De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

Oranjerie: Bezoek deze wintertuin

oranjerie
Photo by valor kopeny on Unsplash

Wanneer je als plantenliefhebber in de herfst en winter leuke uitjes zoekt in het weekend kan je verschillende dingen doen. Rond deze tijd zijn de bossen voor plantenliefhebbers natuurlijk helemaal geweldig! De kleuren van de bladeren zijn prachtig en je vindt overal de meest bijzondere en opvallende paddenstoelen. Wanneer je goed oplet zie je misschien zelf reeën of andere dieren. Door het buitenzijn heb je meteen minder last van een winterdip. Ook kan je in de weekenden een hortus in Nederland bezoeken. Iets minder bekend is de oranjerie. Zo’n wintertuin of orangerie hebben wij ook in Nederland.

Wat is een oranjerie of orangerie?

Een oranjerie wordt ook wel een wintertuin genoemd. De naam van deze wintertuin komt van het Franse woord voor sinaasappelboom (Oranger). Vooral in de 17e, 18e en 19e eeuw waren deze gebouwen populair in onder andere Noord-Europa. Een oranjerie is een gebouw dat werd gebruikt om ’s winters verschillende kuipplanten neer te zetten. Je zag hier vooral kuipplanten uit verre landen en kolonies met een tropisch of subtropisch klimaat die zomers buiten konden staan maar ’s winters naar binnen moesten om te kunnen overleven. Oranjerieën vind je in de vorm van serres en palmhuizen of opstallen.

Oranjerie in Nederland

In ons koude kikkerlandje vind je een oranjerie bij de Hortus Botanicus in Leiden, dit is de oudste wintertuin in Nederland. Ook bij landgoed Vollenhoven vind je er eentje die nog steeds dienst doet als overwinterplek voor planten uit tropische en subtropische gebieden. In de zomer kan je het gebouw huren voor bijvoorbeeld productpresentaties, een familiedag, bruiloft en ga zo maar door. Er zijn ook veel oranjerieën die alléén worden gebruikt als locatie voor verschillende evenementen of zelfs worden bewoond. Oranjerieën die worden gebruikt als evenementenlocatie zijn onder andere Hydepark, Ruurlo, Kraaybeekerhof, Doorn, Twickel en Groot Warnsborn.  

Ouderwetse Puzzel 1000 Stukjes - Oranjerie Warnsborn Nederland

12,99  op voorraad
Bol.com
as of 20 september 2021 11:02 pm

Bekende oranjerieën in het buitenland

Benieuwd naar de bekende oranjerieën in het buitenland? De kans is groot dat een aantal soorten je wel bekend in de oren zullen klinken. Eén van de meest bekende oranjerieën is de oranjerie in de Franse Tuinen van Versailles. Ook die bij het kasteel van Hof ter Saksen is erg bekend. In België vind je er één bij het kasteel van Laken, Alden Biesen, Leuven en het kasteel van Freÿr.