Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Welke planten zijn geschikt voor hydrocultuur – onze 5 tips

Hydrocultuur watermeter van dichtbij

Watercultuur is de laatste jaren erg populair geworden. Het is niet meer alleen voor het kweken van groenten – veel mensen gebruiken het om bloemen, kruiden en ook kamerplanten te kweken.

Er zijn veel voordelen aan het kweken van planten binnenshuis met hydroponie. Om te beginnen hoef je je geen zorgen te maken over bodemerosie, ongedierte of droogte. Ook kun je alles controleren, van verlichting tot temperatuur en watertoevoer.

Maar voordat je je op hydrocultuur stort, is het goed als je begrijpt hoe het werkt. In dit artikel haal ik kort aan wat het is, maar ga vooral in op welke planten geschikt zijn voor hydrocultuur.

Wat is hydrocultuur eigenlijk?

Hydrocultuur is het kweken van planten zonder aarde. In plaats daarvan hangen de wortels in water. Dit kan niet voor elke plant, want ze hangen natuurlijk continu gewoon in het water. 

In plaats van aarde gebruik je kleikorrels, hier kan je met gemak veel water in gieten, zodat je niet 1x of 2x per week water hoeft te geven, maar slechts 1x per maand bijvoorbeeld. 

Kort gezegd is hydrocultuur dus een systeem waarbij je met hydrokorrels, water en voeding een pot met grond nabootst. Wel dienen de planten dus geschikt te zijn hiervoor.

Ik heb in een ander artikel over ‘wat is hydrocultuur‘ nog wat meer informatie geschreven.

Kaart met instructies voor hydrocultuur plant
Instructies zijn bijgevoegd als je de plant in hydrokorrel pot koopt

Soorten planten geschikt voor hydrocultuur

Nu kun je natuurlijk zelf gaan proberen aan de slag te gaan door je plant geschikt te maken voor hydrocultuur, maar dat hebben wij allang voor je uitgezocht.

Bij de kweker maken ze namelijk planten geschikt hiervoor, ze kweken ze om, zodat de plant gewend raakt aan het continu in het water hangen mijn zijn wortels. Als ze dat niet zouden doen, dan krijg je al snel last van rottende wortels. 

In alfabetische volgorde en niet met voorkeur hierbij de  soorten hydrocultuur planten die wij aanraden om te gebruiken:

1. Aspidistra Elatior

Als je de bladeren van deze kamerplant in je handen houdt, voel je de zachtheid van zijn huid. In tegenstelling tot de meeste planten heeft deze plant geen zonlicht nodig om te overleven.

In plaats daarvan gebruikt hij water en lucht om voedsel voor zichzelf te produceren. Hij groeit dus zelfs op plaatsen waar geen licht is. 

Aspidistra’s worden ook wel olifantenoren genoemd vanwege hun grote bladertoppen. Deze bladeren bestaan eigenlijk uit honderden kleine blaadjes. Elk blaadje lijkt op een klein oor.

Deze blaadjes helpen de plant om water te bewaren. Omdat elk blaadje bedekt is met fijne haartjes, rollen regendruppels zo van het oppervlak af. Ze beschermen de plant ook tegen insecten en ziekten.

Bovendien werken deze bladeren als zonnepanelen. Overdag nemen ze de energie van de zon op. s Nachts geven ze de opgeslagen energie weer af aan de atmosfeer.

2. Dieffenbachia

Dieffenbachia is een tropische liaan die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Hij werd in de 18e eeuw in Europa geïntroduceerd. De naam komt van de Duitse botanicus Johann Gottlieb Georg von Dieffenbach (1772-1850). Dieffenbachia planten werden in 1779 voor het eerst naar Japan gebracht door Japanse botanici. Later werden ze in de 19e eeuw in de Verenigde Staten geïntroduceerd. Tegenwoordig worden ze overal ter wereld op grote schaal geteeld.

De Dieffenbachia vind ik zelf ook een erg makkelijke plant. Hij heeft niet veel licht nodig, maar let er wel op dat de plant makkelijk kan verbranden in direct zonlicht. De plant heeft daarnaast veel water nodig, waardoor hydrocultuur dus perfect is voor deze plant.

3. Draecena

Draecena is een gemakkelijk te verzorgen kamerplant die snel groeit en er ook nog goed uitziet! Deze kamerplant is zeer tolerant voor lage lichtniveaus en hoge temperaturen. De Draecena heeft weinig water nodig en is een perfecte plant voor de beginner én in een hyrocultuur omgeving. Draecena planten zijn verkrijgbaar in vele kleuren waaronder rood, paars, roze, wit, geel, oranje en groen. 

Draecena in hydrocultuur pot
Draecena kamerplant in hydrocultuur pot

Wij hebben van 123planten een twee-tal fraaie Draecena planten gekregen om eens te gaan testen hoe hydrocultuur werkt en of dat ook bevalt.

4. Strelitzia

Een prachtige plant door zijn grotere bladeren. Wist je dat deze plant zomaar drie meter hoog kan worden en dan prachtige bloemen laat zien? Deze bloemen hebben ervoor gezorgd dat de Strelitzia ook wel als Witte Paradijsvogelbloem door het leven gaat. 

Goed geschikt voor hydrocultuur en houdt wel van een zonnig plekje. 

5. Schefflera

Deze kamerplant heeft sterk luchtzuiverende eigenschappen. We kennen deze plant ook als de vingerplant. 

Dit is ook een makkelijke plant om te onderhouden, naast het in de gaten houden van de meter van de waterstand is het ook verstandig om de plant 2 eetlepels speciale hydro voeding te geven in de 4 maanden. 

De plant houd van licht, maar een schaduwplaats kan ook zeker. 

Conclusie

Eigenlijk zijn hydrocultuur planten heel eenvoudig te onderhouden. Het gemak dat je af en toe naar de watermeter moet kijken om te zien of ze genoeg water hebben is afdoende.

Daarnaast kan het bij elke plant geen kwaad om 1 of 2 eetlepels voeding te geven. Let er wel op dat dit dan speciale hydrocultuur voeding is.

Verder hou je gewoon rekening met de karakteristieken van de plant zelf.

Laat je weten of jij ook al een hydroplant thuis hebt staan? We horen het graag!