd blad en ziekten

Monstera Deliciosa verzorgen water blad bruin
Photo by 维家 王 on Unsplash

De Monstera Deliciosa is – samen met de Variegata variant – een erg geliefde kamerplant . Ook wij hebben meerdere soorten in huis staan. De plant is inheems in Mexico, maar komt tegenwoordig vaker voor in meerdere tropische gebieden. Deze tropische plant zien we veel terug op Instagram en in de verzameling van vrijwel alle plantenliefhebbers. De latijnse naam Monstera betekent ook wel monsterlijk, een haakje naar de bladeren met gaten erin.   

De Monstera kan eenvoudig worden gekweekt uit een zaadje, daarom dat het als ideale plant wordt gezien voor de potplantenkweker. In deze blog bekijken we meer over de verzorging van de plant. Wat moet je doen met de luchtwortels van de monstera kamerplant? Hoe kan het dat de bladeren van de plant beschadigen en hoe zie je dat de Monstera Deliciosa te weinig water heeft gehad?

Wat moet je doen met de luchtwortels?

Over deze plant lezen en horen wij veel vragen. Een gezonde en gelukkige Monstera vormt veel luchtwortels. Deze worden op natuurlijke manier gevormd aan de stengel. Wanneer het er erg veel zijn, kan het niet zoveel kwaad wanneer je er een aantal weghaalt.

Eigenlijk is het wel beter om ze netjes tegen de hoofdstengel aan te binden. Als deze lang genoeg zijn geworden zullen ze, zoals dat ook in de natuur gebruikelijk is, de grond ingroeien. Deze wortels nemen ook voedsel en vocht op. De plant wordt dus erg verzwakt als je alle luchtwortels zal verwijderen.

Een gezonde monstera kamerplant

De Monstera Deliciosa is een sterke plant met stevige en glimmende bladen. Volwassen planten kunnen soms wel tot 7 meter hoog worden en staan het liefst ergens alleen. Dus niet tegen andere planten aangedrukt. De bladeren zijn gaafrandig en rond van vorm. Kenmerkend aan deze kame

De Monstera Deliciosa is een sterke plant met stevige en glimmende grote bladeren. Volwassen planten kunnen soms wel tot 7 meter hoog worden en staan het liefst ergens alleen. Dus niet tegen andere planten aangedrukt.

De bladeren zijn gaafrandig en rond van vorm. Kenmerkend aan deze kamerplant zijn de diep ingesneden bladen. Oudere planten hebben naast deze sneeën ook gaten. Neem de plant zo nu en dan met een vochtige doek af, maar doe dat niet bij jongere bladen. Deze kunnen sneller beschadigen als je iets te hardhandig schoonmaakt.

Je kunt overigens een nieuw blad vrij snel herkennen, deze ontstaat binnen het steeltje van een ander blad. 

Een gezonde monstera kopen

Kies altijd een stevige gedrongen plant met glanzende groene bladeren zonder vlekken. Nieuwe bladeren in de top moeten onbeschadigd zijn. De onderstaande aanbieders staan er om bekend monstera-planten van hoge kwaliteit te leveren:

Een monstera deliciosa verzorgen

De monstera is qua verzorging niet heel veeleisend. Daarom dat het ook een populaire kamerplant is. Zet de kamerplant op een lichte standplaats en vermijd felle zon. Geen direct zonlicht dus, vermijd ook het felle zonlicht in de middaguren of de warme zomermaanden. Maar te weinig licht is ook zeker niet goed. Een lichte plek is dus prima, als je ‘m op een te donkere plek zet, zal de gatenplant naar het licht toe groeien. Als je bruine vlekken ziet op de bladeren, kan dat komen doordat deze verbrand zijn door de zon.

De plant vindt een temperatuur van tussen de 15 en 21 graden geweldig. De plant moet vochtig gehouden worden, vooral bij drogere omstandigheden. In de groeiperiode (voorjaar, zomer en deel herfst) heeft de plant ook regelmatig speciale plantvoeding nodig. Grotere planten die al lange tijd in dezelfde pot staan moeten worden bijgemest.

Geef ongeveer 1 tot maximaal 2 keer per week water. Dat kan je gewoon op de potgrond doen, gewoon een kleine scheut water.

Soms kun je wat verse potgrond geven, dan zijn er weer voldoende voedingstoffen aanwezig voor de plant. Dit hoef je overigens niet de winter of herfst te doen, extra voeding doe je alleen in de lente en zomer. 

Let er ook op dat er onderin de pot wel een drainage gat zit, zo kan overtollig water zijn weg eruit vinden.

Bruin blad en te weinig water

Als je de plant te weinig water hebt gegeven, zullen de bladeren geel worden, gaan hangen en uiteindelijk afsterven. Onze grote plant heeft dus water nodig. Deze tekenen zul je snel zien als zowel de grond te droog is en de plant in droge lucht staat.

Een luchtbevochtiger kan dan zeker uitkomst bieden. Oplossing: hoge luchtvochtigheid en de plant vaker water geven. Vooral in het voorjaar en de zomer wil de Monstera Deliciosa graag wat meer water hebben. Jij hebt toch ook af en toe wat meer water nodig? Nog een kenmerk van een lage luchtvochtigheid zijn krullende bladeren. Dit is dus geen nieuw blad, maar een teken van een te lage luchtvochtigheid.

Beschadigd blad en te veel water

Donkerbruine bladranden kunnen er op wijzen dat de grond waar de kamerplant in staat veel te nat is. Teveel water dus, en teveel water kan leiden tot bruine bladeren of gele bladranden. Ook kan het wijzen op een te lage temperatuur in huis. Let dus op de hoeveelheid water die je geeft.

Oplossing: temperatuur verhogen en minder water geven aan de plant. Zorg er voor dat de grond goed is opgedroogd voordat je weer een volgende keer water geeft. De bladeren die beschadigd en bruin zijn zullen helaas niet meer uit zichzelf herstellen en kun je het beste gewoon verwijderen van de plant.

Veelgestelde vragen over de Monstera

Wat te doen met luchtwortels Monstera?

Als de luchtwortels van jouw Monstera te lang worden, of als je ze echt niet mooi vind, dan kun je ze wegknippen. Maar waarom laat je ze niet lekker zitten, vind de Monstera veel fijner.

Waarom krijgt mijn Monstera bruine bladeren?

Jouw Monstera krijgt bruine bladeren omdat de lucht bijvoorbeeld te droog is. Dit kun je eenvoudig oplossen met bijvoorbeeld een luchtbevochtiger of besproei ‘m lekker met de plantenspuit.