De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

Monstera Variegata: Alles over deze bijzondere en dure kamerplant

Monstera Variegata kopen, zeldzaam soorten

De Monstera is bij veel mensen een zeer favoriete kamerplant. Ook wij hebben meerdere soorten in huis staan. Deze plant kun je kopen in meerdere soorten en maten, waarvan de variegata-versie veruit het meest gewild, maar ook het meest zeldzaam is. Deze bijzondere versie heeft bladeren met meerdere kleuren. Variegata is een woord uit het Latijn wat in Nederlands veelkleurigheid of kleuren betekend. De Variegated Monstera kamerplant kun je weer kopen in drie verschillende soorten: Monstera Deliciosa var Albo Variegata, Monstera Deliciosa var Aura Variegata en Monstera Deliciosa var Thai Constellation. In deze blog bekijken we alles wat te maken heeft met deze kamerplant, waarom je deze niet zo makkelijk kan kopen en waarom hij zo bijzonder is!

Wat is de Monstera precies?

Monstera plant uitleg
Photo by Hudai Gayiran on Unsplash

Deze kamerplant wordt ook wel gatenplant genoemd. Dit geslacht omvat ongeveer 50 soorten die je vooral tegenkomt in Midden- en Zuid-Amerika. Daar zijn ze inheems. Het zijn groenblijvende klimplanten, die naast hechtwortels ook luchtwortels bezitten. Deze veranderen in gewone wortels als zij de aarde bereiken. In de jeugdfase van de Monstera is het blaad gaafrandig. Later worden de randen van het blad ingesneden en ontstaan de bekende gaten. De plant heeft hiervoor wel voldoende voeding en licht nodig. Er zijn meerdere soorten van de monstera, waarvan de borsigiana, obliqua, acuminata, pertusa en deliciosa wellicht het bekendste zijn. Deze kamerplant stelt eigenlijk weinig eisen en kan goed tegen schommelingen in temperatuur. De plant houdt wel van een lichte standplaats en is goed opgewassen tegen temperatuurschommelingen. Volwassen monsteraplanten moet je elke twee tot drie verpotten.

Wat betekent variegata of variegated in de plantenwereld?

In het Latijn zou je het woord variegata kunnen vertalen als veelkleurigheid of kleuren in het Nederlands. In diverse webwinkels wordt het soms ook vertaalt naar bont of schakering. Dit is het verschijnen van verschillend gekleurde zones in de bladeren en soms de stelen van planten. Bontbladige bladeren komen zelden in de natuur voor. Soorten met bonte individuen worden soms gevonden in de onderlaag van tropische regenwouden en deze habitat is de bron van een aantal bonte kamerplanten. Je ziet het onder andere terug in Philodendron, Epipremnum, Pilea, Cyclamen en Monstera kamerplanten.

Variegated Monstera plant bonte plant
Photo by LUM3N on Unsplash

De Monstera deliciosa variegata

Deze plant staat ook wel bekend als de gatenplant of Swiss Cheese Plan, omdat het op een gatenkaas lijkt. Qua bladeren en groeigewoonte lijkt de plant op de Philodendron bipinnatifidum. De deliciosa is een soort van bloeiende plant inheems in tropische bossen in het zuiden van Mexico , ten zuiden van Panama. Deliciosa betekent heerlijk, verwijzend naar de eetbare vrucht, terwijl monstera monsterlijk betekent. Dit verwijst naar de enorme monsterlijke grootte die plant kan bereiken. In veel gevallen zelfs meer dan 9 meter. De variegata versie van de plant heeft meerdere kleuren bladeren en stengels.

Drie soorten

Er zijn drie soorten van deze plant:

  • Monstera Deliciosa Albo Variegata: Heeft prachtige witte vlekken en de gekleurde variant van de deliciosa. Dit is geen nieuw type, maar het heeft gewoon andere kleuren blad. De bekendste en populairste variant.
  • Monstera Deliciosa Aura Variegata: Heeft gele vlekken. Minstens net zo zeldzaam als de witte variant en even lastig om te vinden in de winkel. Staat ook wel bekend als de Monstera Marmorata, maar dit is vooralsnog een onofficiële naamgeving.
  • Monstera Deliciosa Thai Constellation: Kan eenvoudig vermeerderd worden. Heeft crèmekleurige vlekken en is een stuk minder zeldzaam dan de Albo Variegata.

In een video bekijken

Het Youtubekanaal Legends of Monstera heeft een goede uitleg over de soorten Monstera gemaakt. Deze kan je hieronder bekijken!

Zeldzaamheid

Schakering in planten is enorm zeldzaam. In het geval van de Monstera ontbreekt ook nog eens gedegen onderzoek naar dit verschijnsel. De kans dat een plant willekeurig bonte bladeren en stengels krijgt is 1 op 100.000. Wil je dus een bonte Monstera, dan zul je 100.000 stekjes moeten maken en heb je de kans dat 1 schakering produceert. Interessant is dat sommige planten stabiele schakeringen hebben. De Monstera Thai Constellation is bijvoorbeeld gemaakt in laboratoria in Thailand vanwege zijn variatie en is 100% stabiel, wat betekent dat hij zijn variatie niet verliest.

Botanici hebben wel opgemerkt dat het gebrek aan chlorfyl in de plant ook een last kan zijn voor de plant. Het moet – wegens het ontbreken van deze belangrijke stof – harder werken om voedsel tot zich te nemen. Al deze bovenstaande redenen zorgen er voor dat het een dure en gewilde plant is.

Monstera deliciosa bont
Photo by Yusuf Evli on Unsplash

Waar een Monstera Variegata kopen?

Deze kamerplant valt onder een van de meest gewilde planten van de afgelopen tijd. De plant werd in 2019 erg populair en heeft deze populariteit vastgehouden in 2020. Ook in 2021 verwachten wij dat de bonte Monstera gewild en populair (en helaas ook zeldzaam) blijft. Kopen kan op de volgende manieren:

  • In een online webwinkel (zie hieronder) worden ze wel eens aangeboden of je kan je inschrijven op een wachtlijst
  • Via lokale Facebookgroepen een oproep doen. Misschien heeft iemand wel een grote moederplant waar stekjes vanaf genomen kunnen worden thuis staan!
  • Marktplaats.nl heeft ook veel verkopers die stekjes van deze plant verkopen
  • Volg de sociale mediakanalen van tuincentra bij jou in de buurt. Zij plaatsen vaak wel een bericht als ze nieuwe Monstera Variegata’s hebben binnengekregen van hun leverancier.

Veelgestelde vragen over de Montera Variegata

Hieronder zie je de vragen die wij vaak krijgen over deze bijzondere (en dure) kamerplant. De bonte monstera roept enorm veel vragen op. Wij hebben deze op een rij gezet en voorzien van een antwoord.

🌱Kan een normale monstera bont of “variegata” worden?

Zoals je in de blog kan lezen is schakering/bont/variegata zeer zeldzaam, dus je kans om een ​​plant te hebben die willekeurig veelkleurigheid produceert is ongeveer 1: 100.000. Dus om een bonte plant van een Monstera Deliciosa te krijgen, zou je 100.000 stekken moeten maken en nieuwe planten moeten produceren.

💸Waar kan je deze bijzondere plant kopen?

Je hebt meerdere opties. Zo is de plant gewoon te koop in diverse webwinkels en een enkele keer ook in een tuincentrum, maar dit is een zeldzaamheid. Je kan vaak het beste stekjes zoeken via lokale Facebook-marktplaatsgroepen of op marktplaats kijken. Schrik er echter niet van als stekjes van deze kamerplant tussen de 20 en 50 euro kosten.

🟢⚪Wat betekent variegata eigenlijk?

Variegata betekent gewoon veelkleurig in het Latijn. Het is een zeldzame mutatie die ervoor zorgt dat bepaalde (delen van) bladeren geen bladgroen bevatten.

💚Hoeveel soorten van de veelkleurige Monstera Variegata bestaan er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten: Monstera Deliciosa var Albo Variegata, Monstera Deliciosa var Aura Variegata en Monstera Deliciosa var Thai Constellation.