Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Terracotta pot versieren met kerst servetten

terracotta pot

Heb je mooie kerst servetten gevonden en vind je het zonde om deze na gebruik weer weg te gooien? Dan kan je deze kerstservetten ook gebruiken om een terracotta pot of glazen fles te versieren. Zo krijg je een prachtige en budgetvriendelijke pot die je neer kan zetten tijdens de feestdagen. In deze blog laten wij zien hoe wij een terracotta pot hebben versierd met de kerst servetten van Tuinland.

Bekijk ook de blog over het feestelijk dekken van de kersttafel.

Kerst servetten uitkiezen

Kerstservetten zijn er in allerlei soorten en maten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende webwinkels, waaronder in de webwinkel Tuinland. Er zijn kerstservetten in verschillende stijlen. Zo is er voor ieder wat wils! Je kan ervoor kiezen om het gehele servet te gebruiken. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om een stuk uit het servet uit te knippen en op de pot te plakken. Dit hebben wij gedaan met de servetten die wij van Tuinland hebben gekregen, dit zijn de Snowy Berries van het merk Duni. Bij deze servetten vind je bij Tuinland ook een bijpassende tafelloper en een tafellaken met dezelfde print en kleur.

Terracotta pot kopen

Terracotta potten zijn in veel verschillende webwinkels verkrijgbaar. Deze potten zijn altijd zeer voordelig om aan te schaffen. Samen met acrylverf, servetten en gesso of vernis ben je dus niet al te veel geld kwijt om je eigen pot te versieren. Ook ben je lekker een middag creatief bezig!

Verven van de terracotta pot

Je kan verschillende soorten verf gebruiken om de terracotta pot te verven. Wij hebben gebruik gemaakt van metallic acrylverf van Van Bleiswijck. Om de verf goed te laten dekken is het slim om gebruik te maken van twee verschillende lagen verf. Na de eerste laag moet je de verf even laten drogen voordat je de tweede laag aan kan brengen. Wij hebben de lagen aangebracht met een dikke kwast. Daarna zijn we over de verf heen gegaan met een kleine verfroller om een egaal geheel te krijgen en om de strepen van de kwast weg te halen.

Producten om de servetten te kunnen beplakken

Er zijn ook verschillende producten die je kan gebruiken om de servetten te beplakken. Zo kan je gebruik maken van Gesso, dit is een matte primer. Helaas hadden wij per ongeluk niet opgelet en de kleur wit gebruikt. Helaas droogde dit niet transparant op. Je kan ook gebruik maken van transparante gesso. Deze vind je hieronder. Bij de volgende servet hebben wij gebruik gemaakt van vernis van Van Bleiswijck. Het merk Van Bleiswijck is verkrijgbaar bij de Action, ook kan je deze producten kopen via Bol.com.

Stappenplan voor het versieren van de terracotta pot

Het versieren van een terracotta pot is makkelijker dan het lijkt. Je kan ook potten versieren met (wat oudere) kinderen. Als je de onderstaande stappen volgt dan weet je zeker dat het eindresultaat erg mooi is!

Stap 1: Het verven van de pot

De terracotta pot kan je verven met acrylverf. Voor de feestdagen zijn metallic kleuren erg geschikt! Kies een kleur die past bij jouw inrichting en kerstversieringen. Denk hierbij aan kleuren zoals goud, zilver, brons of metallic groen of rood. Om de verf goed dekkend te krijgen op een terracotta pot moet je meerdere lagen aanbrengen. Wij hebben twee dikke lagen verf aangebracht. Om hem volledig dekkend te krijgen zou je misschien zelfs drie lagen aan kunnen brengen. Na het aanbrengen van een laag met een kwast kan je er nog even overheen gaan met een kleine verfroller om een strak, streeploos en egaal resultaat te krijgen. Tussen het aanbrengen van de lagen is het belangrijk dat de vorige laag droog is.

Stap 2: Het knippen en aanbrengen van de servetten

Je kan ervoor kiezen om de gehele servetten op de terracotta potten te plakken of om stukjes uit te knippen en deze op te plakken. Wij hebben ervoor gekozen om stukjes uit de servetten te knippen en deze op te plakken. Het voordeel is dat het dan kleinere stukken zijn die je op moet plakken waardoor de kans veel kleiner is dat er per ongeluk vouwen ontstaan. Na het knippen van de servetten haal je voorzichtig de onderste lagen van het servet af. Wij brengen een dunne laag (niet te dik want dan scheurt de servet snel) gesso of vernis aan op de pot waar we daarna de servet op plakken. Dit doe je stukje voor stukje. Na het aanbrengen van de servet doe je er een extra (dun) laagje vernis of gasso overheen.

terracotta pot
terracotta pot

Stap 3: Het kiezen van een mooie plant

Natuurlijk is het leuk om de kerstpot – als hij af is – te vullen met een mooie plant. Wij hebben gekozen voor dé kerstplant, de kerstster (euphorbia pulcherrima). De glitter heeft een prachtige rode kleur met witte stipjes en een aantal witte bladeren.