De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

Varens: Een uitgebreide kennismaking

Varens: Een uitgebreide kennismaking
Photo by Alisa S. on Unsplash

Varens zijn voor ons een mysterieuze en interessante plant om in huis te hebben. Ook in de Nederlandse bossen kan je de mooiste soorten tegenkomen. Varens blijven zelden langer dan een half jaar mooi, het zijn geen overblijvende bladplanten.

Wat zijn varens?

Varens zijn sporenplanten. Dit wil zeggen dat ze anders zijn dan de planten die zaad aanmaken. Er is nog een kenmerk die ervoor zorgt dat de varens anders zijn dan andere planten. Ze hebben namelijk geveerde bladeren. Grote bladeren met kleine inkepingen. Bij varens zie je dat de veren op hun beurt ook weer geveerd zijn. Dit heet een dubbelgeveerd blad.

Verzorging van varens

Deze planten houden van een vochtige lucht en een gelijkmatig vochtige potkluit. Zorg er dus voor dat de plant nooit te nat of te droog staat. De meeste soorten houden van vrij veel water. Het bladoppervlak bezit veel huidmondjes. Hier verliest de plant ook water uit.

Water geven

Wanneer de potkluit niet regelmatig vochtig  wordt gehouden ondervind hij groeistoornissen.

Door gebruik te maken van een watergeefsysteem kun je dit makkelijk voorkomen. Ook kan je gebruik maken van een speciale hydrometer om steeds dezelfde hoeveelheid water te geven.

Er zijn ook potten van het merk Elho. die de watergift vanzelf regelen Ook zou je gebruik kunnen maken van  plastic potten met daarin hydrokorrels.

De standplaats van de varen

Een varen staat graag op een vrij donkere plaats, hij zal het goed doen in hoekjes die voor andere planten niet licht genoeg is. In de bossen staan varens op de grond in de schaduw van grote bomen.

Verpotten

 De planten doen het goed  in gewonde potgrond. Soms is het nodig om de plant 2 x per jaar te verpotten. Een aantal weken na het verpotten mag je de varens extra voeding geven. Merk je dat de varen niet meer groeit geef hem dan wat minder water en zet hem iets koeler. Na anderhalve maand verpot je de hem en zet je hem weer wat warmer. De kans is groot dat de varen weer goed begint te groeien.

Vermeerderen van de planten

Uit de sporen van deze planten kunnen nieuwe varens worden gekweekt. Het is echter erg lastig om dit zelf te doen. Je kan het proberen in  een warme kas . De bodemtemperatuur van de aarde  moet constant 25 graden zijn. De sporen kan je zien als plantjes in aanleg

Verschillende soorten varens

De ijzervaren heeft een leerachtig glanzend blad. Aan dit blad kan je zien dat hij minder water verdampt. Hierdoor zullen ze ook beter geschikt zijn om in huis te houden. Zeker in de droge woonkamers in de winter wanneer de verwarming staat te loeien. 

Varens kopen

Er zijn veel verschillende soorten varens hieronder vind je een overzicht van de varens die het goed doen in huis. Iedere dag worden de nieuwste prijzen opgehaald zo blijf je altijd op de hoogte van de beste aanbiedingen. Klik op de button of op de afbeelding om meer informatie te lezen over de plant.