De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

Paphiopedilum, het Venusschoentje

Paphiopedilum

Ben jij gek op orchideeën maar wil je graag een keer een andere soort dan één van de standaard soorten? Dan is er genoeg keuze! De orchideeënhoeve is een goed bezochte tropische kas met allerlei soorten prachtige orchideeën. Ook vind je hier verschillende dieren waaronder een grote verscheidenheid aan vlinders, aapjes, hagedissen, slangen en soorten vogels. Orchideeën zijn prachtig door de grote verscheidenheid aan soorten. Ken jij bijvoorbeeld de cattleya labiata al? Eén van de mooiste orchideeënsoorten? Of de odontoglossum grande, een van de makkelijkst te verzorgen soorten? Ons oog viel eigenlijk al snel op de paphiopedilum, het Venusschoentje. Meer over deze soort lees je in deze blog.

Over de naam paphiopedilum

Je zou de naam van deze orchidee eigenlijk kunnen verdelen in twee aparte woorden. Het woord paphia is een bijnaam voor de godin Venus. Dan heb je nog het twee gedeelte van het woord, pedilum. Pedilum wordt vertaald als pantoffeltje. Deze twee betekenissen maken dat deze orchidee ook wel Venusschoentje wordt genoemd. De naam Venusschoentje heeft de plant ook wel te danken aan de vorm van de lip van de bloem, deze heeft namelijk de vorm van een schoen. Deze soort wordt ook wel eens cypripedium genoemd.

Ideale standplaats voor de paphiopedilum

Deze kamerplant staat het liefst voor een raam op het noorden of het oosten. In de winter verlangen deze soorten veel licht. Van februari tot oktober is het echter belangrijk om het felle licht te schermen. Er zijn soorten die het goed doen in een gematigde kas met minimumtemperaturen van 14 of bij een enkele soort zelfs 10 graden. Dit zijn vaak de soorten met groene bladeren. Bij de soorten met gemêleerde bladeren mag de minimumtemperatuur in de winter 18 graden zijn.

Meer over de verzorging van het Venusschoentje

Het liefst krijgt het Venusschoentje zo eens in de week wat water. Hier kan je het beste regenwater voor gebruiken. De paphiopedilum houdt van een hoge luchtvochtigheid in huis. Je kan de plant daarom af en toe best een douche geven met de plantenspuit. Ook zullen ze blij worden van een luchtbevochtiger in huis. In de groeiperiode van de plant mogen ze een beetje voeding krijgen. Gebruik hiervoor speciale voeding voor orchideeën.
Vermeerderen van de plant is makkelijk. Tijdens oppotten kan je de plant in verschillende stukken delen.