Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Muntplant in huis: Wat je wel en wat je niet moet doen!

Munt plant

Veel mensen hebben het wel eens geprobeerd: Munt groeien. Sommige mensen hebben ooit wel eens geprobeerd om een muntplantje uit de supermarkt te laten groeien.

Anderen hebben een aantal zaadjes in een potje gedaan en dit water gegeven. Munt is echt een heerlijk kruid en – als je het goed aanpakt – ook een perfect kruid om je binnencollectie kruiden mee te beginnen of aan te vullen.

Als je zin hebt in muntthee of je hebt een gerecht waarin je munt wilt verwerken, knip je dit gewoon elke keer van je eigen plantje af! Toch gaat er veel fout bij mensen die een muntplant willen laten groeien.

In dit artikel lees je wat je vooral wel, en wat je vooral niet moet doen als het gaat om een muntplantje in huis.

Munt is eenvoudig te kweken

Net als bascilicum en koriander valt munt onder de categorie “makkelijk te kweken in huis” kruiden. De wortels zijn ongelooflijk invasief, dat wil zeggen: ze groeien erg snel en je zal al snel nieuwe bladeren en muntplantjes krijgen. Wij zeggen ook wel: Munt is eenvoudig om te laten groeien, maar lastig om weg te krijgen.

Al geldt deze regel meer voor munt in tuinen of op het terras. Munt kan je gelukkig ook prima in huis laten groeien. Zelfs een kruidenplantje van de supermarkt kun je een prachtig leven geven!

Dingen die je vooral wél moet doen om je muntplant te verzorgen

  1. Geef de muntplant voldoende water en zorg dat de grond een klein beetje vochtig blijft, maar niet enorm nat. Als de bovenste laag van de potgrond/aarde droog begint aan te voelen, kun je gerust wat water bijgeven.
  2. De muntplant houdt van luchtvochtigheid, dus je mag hem best af en toe besproeien met een vernevelaar!
  3. Je kan een stekje van de muntplant op water laten groeien. Dit heet hydroponie. Zo zie je mooi de wortels in water!
  4. Heb je een plantje uit de supermarkt gekocht? Dan zit deze vaak in een te klein potje. De wortels hebben dan niet voldoende ruimte om te groeien tot een grote en volwassen plant. Zet de plant snel in een grotere pot, zodat deze lekker kan gaan groeien! Zo heb je zelf snel meer kruiden!
  5. Geef de plant van onder water. Zet de muntplant bijvoorbeeld op een schoteltje of bakje met water. Zo neemt het zelf via de wortels water op. Dit is een goede methode om supermarktkruiden langer goed te houden.
  6. Jouw munt verzorgen doe je door de plant op een zonnige plek te zetten.

Dingen die je niet moet doen

  1. Alle kanten op laten groeien zonder bij te werken. Knip de plant af en toe eens bij en draai eens in de zoveel tijd de pot eens 180 graden, zodat de munt op een ‘volle’ manier groeit.
  2. In een te klein potje laten zitten.
  3. De moed opgeven als bijvoorbeeld je supermarkt-kruidenplantje met munt snel doodgaat. Deze kruidenplantjes zijn niet ontworpen om lang mee te gaan. Als je de plant snel in een grotere pot zet en van onderaf water geeft/laat opnemen, vergroot je de kans wel enorm!
  4. Te weinig water geven. Munt houdt wel van vocht!

Andere handige weetjes over de muntplant

Muntplant verpotten of stekken

Een muntplant verpotten hoeft waarschijnlijk niet eens, maar het stekken om zelf wat mooie munt plantjes te krijgen is natuurlijk wél superleuk.

Je kunt gewoon een takje pakken, die je onder het blad schuin afsnijd. Haal de onderste blaadjes eraf. Het makkelijkst is dan om de onderkant even in stekpoeder te dopen, dan geef je ‘m echt even een boost. Het hoeft niet.

Pak dan een potje of jampotje, vul die met potgrond, of nog beter met zaai- en stekgrond en stek hierin de stek een centimeter of 4 a 5 diep erin. Nu regelmatig water geven en laat ze niet in direct zonlicht staan, liever in de schaduw.

De bovenstaande uitleg is voor een muntplant binnen. Als je de muntplant buiten wilt zetten, hou er dan wel rekening mee dat hij heerlijk woekert. Dus als je jezelf afvraagt: “Hoe snel groeit munt?” nou, die gaat dus rustig door heel je tuin heen 🙂

Wat te doen met teveel munt?

Los van dat je er natuurlijk veel van kunt gebruiken in gerechten behalve alleen in thee. Kun je munt ook uitstekend bewaren.

Maak eerst de muntblaadjes droog (gewoon met keukenpapier bijvoorbeeld). Verwarm de oven voor op 80 graden en leg de muntblaadjes op een bakplaat en stop in de oven. Laat het vervolgens ongeveer 2 uur drogen. Hierna eruit halen en even laten afkoelen. Je kunt ze eenvoudig bewaren in een plastic doos of glazen pot. Probeer het wel op een donkere plek te bewaren. Tada!

Hoofdafbeelding: Foto door Sorin Gheorghita van Unsplash