Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Vochtigheidsmeter voor planten

vochtigheidsmeter
Photo by Kaufmann Mercantile on Unsplash

De meeste planten in huis beginnen problemen te krijgen wanneer ze te weinig of juist te veel zonlicht krijgen of wanneer ze te droog of juist te nat staan. De hoeveelheid water die een plant nodig heeft kan enorm verschillen per seizoen en zelfs per week. Tijdens een hittegolf hebben planten vaak een stuk meer water nodig dan in de winter – wanneer het kouder en minder zonnig is. In de lente en de zomer zitten veel planten in het groeiseizoen. Hierdoor hebben ze vaak meer water en voeding nodig. Wanneer je een plant te veel water geeft kan dat nadelige gevolgen hebben. Zo kan er zelfs wortelrot ontstaan en kunnen planten uiteindelijk afsterven. Bij het water geven kan je ook gebruik maken van een vochtigheidsmeter om de juiste hoeveelheid water te geven. Hoe deze vochtmeter werkt en waar je dit handige hulpmiddel kan kopen lees je in deze blog.

Tip: Wij raden zelf de Nature vochtigheidsmeter aan. Je hebt geen batterijen nodig en je ziet precies hoe droog of nat de aarde is.

Wat is een vochtigheidsmeter/vochtmeter voor planten?

Met een vochtigheidsmeter kan je makkelijk meten hoe vochtig de grond is waar de planten in staan. Je steekt de metalen “pin” in de grond in de buurt van de plant. Op het scherm lees je af of de grond droog is, vochtig of nat. Ook zie je hoe droog, vochtig of nat de grond is. Zo weet je precies hoeveel water je de plant moet geven (veel of weinig). Er zijn verschillende vochtmeters verkrijgbaar voor planten. Zo heb je meters die ook de PH-waarde van de grond meten en de lichtintensiteit. Wanneer je niet veel planten in huis hebt staan kan je ook kiezen voor een bodemvochtmeter die regelmatig knippert wanneer je hem in de grond laat staan. Zo kan je goed in de gaten houden wanneer de plant weer water nodig heeft.

Een vochtmeter/vochtigheidsmeter kopen

Ben je van plan een vochtmeter of vochtigheidsmeter te kopen? Dan zijn er meerdere soorten waar je uit kan kiezen. Heb je slechts enkele planten in huis staan? Een goede optie is dan om meerdere vochtmeters te kopen die je in de aarde kan zetten en waarbij het led lampje een paar keer per uur kan knipperen. Zo kan je goed in de gaten houden of jouw plant al water nodig heeft. Is het led-lampje rood? Dan is de grond te droog en heeft de plant meteen water nodig. Brandt het gele lampje? Dan heeft de plant water nodig. Wanneer het groene lampje brandt heeft de plant nog voldoende water. Een nadeel is dat deze vochtmeter werkt op batterijen. Je kan ook kiezen voor een vochtmeter zonder batterijen. Hiermee kan je wekelijks een rondje langs de planten lopen om te kijken hoeveel water ze nodig hebben.

€14,99
Tuincentrum.nl
€17,95
Plantenwinkel.nl
€19,95
Plantenwinkel.nl

Hoe vaak moet ik mijn planten water geven?

Het is aan te raden om in de herfst en winter eens per week een rondje te lopen door het huis om te kijken welke planten er water nodig hebben. Niet alle planten zullen dan water nodig hebben, maar je kan zo voorkomen dat planten te droog komen te staan. In de lente en zeker in de zomer kan het in sommige weken slim zijn om zelfs twee keer per week een rondje door het huis te lopen. Er zijn genoeg planten die tijdens een hittegolf zelfs twee keer per week een plons water nodig hebben. Bekijk de plantenpaspoortjes op planteninhuis.nl om te kijken hoeveel water jouw plant nodig heeft.  

vochtigheidsmeter
Photo by Cassidy Phillips on Unsplash