De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

Een plantenasiel beginnen

Een plantenasiel beginnen
Photo by Milada Vigerova on Unsplash

Ben jij een plantengek en heb je ruimte over in huis? Dan kan je misschien wel een plantenasiel beginnen! In veel steden vind je al een plantenasiel. Er zijn echter nog genoeg steden en dorpen zonder plantenasiel.

Wat is een plantenasiel?

Een plantenasiel is een plek waar mensen hun plant kunnen brengen om wat voor reden ook. Bijvoorbeeld wanneer hij te groot wordt, er geen geschikt plekje in huis voor is of omdat hij ziek is. In het asiel wordt de plant weer opgelapt en er wordt een nieuw “baasje” voor gezocht. Bij de meeste plantenasiels worden de planten verloot of gratis weggegeven. Je kan er wel voor kiezen om een donatie te doen of om potgrond, (plastic) potten of andere plant verzorgingsspullen te doneren.

Een plantenasiel beginnen

In principe kan je overal een plantenasiel beginnen. Je hebt eigenlijk alleen voldoende ruimte nodig om de planten een goed plekje te kunnen geven. Sommige mensen kiezen ervoor om een plantenasiel in huis te beginnen. Andere mensen beginnen een plantenasiel op hun werkplek. Eigenlijk zijn er plantenasiels in allerlei vormen en maten. Wil je een plantenasiel beginnen? Dan is het belangrijk om te zorgen voor bekendheid. Hoe je dat kan doen lees je hieronder.

Bekendheid voor jouw plantenasiel

Als je een plantenasiel begint is het belangrijk dat je gevonden wordt. Veel mensen die beginnen met een plantenasiel maken een eigen Facebookpagina. Deze pagina delen ze op andere Facebookpagina’s uit de omgeving. Er zijn plantenasiels die een eigen website hebben. Het kan bijvoorbeeld helpen als er een stukje wordt geplaatst in een lokale krant. Ook met posters en stickers kan je meer bekendheid geven aan jouw plantenasiel.

Inspiratie opdoen

Wanneer je zoekt op plantenasiel vind je enorm veel verschillende interviews met mensen die al eerder een plantenasiel zijn begonnen. Hier kan je veel inspiratie uit halen. Zeker omdat iedereen het net weer op een andere manier aanpakt. Ook vind je via Facebook en via de websites van plantenasiels veel inspiratie.

Het allereerste plantenasiel in Nederland

Het fenomeen plantenasiel bestaat al langer in Nederland. In 2011 werd namelijk het eerste plantenasiel geopend in Amsterdam door Rachelle Klaassen. Sindsdien zijn er vele andere plantenasiels gevolgd.