Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Stekken van verschillende plantendelen

stekken van verschillende plantendelen
Photo by Sophie Wrixon on Unsplash

Een plant stekken doe je wanneer je een deel van de plant afneemt om hier wortels uit te laten groeien. Je kan voor het stekken verschillende delen van de plant gebruiken. Delen die gebruikt kunnen worden zijn de scheutstek of kopstek, oogstek, bladstek en de wortelstek. In deze blog leggen we uit van welke verschillende plantendelen deze stekken zijn. Verder heb je nog de houtstek en de hielstek. Andere manieren om een plant te vermeerderen zijn zaaien, scheuren en delen, enten en marcotteren.

Oogstek

Een oogstek is een oog in de bladoksel die niet is uitgelopen. Bij deze stek blijft de blad en de bladsteel aan de stek zitten. De stam wordt boven en onder het oog doorgesneden. Dit is een stek van een van de verschillende plantendelen.

Scheutstek of kopstek

De scheutstek of kopstek wordt meestal van een jonge scheut gesneden die in hetzelfde jaar is gegroeid. Aan de bovenkant van deze stek zit het punt waar de plant verder groeit. Vanwege de assimilatie moeten de bovenste blaadjes aan de stek blijven zitten. De onderste blaadjes verwijder je van de stek. Hierdoor kan je stek makkelijk in de grond of in het water plaatsen zonder dat de bladeren in de weg staan of gaan rotten. Een kopstek wordt gemaakt van kruidachtige gewassen. Denk bijvoorbeeld aan de citroengeranium. De scheutstek moet zo’n 10 cm lang zijn en goed aangedrukt worden tijdens het planten!

Bladstek

De naam “bladstek” zegt het eigenlijk al een beetje. Deze stek maak je door een blad rechtop óf plat in of op de aarde te plaatsen. Uit de nerven van het blad groeien wortels en scheuten. Bij veel vetplanten en cactussen kan je een bladstek nemen om de plant te vermeerderen. Vaak wordt er wel aangeraden om het blad eerst te laten drogen (en zelfs te wachten met planten tot er al wat wortels verschijnen) voordat je het blad in de aarde zet. Wanneer je dit niet doet kan het zijn dat de onderkant van het blad te vochtig is en gaat rotten in de aarde.

Wortelstek

Van de niet uitgelopen ogen die aan de wortels zitten kan een wortelstek gemaakt worden. Deze stekjes moeten ongeveer 5cm lang zijn. Gebruik voor het maken van een wortelstek dikke wortels, zorg dat de plant gezond is en dat je hem meteen weer in de aarde zet. Je mag de stek in tegenstelling tot veel andere soorten stekken op een koele maar wel lichte plaats zetten.