De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

Peperomia

peperomia
Zon:
Kan iets donkerder staan
🚰Water
Liever te droog dan te nat
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
💰Direct kopen
Bekijk in de winkel

Heb jij wel eens een watermeloenplant (de peperomia argyreia) zien staan in het tuincentrum? Dit is zeker een opvallende plant. De bladeren lijken erg op de buitenkant van een watermeloen. Binnen het geslacht peperomia vind je echter nog veel meer soorten. Zo zijn er ongeveer 1500 soorten bekend.

Wat is een peperomia

De peperomia is een geslacht uit de plantenfamilie piperaceae. Het vermoeden is dat de naam komt van de Griekse woorden peperi (peper) en omos (gelijkend op).

Een peperomia kopen online; beste prijzen en aanbiedingen

Wil jij graag een peperomia in huis halen? Bekijk dan hieronder de beste prijzen en aanbiedingen.

Soorten peperomia

Er zijn meer dan 1500 soorten peperomia planten. Hieronder vind je een aantal soorten die erg populair zijn als kamerplant:
– argyreia
– arifolia
– blanda
– caperata
– clusiifolia
– fraseri
– glabelia (glabella)
– griseo-argentea
– incana
– sandersii
– metallica
– obtusifolia
– puteolata
– rotundifolia
– serpens
– velutina
– verticillata

Herkomst van de peperomia

De meeste soorten peperomia groeien in tropisch en subtropisch Amerika. Een aantal soorten komen voor in Afrika. Deze soorten groeien voor een gedeelte epifytisch op boomstammen en voor een gedeelte op de grond. De meeste soorten zijn lage planten die al kruipend of hangend groeien. Ze hebben vaak stevige stengels en een vlezig blad. Die kenmerken maken dat het half-succulenten zijn. Dit wil zeggen dat ze zowel in het blad als in de stengels water kunnen opslaan.

Is de peperomia giftig?

Deze plant staat bekend als een niet-giftige plant. Je kan de plant dus met een gerust hart neerzetten in een kamer waar ook kinderen en huisdieren komen.

Stekken of vermeerderen

In het voorjaar kan je kopstekken of oogstekken maken van soorten die langere scheuten maken. Het liefst zet je deze stekken in een glazen kasje. De soort met vlezige bladeren in rozetten vorm kan je beter stekken door een bladstek te gebruiken. Laat de bladstek eerst drogen voordat je hem in de (drogere) aarde zet. Oudere planten worden vaak minder mooi. Het is dus slim om er regelmatig stekjes af te halen.

Verzorging van de peperomia

De peperomia is een half succulent en kan daarom beter iets te droog staan dan te nat. Ook kan deze plant goed tegen een droge lucht. Het is echter wel belangrijk om de bladeren af en toe te sproeien zodat er geen stoflaag op ontstaat. Je kan de bladeren ook af en toe sprayen met bladglans.

Standplaats van de peperomia

De bladeren van de peperomia hebben een speciaal waterreservoir net onder het oppervlak van het blad. Door de stevige en leerachtige bladeren verdampt er weinig vocht. Dit maakt dat de plant goed tegen droge lucht kan. De soorten met een groen blad hebben maar weinig licht nodig. Heb je een peperomia met bonte bladeren? Dan hebben ze meer licht nodig. Staan ze te donker? Dan zal het blad groener worden en zullen de lichte plekken verdwijnen. In de winter mag de temperatuur in huis ’s nachts dalen tot 16 graden.

Potmaat en verpotten

Het liefst staat deze plant in een brede en ondiepe pot met een goede waterafvoer. De meeste soorten hebben een klein wortelstelsel. Eventueel kan je de plant ook laten groeien op een epifytboom of tussen wortels en de boomstam op wat sfagnum.

Water geven

Wanneer je de plant te veel water geeft zullen de wortels gaan wegrotten. Je kan de plant daarom beter iets te droog houden. Geef je de plant te weinig water? Dan zal je vanzelf zien dat de bladeren en stengels een beetje gaan hangen. Wanneer je de plant weer meer water geeft zal hij snel opknappen. Bij stengelrot kan je alleen nog maar stekken om de plant te redden.

Voeding

In de groeiperiode mag je de plant eens per maand wat extra voeding geven. Je kan hiervoor voeding voor vetplanten gebruiken of gewone voeding voor kamerplanten.

Bloei van de peperomia

De bloemen van de peperomia zijn vaak dunne witte slierten. De bloemen die groeien aan de p. fraseri ruiken ook nog eens heerlijk. Het is belangrijk dat je de bloemen pas weghaalt als ze lelijk zijn geworden.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

Is de luchtvochtigheid te hoog of krijgt de plant te veel water? Dan kan de bladkleur een beetje vaal worden. Ook kan de plant last krijgen van wortelrot bij een te grote watergift, de kans is groot dat de plant dan niet meer te redden valt. Verder kan de plant last krijgen van schildluizen.