Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Waarom worden de bladeren van mijn plant geel of vallen ze af?

Gele bladeren kamerplant geel blad plant huis
Afbeelding: Eigen beheer

Heb je een kamerplant in huis die gele bladeren heeft of krijgt? Dan kan dit meerdere oorzaken hebben. Meestal heeft dit te maken met te weinig of te veel water. Ook kan het te maken hebben met seizoensgebonden veranderingen, mijt of verandering van omgeving of plek in huis.

Gele bladeren bij planten is gelukkig niet iets waar je je enorm veel zorgen om hoeft te maken. Meestal heeft de plant een periode te weinig water gehad in het verleden of staat het nu te droog. Hieronder bekijken we alle oorzaken van planten met gele bladeren!

Belangrijkste reden van gele bladeren kamerplant: Water tekort

Een plant die in een periode in het verleden te weinig water heeft gehad of op het moment te droog staat, kan gele bladeren krijgen. Dit kan bij vrijwel alle bekende soorten kamerplanten voorkomen. De ene plant is hier wel gevoeliger voor dan een andere. Wanneer een plant te weinig water heeft, kan de plant niet alle bladeren van voldoende vocht voorzien. Hierdoor worden sommige bladeren geel.

Een plant als bedrijf

Je kan de kamerplant als een bedrijf zien. De bladeren zijn de werknemers en het water is het salaris. Als het bedrijf te weinig geld heeft, moet het sommige werknemers ontslaan. Er is te weinig salaris om iedereen te voorzien.

Een kamerplant is een slim bedrijf, dat eerst de minst productieve werknemers zal ontslaan. Dit zijn bijvoorbeeld de oudste bladeren (werknemers) of de bladeren die het dichtst bij de basis liggen of het verste weg van de lichtbron afstaan. De rest van de werknemers krijgen nog wel hun salaris, waardoor zij blijven werken voor het bedrijf.

Hoe los je gele bladeren bij planten op?

Het beste kun je een plant die te droog staat direct water geven. Sommige planten herstellen snel als je water geeft, maar vaak worden de gele bladeren niet meer mooi groen. Heb wel een klein beetje geduld met gele bladeren.

Sommige planten reageren langzamer op veranderingen. Het kan dus zo zijn dat de plant na enkele weken het gele blad wel herstelt.

Gele bladeren plant verwijderen

Toch kun je er in 9 van de 10 gevallen beter voor kiezen om de gele bladeren weg te halen. Deze bladeren onderhouden kost de plant namelijk veel energie. Deze energie kan het beter geven aan de bladeren die nog goed zijn. Dus gele blaadjes aan je plant mogen in principe weggehaald wordne.

Andere oorzaken van geel blad kamerplant

Zijn de gele bladeren effen geel, denk je: “Help, mijn plant verliest bladeren!”, worden de onderste bladeren geel, of kun je de bladeren eenvoudig lostrekken? Dan heeft dit te maken met te veel of te weinig water.

Als de bladeren echter gestippeld geel worden, geel/lichtgroen met donkere groene aderen hebben of wel geel zijn, maar nog stevig vastzitten.. dan heb je waarschijnlijk een ander probleem. De oorzaken kunnen zijn:

  • Mijt of andere plagen en ziekten die bij kamerplanten voorkomen
  • Chlorose, een tekort aan een voedingsstof. Zie voor meer informatie deze Wikipediapagina
  • Te veel water
  • Seizoensgebonden veranderingen
  • Chemicaliën. Er zijn planten die slecht reageren op verfdampen en chemicaliën die bijvoorbeeld in schoonmaakproducten e.d. gebruikt worden.
  • Nieuwe omgeving of standplaats

Hoe kun je gele bladeren voorkomen?

Een aantal tips en trucs op een rij:

  • Geef de plant goed water en doe dit volgens een schema. Wij geven bijvoorbeeld elke zondag alle kamerplanten, die er behoefte aan hebben, water. Dit controleren wij ook nog met een watermeter. Daarnaast controleren we op woensdag kort even de planten in huis op ziekten en water tekorten.
  • Geef een plant die te weinig water heeft gehad niet plotseling te veel water. Doe dit in kleine beetjes, zodat de plant niet in één keer moet wennen aan een extreme nieuwe situatie.
  • Enige vergeling van bladeren is normaal. Planten moeten soms wennen aan een nieuwe omgeving. Ook is het onmogelijk om de plant altijd 100% goed water te geven. Schrik niet van een geel blad!

Heeft jouw calathea gele bladeren?

Gele bladeren of gele vlekken op de bladeren van de Calathea ontstaan vaak door simpelweg teveel water. Het valt je misschien op dat jouw Calathea’s bladeren bruine randen krijgen. Vaak is dit door teveel water en tevens hierdoor kan er wortelrot ontstaan.