De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

Succulenten: Alles wat je moet weten!

Wat zijn succulenten
Photo by Angèle Kamp on Unsplash

Succulenten is een term die je steeds vaker tegenkomt in het dagelijks leven. Succulenten worden ook wel gewoon vetplanten genoemd. In dit artikel behandelen we de meest gestelde vragen over dit soort planten. We beginnen met een korte uitleg over de succulent en gaan daarna in op onder andere de natuurlijke groeiplaatsen, ontwikkeling en waar ze water kunnen opslaan. Aan het einde leer je waar je dit soort planten kan kopen en hoeveel soorten succulenten er wel niet zijn! Kortom: Alles over succulenten!

Wat zijn succulenten?

Een succulent wordt ook wel een vetplant genoemd. Het zijn planten die water opslaan in een deel (of delen) van hun lichaam. Hierbij kun je denken aan de wortel, stengel of het blad. Veel succulenten kun je herkennen aan dikke vlezige weefsels. De naam succulent kent zijn oorsprong in het Latijns. Het woord sucus betekent namelijk sap. Je hebt tientallen plantenfamilies die allemaal weer eigen soorten vetplanten hebben. De allerbekendste succulenten komen uit de familie Cactaceae, oftewel: de gezellige stekelige cactus-familie.

Zijn succulenten hetzelfde als cactussen?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk vrij simpel: “Alle cactussen zijn succulenten, maar niet alle succulenten zijn cactussen.” Cactussen zijn vlezige planten die water opslaan, waardoor ze deel uitmaken van de groep succulenten. Cactussen zijn eigenlijk gewoon een familie of subcategorie van de groep planten die bekend staan als vetplanten.

Is Aloë Vera een cactus of succulent?

Hoewel de Aloë vera plant lijkt op een cactus, is het geen cactus, maar wel een vetplant. Deze succulent is lid van de leliefamilie. Deze familie is meer verwant aan bijvoorbeeld tulpen en asperges dan aan de familie Cactaceae.

Waar groeien succulenten in het wild?

Vetplanten zijn inheems in veel delen van de wereld en worden onder veel verschillende omstandigheden gezien. Meestal komen ze uit Afrika, Midden-Amerika, de Europese Alpen, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Een inheemse succulent die vaak wordt verkocht in lokale kwekerijen is de Dudleya, waar je hier meer over kan lezen.

Hoe vaak geef je een vetplant water?

In tegenstelling tot andere kamerplanten hoef je je vetplanten maar één of twee keer per maand water te geven, afhankelijk van waar de plant staat. Een succulent die vol in de zon in het raamkozijn op het zuiden staat, heeft vaker water nodig dan een succulent met een standplaats met enkel indirect licht. De beste manier om vocht aan de vetplant te geven, is niet om het op de normale manier water te geven, maar om te vernevelen met een spuitfles water.

Waarom gaan mijn succulenten altijd dood?

Dode bladeren op de bodem van jouw vetplantje zijn perfect gezond. Dode bladeren aan de bovenste delen van nieuwe groei zijn juist een teken van een probleem. Dit heeft vrijwel altijd te maken met het geven van te veel of te weinig water. Als de bladeren van de succulent geel en transparant beginnen te worden,  vochtig of papperig aanvoelen, heeft het waarschijnlijk last van te veel water.

Waar kan ik goed vetplanten kopen?

Je kan vetplanten in alle tuincentra en soms zelfs supermarkten kopen. Je hebt werkelijk duizenden soorten. Deze soorten hebben allemaal weer sub-soorten. Eigenlijk kun je in elke kleur en vorm wel een succulent kopen. Hieronder zie je een aantal leuke aanbiedingen voor vetplantjes online: