De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

Vier soorten luchtplantjes: xerographica. Ionantha, bulbosa en caput-medusae

Luchtplantjes Airplants

Luchtplanten worden ook wel air plants genoemd. Dit zijn hele unieke kamerplanten. Ze halen namelijk al hun voedingsstoffen direct uit de lucht en niet uit de aarde. Daarnaast zien ze er ook gewoon erg leuk uit. Geen wonder dat dit soort plantjes tegenwoordig overal te koop zijn. Je hebt enorm veel soorten air plants. In deze blog bekijken we vier soorten van de Tillandsia familie: xerographica, ionantha, bulbosa en caput-medusae.

Het tillandsia geslacht

Tillandsia is een geslacht waar ongeveer 650 soorten groenblijvende, meerjarige bloeiende planten onder vallen. Het geslacht valt onder de familie Bromeliaceae, die je zou kunnen kennen van de Bromelia. De tillandsia komt voor in de bossen, bergen en woestijnen ten oorden van Mexico en zuid-oosten van de Verenigde Staten, Midden-Amerika en het Caribisch gebied tot medio Argentinië. De bladeren zijn vaak zilverachtig van kleur. Bijzonder van dit geslacht is dat de bladeren bedekt zijn met speciale cellen, ook wel trichomen genoemd. Deze zijn in staat om snel water op te nemen. Dit geslacht staat ook wel bekend als airplant of in het Nederlands luchtplant. Dit soort plantjes worden vaak cadeau gegeven aan plantenliefhebbers.

Tillandsia xerographica

Deze plant is een soort bromelia en komt veel voor in het zuiden van Mexico, El Salvador, Honduras en Guatamala. De naam is lastig uit te spreken, maar heeft een logische betekenis. De naam is afgeleid van de Griekse woorden ξηρός, wat “droog” betekent, en γραφία, wat “schrijven” betekent. De plant groeit langzaam en heeft zilvergrijze bladeren. Dit is tevens een van de meest populaire luchtplantjes die je ook veel in tuincentra tegenkomt.

Tillandsia ionantha

Deze soort komt veel voor in Midden-Amerika en Mexico. Het is een plant die niet erg hoog wordt. Ook de bladeren zijn erg kort vergeleken met bijvoorbeeld de xerographica. Deze plant zie je veel in cadeaupakketten van airplants of als je bijvoorbeeld drie airplants koopt. Vaak is één van de planten dan een ionantha. Ionantha betekent in het Latijns “met violette bloemen” of “with violet flowers” in het Engels.

Tillandsia bulbosa

Tillandsia bulbosa
Afbeelding door Nancy Yang via Unsplash

Deze kleine stevige airplant is favoriet dankzij haar uiterlijk. Het is ook zeker een bijzondere verschijning. Het is een bolvormige luchtplant die – vergeleken met de andere planten uit dit artikel – in veel landen voorkomt. Naast Midden-Amerika en Zuid-Mexico zie je de plant zelfs in Venezuela, Bahia en West-Indië terug. Een volledig overzicht van alle vindplaatsen zie je hier.

Tillandsia caput-medusae

We sluiten af met een hele bijzondere plant, de Tillandsia Camput-Medusae. Deze luchtplant heeft de leukste bijnamen van de drie. Het wordt onder meer de octopusplant en het hoofd van medusa genoemd. De plant komt veel voor in Midden-Amerika en Mexico. Van alle planten uit dit artikel kom je deze soort het minst vaak tegen in de (online) winkel en tuincentra. Hieronder zie je leuke cadeau pakketten met meerdere soorten air plants: