De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

Mysterieuze en sprookjesachtige varens

Mysterieuze en sprookjesachtige varens
Photo by Ben Blennerhassett on Unsplash

Varens zijn de planten die mij – en met mij velen anderen – doen denken aan sprookjes en mysterieuze bossen met eenhoorns en andere mythische wezens. ’s Morgens vroeg wanneer het nog mistig in het bos en wanneer de zon in stralen door de bomen schijnt zien deze mysterieuze en sprookjesachtige varens er al helemaal magisch uit. Misschien heeft dit magische gevoel dat varens ons geven iets te maken met het feit dat varens al miljoenen jaren op onze aardbodem te vinden zijn. Tegenwoordig zijn er nog 12.000 soorten waarvan er zo’n 200 verschillende soorten voorkomen in Midden-Europa. Hiervoor bestonden er echter nog veel meer soorten varens. Ik heb een aantal mysterieuze en sprookjesachtige varens opgezocht die zeker niet kunnen ontbreken in huis.

De geschiedenis van de mysterieuze en sprookjesachtige varens

Wist je dat varens al eeuwen lang gezien worden als mysterieus en sprookjesachtig? Zo werden deze planten in de Middeleeuwen geplant in kruidentuinen om boze geesten buiten de deur te houden. Dit was slechts één van de magische toepassingen die de plant zou hebben. Daarnaast werden varens ook gebruikt vanwege hun geneeskrachtige werking. Pas laat werd er ontdekt dat de varens zich verspreiden via sporen die bevrucht kunnen worden wanneer ze voldoende water krijgen. Hiervoor was het een raadsel hoe de plant zich kon verspreiden. In de steenkoollagen vormden voorgangers van de varens zoals we die nu kennen samen met andere planten de basis. Varens behoren tot één van de oudste planten ter aarde. De varens die vroeger bestonden hadden afmetingen zo groot als bomen.

Waar groeien varens het liefst?

Er bestaan enorm veel verschillende soorten varens die ook verschillende eisen kunnen hebben qua verzorging. De meeste varens komen oorspronkelijk voor in het bos. Hier leven ze vaak op een koele en schaduwrijke plek in koele en vochtige grond die rijk is aan humus. Sommige soorten kunnen ook in de volle zon leven. Het is dan wel erg belangrijk dat de grond vochtig is. Varens houden ook van een hoge luchtvochtigheid in huis. Het is daarom erg belangrijk om de varens regelmatig te nevelen met de plantenspuit.

De legende van de godin Venus

Adiantum wordt ook wel Venushaar of chevelure genoemd. De legende gaat dat het haar van de godin Venus eruit ziet als het haar van deze varen. Helaas is dit niet de meest makkelijk plant om te verzorgen. Het is vooral belangrijk om de luchtvochtigheid erg hoog te houden. Komt er wat zonlicht binnen in jouw badkamer? Dan zou dit een ideale plek zijn! Ook kan je de plant natuurlijk regelmatig besproeien. De varen staat het liefst op een iets beschaduwd plekje en krijgt graag flink wat water te drinken.

Hertshoornvaren, een vreemde eend in de bijt

Een varen die je niet meteen zou identificeren als een varen is de hertshoornvaren. Qua uiterlijk is het echt een vreemde eend in de bijt. In de plantenwereld wordt deze varen ook wel de platycerium genoemd. De planten groeien in bomen – soms wel 30 meter boven de grond – in tropische oerwouden over de hele wereld. Deze plant is een stuk makkelijker te verzorgen dan zijn familielid hierboven. De hertshoornvaren kan prima tegen droge lucht en krijgt het liefst water via het dopen in water. Je kan deze plant houden als een hangplant.