Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Waarom moet je kamerplanten schoonmaken?

Planten schoonmaken stof

Wat veel mensen niet weten is dat je kamerplanten regelmatig even moet schoonmaken. Zo valt er bijvoorbeeld stof op de bladeren, net als op alles in huis. In huis maken mensen de meubels wel regelmatig schoon met een doekje, maar worden de planten overgeslagen. Ook onze groene vrienden in huis hebben af en toe een schoonmaakbeurt nodig. Het schoonmaken van kamerplanten kan zelfs hele gunstige effecten hebben voor de plant. Hieronder bekijken we waarom je een kamerplant af en toe eens moet schoonmaken. We geven vijf redenen waarom je planten moet schoonmaken!

Kamerplant schoonmaken voor eigen gezondheid

Planten zijn goed voor ons . Ze produceren zuurstof, verminderen bacteriën in de lucht, verwijderen schadelijke gifstoffen uit de lucht en hebben ook een positief effect op onze gemoedstoestand. Het lijkt misschien niet heel erg als er een laagje stof of vuil op de kamerplant valt. Toch kunnen de positieve effecten van kamerplanten enorm worden verminderd als planten vuil zijn of bedekt zijn met stof. Levende kamerplanten hebben af en toe wat onderhoud nodig.

Uiterlijk van de plant

Veel mensen besteden veel tijd aan het schoonmaken van hun huis. Ze willen dat hun huis een fijne en schone plek is. Voor zichzelf, hun gezin en/of familie, maar ook voor mensen die op visite komen. Een vuile, stoffige plant is daarom vergelijkbaar met een tafel of tv-scherm met een flinke laag stof. Je wilt natuurlijk dat je plant er mooi uit blijft zien!

Gezondheid van de plant

De volgende redenen hebben allemaal te maken met de gezondheid van de plant zelf. Een gezonde plant moet stofvrij zijn. De natuurlijke habitat van de kamerplant is buiten, waar ze worden blootgesteld aan wind en regen. Dit helpt om de kamerplant gezond te houden en door het gebladerte stofvrij te houden. Een stofvrije plant is een vrolijke plant.

Plant schoonmaken bevordert fotosynthese

Vrijwel alle planten hebben licht nodig om te groeien en overleven. Er zijn slechts een handjevol planten die overleven met heel weinig licht. Als de bladeren zijn bedekt met een blokkerende stoflaag, wordt de hoeveelheid licht dat door kan dringen tot de plant een stuk minder. Bovendien zal de stroom van kooldioxide in de plant en de resulterende uitstroom van zuurstof minder zijn. Een kamerplant die er goed uitziet en schoon is, heeft maximaal potentieel voor een effectieve fotosynthese.

Schone stofvrije plant biedt weerstand tegen ongedierte

Onder stress zijn planten gevoeliger voor aantasting door plagen en ziekten die veel bij kamerplanten voorkomen. Mensen zijn ook gevoeliger voor bepaalde ziekten wanneer ze zich somber voelen. Een plant onder het stof die daardoor een slechte fotosyntheseproductie heeft, zal zich ook somber voelen. Hierdoor is de plant ook veel gevoeliger voor ziekten en plagen.