Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Verpotten van een kamerplant

Verpotten van een kamerplant
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Bijna alle kamerplanten moeten (minimaal) eens in het jaar of eens in de paar jaar verpot worden. Naarmate de plant groeit komen er vaak meer wortels bij die niet meer in de pot passen. Ook raakt de voeding in de aarde op. Dan zou je de plant plantenvoeding kunnen geven, maar je kan de plant ook verpotten en in nieuwe aarde zetten. In deze blog lees je alles over het verpotten van een kamerplant.

Waarom moet je een kamerplant verpotten?

Eigenlijk staat een plant in huis in een kleinere hoeveelheid aarde dan wanneer hij in de vrije natuur staat. In het wild kunnen de wortels op zoek naar voedsel in de aarde. In de pot heeft hij maar een beperkte ruimte. Hierdoor kunnen de wortels soms geen kant meer op en raakt de voeding in de pot op. Dit zijn dan ook de redenen waarom je een plant zo nu en dan moet verpotten (of extra voeding moet geven).

Een kamerplant verpotten: Wanneer doe je dat?

Een kamerplant verpotten doe je wanneer de wortels door de hele kluit gegroeid zijn en rond beginnen te cirkelen. Je ziet de wortels dan ook aan de “buitenkant” van de aarde. Deze kan dan zelfs uit wortelharen bestaan en lijken dan op een viltige massa.

Ook wanneer de bloempot kalkuitslag vertoont, wanneer er een laag groene algen op de aarde groeit of wanneer een plant wegkwijnt of aangetast wordt door verschillende plagen kan je de plant verpotten.

In welk seizoen of in welke maanden mag je de kamerplant verpotten?

Eigenlijk geldt voor bijna alle planten dat de groeiperiode van de plant de beste periode is om de plant te verpotten. Bij de meeste planten is dat het voorjaar en de zomer, waarbij verpotten in het voorjaar de voorkeur heeft. Je zou de planten waarvan je vermoedt dat ze verpot moeten worden even voorzichtig uit de pot kunnen halen. Zo kan je goed zien hoe het met de wortelvorming gaat.

Hoe vaak moet je een plant verpotten?

Het antwoord op deze vraag kan bij iedere plant weer anders zijn. De ene plant kan je wel eens per maand verpotten, de andere plant eens in de twee jaar (of zelfs langer). Planten die snel groeien moet je vaak eerder verpotten dan planten die langzaam groeien. Hoe vaak je een plant moet verpotten hangt dus af van de groeikracht.

Hoe haal je de plant uit de pot?

In plastic potten haal je de plant vaak makkelijk uit de pot. Bij terracotta of andere stenen potten kunnen de wortelharen zich soms hechten aan de pot. Als je de pot een tijdje onder water zet gaat het vaak makkelijker. Krijg je de plant er dan nog niet uit? Dan kan je het best de pot kapot slaan. Zo voorkom je dat je de wortels moet beschadigen. Zonde? Nee hoor! De potscherven kan je namelijk weer gebruiken als drainagemateriaal. Snijd ook liever geen wortels die door het afvoergaatje groeien. Het is dus belangrijk dat je de wortels van de plant zoveel mogelijk probeert te sparen.

Zorg voor een goede drainage

Het liefst gebruik je bij het verpotten een pot met een gat aan de onderkant. Deze pot zet je dan op een zogenaamde lekschotel. Zo kan overtollig water altijd makkelijk weglopen. Om te voorkomen dat het gat in de pot verstopt raakt kan je gebruik maken van een laagje potscherven of hydrokorrels.

Zo zet je de plant in zijn nieuwe pot

Op de drainagelaag in de pot (gemaakt van potscherven of hydrokorrels) maak je een laagje potgrond van enkele centimeters. Daarop zet je de oude kluit. De oude kluit vul je rondom aan met nieuwe aarde. Op de oude kluit maak je ook nog een laagje van enkele centimeters met nieuwe aarde. Zorg er wel voor dat de aarde niet helemaal tot de rand van de pot komt. Dan wordt het namelijk een rommeltje met gieten. ?