Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Plantenlamp: Ideaal voor planten in donkere hoeken

plantenlamp
Photo by Scott Webb on Unsplash

Heb jij veel donkere hoeken in huis en weinig daglicht? Dan is het lastig om de juiste plant uit te kiezen. Gelukkig zijn er ook manieren om toch veel planten in huis te houden. Maak bijvoorbeeld gebruik van een plantenlamp om de plant ook in een donkere hoek goed te laten gedijen!

Wat is een plantenlamp?

Een plantenlamp is een lamp waarmee je kunstmatig daglicht kan nabootsen. Hierdoor optimaliseert de lamp de fotosynthese bij planten. Door dit kunstmatige daglicht kan je planten ook in een donkere hoek plaatsen zonder dat het de groei en de gezondheid van de plant beïnvloed. Soms worden hiervoor in huis ook TL-buizen (met een full spectrum aan koele en warme tinten) of super-hogedruk kwiklampen gebruikt. Kwekers gebruiken hier andere lampen voor. Je kan natuurlijk ook gaan voor een kweeklamp.

Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een plantenlamp?

Bij het uitzoeken en kopen van een plantenlamp zijn er verschillende kenmerken die je kan vergelijken en waar je op kan letten.

  • Hoogte
  • Sterkte van de lamp
  • Energieverbruik

Hoogte

Wanneer je een plantenlamp wilt aanschaffen is het slim om eerst te bedenken welke plant je er onder wilt zetten. Wil je er een grotere plant onder zetten? Dan moet je hem wel op de juiste hoogte kunnen instellen!

Sterkte van de lamp

Er zijn plantenlampen waarbij je de sterkte, ook wel de lichtintensiteit genoemd, van de lamp in kan stellen. Per plant kan de ideale instelling van de sterkte verschillen. Zeker wanneer je de lamp wilt gebruiken bij meerdere planten of de planten af wilt kunnen wisselen is het belangrijk dat je deze sterkte ook kan aanpassen.  

Energieverbruik

Bij een groen huis moet je eigenlijk ook denken aan energieverbruik. Een plantenlamp kopen met een hoog energieverbruik zou zonde zijn. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven die een laag energieverbruik hebben. Kijk dan bijvoorbeeld naar het gebruik van ledlampen.

Metal halide lampen

De metal halide lampen zijn de lampen die het meest geschikt zijn als “plantenlamp”. Deze lampen produceren licht in het blauw-witte spectrum. Deze kleuren zijn essentieel om jouw planten goed te kunnen laten groeien.

Bekijk hier alle plantenlampen