De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

Wat is hydrocultuur?

Wat is hydrocultuur?
Photo by Victoria Alexander on Unsplash

Een veelgenoemde term in de plantenwereld is de term hydrocultuur. Waarschijnlijk ben je wel bekend met hydrokorrels. Hydrokorrels kan je onder andere gebruiken als drainagelaag voor jouw planten. Ook kan je hydrokorrels gebruiken in een grote schaal waar dan een plantenpot op staat. Tussen de hydrokorrels wordt dan vaak water gegoten, dit water verdampt. Op die manier wordt de luchtvochtigheid om de plant een stuk hoger. Maar wat is hydrocultuur? En heeft hydrocultuur iets te maken met hydrokorrels?

Wat is hydrocultuur?

Hydrocultuur is het laten groeien van planten in een pot met hydrokorrels. Een plant heeft een substraat nodig waar hij zijn wortels in kan verankeren. Een substraat is een ondergrond waarin of waarop planten leven. Een substraat kan potgrond zijn, aarde, rotsen, water, (korst-) mossen en uiteraard hydrokorrels.

De voordelen van hydrocultuur

Er zijn verschillende voordelen van hydrocultuur die jou kunnen doen besluiten om een plant te laten groeien in een pot met hydrokorrels in plaats van in een pot met potgrond. Hieronder hebben wij een aantal voordelen van hydrocultuur op een rijtje gezet.

  • Je kan planten niet te veel water geven wanneer je de waterniveaumeter regelmatig controleert
  • Planten hoef je minder vaak water en plantenvoeding te geven
  • De plant neemt automatisch de juiste hoeveelheid water en voeding op
  • Er is maar een zeer kleine kans op verzilting
  • De hydrokorrel verteert niet

Een nadeel van hydrocultuur is dat je niet alle plantensoorten op deze manier kan houden. Planten die een koudere rustperiode verlangen zijn bijvoorbeeld niet geschikt als hydroplant.

Hydrocultuur planten en verzorging kopen

Ben je benieuwd naar deze manier van planten houden? Bekijk dan de onderstaande planten, producten voor de verzorging van hydroplanten en andere leuke producten.

Welke planten zijn geschikt als hydroplant?

Niet alle planten zijn geschikt als hydroplant. Toch zijn er ook verschillende plantensoorten die het net zo goed doen als in een pot met potgrond. Wil je proberen een grondplant om te turnen naar een hydroplant? Dan kan je kiezen voor soorten zoals de Cyperus, Aglaonema X Fatshedera, Scirpus, Syngonium, Chlorophytum, Anthurium, Ficus, Hedera, Philondendron, Asparagus of de Schefflera. Er zijn in verschillende tuincentra ook planten verkrijgbaar die zijn opgegroeid in een pot met hydrokorrels.

Wanneer is hydrocultuur ontstaan?

Al rond 1700 werd er onderzoek gedaan naar het laten groeien van planten op water. In de jaren 50 werd er voor het eerst geëxperimenteerd met hydrocultuur. Deze cultuur werd in deze tijd ook wel grindcultuur genoemd. In 1972 konden bezoekers op de Floriade in Amsterdam voor het eerst kennis maken met hydroplanten.

? Wat is het verschil in wortels tussen een grondplant en een hydroplant?

Een van de grootste verschillen wanneer je een plant laat groeien in een pot met hydrokorrels of in de potgrond is het verschil qua wortels. Een hydroplant heeft maar weinig wortels vergeleken met een plant die in potgrond groeit. Een grondwortels heeft een donkere kleur, is dun, sterk vertakt én is “actief”. Een waterwortel is lichter, dik, weinig vertakt en “lui”.

☘️ Kan je van een grondplant een hydroplant maken?

Heb je een grondplant in huis die je graag zou willen laten groeien als hydroplant? Dat kan! Het liefst gebruik je hiervoor gezonde jonge planten van maximaal 2 jaar oud. Gebruik planten met een grof wortelstelsel en plant ze in een bak met hydrokorrels tussen half februari en half augustus, het groeiseizoen dus!

? Kan je stekken in hydrocultuur?

Ja, dat kan! Meestal maak je dan gebruik van zeer fijne hydrokorrels met een diameter van 2-4 mm of 1-5 mm.