Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

15 veelgemaakte fouten bij de verzorging van kamerplanten

veelgemaakte fouten bij de verzorging van kamerplanten

Ben of ken jij iemand die geen kamerplant in leven kan houden? Misschien maak jij dan wel één of meerdere van de onderstaande 15 veelgemaakte fouten bij de verzorging van kamerplanten.

Wil jij graag een urban jungle maar ben je bang dat je geen groene vingers hebt? Lees dan de onderstaande fouten door en zorg dat je deze fouten niet meer maakt!

1. Planten te veel of te weinig water geven

Nummer 1 op de lijst van veelgemaakte fouten bij de verzorging van kamerplanten is het geven van te veel of juist te weinig water aan jouw planten. Bij de meeste planten kan je beter iets te weinig water geven dan te veel. Wanneer je te veel water geeft kunnen de wortels namelijk gaan rotten. Deze rotte wortels kunnen geen (of niet goed) water en voeding opnemen uit de aarde. Er zijn echter soorten die wel beter iets te vochtig kunnen staan dan te droog. Hierbij kan je denken aan verschillende soorten varens.

Tip: Loop regelmatig een rondje langs de planten in huis. Zie je dat een plant te droog staat? Geef dan meteen water! Geef je jouw planten een vaste dag in de week water? Kijk dan ook tussendoor wat jouw planten nodig hebben.

2. De plant staat niet op de juiste plek in het juiste licht

Op nummer twee van de 15 veelgemaakte fouten bij de verzorging van kamerplanten staat dat de plant niet in het juiste licht en op de juiste plek in huis staat. Lees altijd de omschrijving van de plant die je koopt! Vetplanten doen het vaak super in het raamkozijn in de volle zon. De kans is echter groot dat een plant die het beter doet bij indirect zonlicht het op zo’n plek juist heel slecht doet. Geef ze dus de juiste plek in huis.

3. Een te warme of een te koude plek

Heb jij een kamer waar het in de winter erg koud kan worden? Let er dan op dat veel planten dit niet prettig vinden en het minder goed gaan doen. De philodendron is een plant die een iets koudere temperatuur wel aan kan. Kan de zon in de zomer echt naar binnen “branden”? Let er dan op dat niet iedere plant in het raamkozijn dit goed kan hebben. Misschien kan je sommige planten dan iets meer van het raam af plaatsen. Samenvatting: Zorg dat jouw planten niet in extreme temperaturen staan.

4. Een te lage luchtvochtigheid in huis

Zeker in de winter wanneer je de verwarming vaak aan hebt staan en de ramen vaak dicht zitten kan de luchtvochtigheid in huis te laag zijn. Je zal merken dat je zelf vaker last hebt van hoofdpijn, kriebelhoest en droge ogen. Ook veel kamerplanten zullen hier last van hebben. Zeker de tropische planten die het vochtige en warme klimaat in tropische regenwouden gewend zijn. Je ziet bijvoorbeeld dat deze planten aan de zijkanten bruin worden en bruine punten krijgen. Er zijn verschillende manieren om de luchtvochtigheid in huis te verhogen. Bekijk ook deze goedkope luchtbevochtiger opties.

Tip: Koop een goede luchtbevochtiger voor jezelf en voor je planten. Een ultrasone luchtbevochtiger is het best geschikt voor alle plantenliefhebbers. Veel tropische planten houden er ook van als ze een aantal keer per week een neveldouche krijgen met de plantenspuit.

5. Onvoldoende luchtcirculatie

Voor ons en voor de meeste andere mensen een fout waar je eigenlijk niet snel over nadenkt is de luchtcirculatie in huis. En dan vooral onvoldoende luchtcirculatie in huis. Je kan door onvoldoende luchtcirculatie in huis last krijgen van bacteriën en schimmels in de plant. Er zijn verschillende manieren waardoor je kan zorgen voor een betere luchtcirculatie in huis. Je kan bijvoorbeeld een rondje lopen met een ventilator of de ventilator af en toe aan zetten. Ook kan je af en toe de ramen tegenover elkaar open zetten zodat het even doorwaait in huis. Zorg er dan wel voor dat er geen planten lang op de tocht staan.

6. Niet genoeg aarde

Het zal misschien minder snel gebeuren wanneer je regelmatig je rondje langs de planten loopt en het goed in de gaten houdt, maar het kan zo zijn dat de plant niet genoeg aarde heeft om in te staan. Bij mensen die plensbuien water geven aan hun planten, kan het zo zijn dat de aarde beetje bij beetje wegspoelt. Echter zijn er ook andere mysterieuze onverklaarbare redenen waardoor de aarde de pot kan verlaten. ? Staat jouw plant in een extra binnenpot met gaatjes? Dan kan je, wanneer de plant meer aarde nodig heeft of overgepot moet worden in een grotere pot, de wortels door de gaatjes zien.

7. De plant zit in een verkeerde pot

Het is belangrijk om na te denken over de relatie tussen de plant en de pot waar je deze in zet. De ene plant wil in een pot die meer kan ademen en waar het teveel aan vocht ook weer uit kan lopen door een gat aan de onderkant van de pot. Er zijn ook meerdere planten die juist graag in een dichte en licht vochtig blijvende pot willen blijven staan. Door hier op te letten kan je veel voordelen behalen.

8. Plantenpotten zonder afvoergaten

Bij het uitzoeken van plantenpotten kan je het best kiezen voor potten met afvoergaten. Bij een pot met afvoergaten kan het teveel aan water de pot makkelijker verlaten. Hierdoor voorkom je dat de wortels van de plant kunnen gaan rotten. Bij planten in potten zonder drainage gaten is het belangrijk om deze niet “onder water” te zetten.

9. Vieze bladeren

Een fout die door veel mensen gemaakt wordt is het niet schoonmaken van de bladeren van planten. Zie je een flinke laag stof op de bladeren van jouw plant? Dan kan dat ook gevolgen hebben voor de gezondheid van jouw plant. Veel planten nemen namelijk ook water en voeding op vanuit de bladeren. Wanneer de bladeren bedekt zijn met een laag stof of andere viezigheid kan dat dus niet. Je kan de bladeren afnemen met een vochtige doek. Ook kan je de bladeren regelmatig een neveldouche geven met de plantenspuit. Zo ziet de plant er niet alleen mooier uit, ook blijft hij gezonder!

10. Te vaak verpotten

Wanneer je een plant te vaak overpot in een andere pot, bijvoorbeeld wanneer je regelmatig nieuwe potten koopt of de plant toch beter vindt staan in een andere pot, kan dit problemen opleveren. Je wilt na het verpotten van een plant de plant het liefst zo lang mogelijk in de pot laten. Het liefst totdat de plant echt meer ruimte en meer aarde nodig heeft.

11. Wegknippen van de wortels van de plant

Veel mensen halen bij het verpotten van de plant te veel wortels van de plant af. Veel planten hebben fijne en kwetsbare wortels. Het liefst wil je bij deze planten (en eigenlijk bij alle planten) geen aarde verwijderen en de gehele kluit in een nieuwe pot plaatsen met wat nieuwe aarde eromheen.

12. Te veel wegsnoeien

Het kan veel voordelen hebben om je planten zo nu en dan te snoeien zodat ze genoeg ruimte hebben. Echter zijn er wel regels aan verbonden om ervoor te zorgen dat de plant gezond blijft. Wanneer je meer dan 75% van de bladeren verwijdert kan de plant hier maar lastig van herstellen. Wil je de plant anders maken qua vorm? Knip dan ongeveer een kwart van de bladeren eraf en zéker niet meer dan de helft.

13. Blootstelling aan de elementen

Er zijn veel mensen die hun kamerplanten in de zomer het liefst buiten neerzetten. Qua temperatuur kunnen veel planten het wel aan echter zijn er wel dingen waar je op moet letten. In de buitenlucht bestaat er een kans dat er planten op de tocht staan. Er zijn genoeg planten die daar niet tegen kunnen en die last krijgen van ongedierte zoals luizen. Ook stortbuien, een te hete plek, ongedierte en veel temperatuurswisselingen zijn punten waar niet veel planten goed tegen bestand zijn. Wil jij je planten buiten wassen en laten drogen? Let er dan op dat er geen zon op de bladeren komt! Door het water op de bladeren en de zon die daar doorheen schijnt kunnen de bladeren makkelijk verbranden.

14. Denken dat alle planten hetzelfde zijn

Alle planten zijn verschillend en hebben zo hun eigen behoeftes. Het kan heel schadelijk zijn voor de planten als je ze allemaal op dezelfde manier zou verzorgen. Waar de ene plant het heerlijk vind om in een droge grond te staan houdt de andere juist van vochtige aarde. De ene plant kan een douchebeurt op zijn tijd en een hoge luchtvochtigheid heel erg waarderen terwijl de andere plant zo droog mogelijk wil staan. Doe dus goed onderzoek naar wat jouw planten nodig hebben qua verzorging en plek in huis.

15. Negeren van ongedierte

Zorg dat je regelmatig een rondje langs al je planten doet. Zo kan je kijken of het goed gaat of dat er planten zijn die wat extra aandacht nodig hebben. Ook zie je zo meteen of er ongedierte op de plant zit. Zit er ongedierte bij/op de plant? Ga dan meteen aan de slag om het weg te krijgen! Zet de plant geïsoleerd van de andere planten, zet de plant onder de douche, geef hem regelmatig een dreft douche met de plantenspuit of vind andere manieren om van het verschrikkelijke ongedierte af te komen!

16. Bonusfout veelgemaakte fouten bij de verzorging van kamerplanten: Het opgeven bij het eerste bruine of gele blaadje

Veel mensen die beginnen met het houden van planten of die (nog) geen groene vingers hebben zijn geneigd om bij eerste bruine of gele blaadje de moed al op te geven. Deze bonusfout behoort ook zeker tot één van de veelgemaakte fouten bij de verzorging van kamerplanten. Bedenk bij ieder probleem dat er vaak wel oplossingen zijn om de plant weer helemaal op te lappen. Zo hadden wij een Hibiscus uit Spanje die, doordat hij op de tocht had gestaan, onder de luis zat. Uiteindelijk met een aantal douchebeurten en neveldouches met een dreft-water mengsel zijn alle luizen weggevaagd en is hij weer gaan bloeien.