Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Ultrasone luchtbevochtiger: De beste luchtbevochtiger voor planten

ultrasone luchtbevochtiger
Photo by Galen Crout on Unsplash

In de blog luchtbevochtiger in huis voor planten (en voor jezelf) hebben we gekeken naar de soorten luchtbevochtigers die verkrijgbaar zijn in de (web-) winkels. Een ultrasoonbevochtiger, ook wel een ultrasone luchtbevochtiger genoemd, is de luchtbevochtiger waar planten het meest blij van worden. Waarom dit zo is en waar je op moet letten bij het uitzoeken van een ultrasone luchtbevochtiger lees je allemaal in deze blog.

Wat is een ultrasone luchtbevochtiger?

Een ultrasone luchtbevochtiger is een luchtbevochtiger die zichtbare nevel uitstoot. Hij werkt met trillingen onder water waardoor het water een beetje kan borrelen en spetteren. Door die luchtbelletjes kan je de luchtbevochtiger beter op een ondergrond zetten, denk bijvoorbeeld aan een placemat. Er zijn ook ultrasoonbevochtigers die verwarmde mist verspreiden. Je kan je misschien voorstellen dat tropische planten hier helemaal blij van worden!

Bekijk hier verschillende ultrasone luchtbevochtigers

Er zijn ultrasone luchtbevochtigers verkrijgbaar in verschillende prijscategorieën. De goedkopere varianten zijn vaak al perfect voor jouw planten in huis. Echter moet je het water vaak bijvullen en kunnen ze soms niet de gehele ruimte bevochtigen. Duurdere varianten kunnen dit vaak wel en hebben nog andere opties zoals het reinigen van de lucht in huis.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een ultrasone luchtbevochtiger?

Er zijn verschillende punten waar je op kan letten bij de aanschaf van een ultrasone luchtbevochtiger. Hieronder vind je een beschrijving van de verschillende punten waarin de ultrasoonbevochtigers kunnen verschillen. Kies welke punten jij belangrijk vind om uiteindelijk de juiste keuze te kunnen maken.

Met of zonder hygrometer

Er zijn luchtbevochtigers met en zonder hygrometer luchtvochtigheidsmeter verkrijgbaar. Normaal gesproken is de ideale luchtvochtigheid in huis rond de 40 tot 60 procent. In de zomer worden deze percentages makkelijker gehaald dan in de winter. De luchtvochtigheid daalt de winter vaak in huizen. In sommige huizen kan de luchtvochtigheid dan zelfs rond de 20% liggen. Deze droge lucht wordt onder andere veroorzaakt door de verwarming die aan staat. Met de hygrometer kan je goed in de gaten houden wat de luchtvochtigheid in huis is.

Inhoud waterreservoir

Een luchtbevochtiger vul je met water. De inhoudsmaat van deze wateropslag kan per ultrasoonbevochtiger verschillen. Hoe kleiner de inhoud, hoe vaker je het water moet bijvullen. Het liefst zou je een inhoud willen van minimaal 3,5 liter. Bij een inhoud van 4 liter heb je een looptijd van ongeveer 13 uur. Je zou dus dagelijks ongeveer 1 keer het water moeten verversen. Let er ook op dat de inhoud continu navulbaar is.

Oppervlakte van de ruimte

Voordat je een ultrasoonbevochtiger koopt is het slim om te kijken hoe groot de ruimte is waar de luchtbevochtiger wilt gebruiken. Wanneer je een luchtbevochtiger koopt die geschikt is voor ruimtes van maximaal 40 m2 en je zet hem in een grotere ruimte kan hij niet zorgen voor een juiste luchtvochtigheid in de kamer.

Combinatie luchtbevochtiger en luchtreiniger

Er zijn luchtbevochtigers verkrijgbaar die ook gebruikt kunnen worden als luchtreiniger.

Intensiteit van de verneveling

Er zijn verschillende intensiteiten van de verneveling. Bij sommige ultrasone luchtbevochtigers heb je meerdere instelbare standen qua intensiteit.

Wat voor water gebruik je in de ultrasone luchtbevochtiger?

Je wilt altijd voorkomen dat water te lang stilstaat in het waterreservoir. Gebeurt dit niet dan kunnen er kiemen zoals bacteriën en schimmels in de lucht komen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het water regelmatig ververst wordt. Ook wordt er vaak gedestilleerd water gebruikt. In plaats van gedestilleerd water kan je echter ook heel goed gekookt kraanwater gebruiken. Hygiënisch gezien is dit ook afdoende, én een stuk goedkoper.

Uitgelichte afbeelding: Photo by Galen Crout on Unsplash