Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Handige regels voor de verzorging van orchideeën

Handige regels voor de verzorging van orchideeën

Tegenwoordig heeft de orchidee niet echt een goed imago. Veel mensen denken al gauw aan de standaard orchideeën die bij veel huishoudens in de vensterbank staan. Er bestaan echter heel veel verschillende soorten orchideeën, de een nog mooier dan de ander. Bij veel soorten haal je een waar kunststuk in huis. In deze blog lees de meer over de verzorging van orchideeën.

Afbeelding: Eigen beheer

De ideale temperatuur voor orchideeën

De ideale temperatuur voor orchideeën waar ze goed in kunnen groeien en bloeien komt vrij goed overeen met de temperatuur in veel huiskamers. Overdag mag de temperatuur tussen de 18 en 24 graden liggen. ’s Nachts mag de temperatuur tussen de 13 en 15 graden zijn.

Standplaats voor orchideeën: Lichte standplaats en bijverlichting

De meeste orchideeën staan het liefst op een lichte plek, het liefst met genoeg zonlicht. Het is dus belangrijk om de plant – zeker in de winter – voor het raam te zetten. Het liefst natuurlijk een raam op het zuiden of oosten. Een aantal soorten zullen het ook goed doen bij een raam op het noorden of westen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de phalaenopsis, coelogyne of de stanhopea.

In het voorjaar moet je de orchideeën soms nog wel beschermen tegen felle bestraling van de zon in de middag. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het gebruik van vitrage. Op grijze dagen heb je het liefst dat er niks voor het raam hangt.

Let er ook op dat de bladeren het glas niet raken, dan kunnen ze verbranden of in de winter juist te koud worden.

In de winter is bijverlichting bijna noodzakelijk voor veel soorten. Bijvoorbeeld voor de cattleya’s, epidendrums en oncidiums. Gebruik hiervoor een TL-lamp of een plantenlamp. Om tot rust te komen kunnen orchideeën ook een “donkere” periode nodig hebben.

Orchideeën boeken en verzorgingsspullen kopen

Bekijk hieronder de beste online aanbiedingen en prijzen.

Geschikte grond of wortelbasis

Een aantal soorten orchideeën groeien prima in de grond, dit zijn de terrestische soorten. De epifyten groeien in het wild aan boomtakken. Planten hebben altijd een bepaalde houvast nodig voor de wortels. Het is voor gevorderden plantenliefhebbers vaak een kunst om verschillende grondmengsels en substraten te gebruiken en uit te proberen. Zo worden epifytische soorten ook wel eens vastgebonden op varenblokjes, schorsstukjes en speciale mandjes.

Water geven

De vuistregel bij het water geven aan deze planten is dat je de plant – wanneer dat nodig is – eens per week wat water geeft. Het liefst gebruik je hiervoor lauw regenwater. Een orchidee kan je het beste in een plastic pot zetten. Het is namelijk zo dat een aardewerk pot te veel water op neemt uit de grond. De meeste soorten mogen altijd licht vochtig staan. In de winter hebben de orchideeën minder water nodig. Het is goed om de luchtvochtigheid in huis vrij hoog te houden. Je kan hiervoor een luchtbevochtiger gebruiken of de planten regelmatig nevelen.