Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Wolluis bestrijden: lees onze tips hoe je dat doet

Wolluis op een plant | Wolluis bestrijden

Luizen in planten, niemand wordt er blij van. En je planten al helemaal niet! Wolluis lijkt een schattig mini-bolletje wol, maar niets is minder waar. Het is een insect dat veel schade aan je kamerplanten aanbrengt.

De wolluis leeft van het sap van de kamerplanten. Hiervoor gaan de vrouwtjes en de jonge larven van de wolluis heel geniepig te werk: ze prikken een gaatje in het blad en zuigen het vocht van plantensappen eruit. De wolluis bestrijden is niet eenvoudig maar wel te doen. Hoe? Dat lees je in dit artikel!

Wolluis bestrijden: zo ga jij deze vervelende wolluis te lijf

Er zijn een aantal manieren om de wolluis te bestrijden. De manieren variëren van het beginnersstadium tot het grof geschud. In het begin kun je wellicht volstaan met de plant in quarantaine zetten. Maar als er meer nodig is, dan zijn wellicht zelfs bestrijdingsmiddelen de enige oplossing.

Die bestrijdingsmiddelen hoeven overigens niet schadelijk te zijn voor het milieu. Er zijn huis-tuin-en-keukenmiddelen die je kunt inzetten om van wolluis af te komen. Ook zijn er middelen die je er speciaal voor koopt. En dan zijn er nog methoden, die de plant kunnen beschermen.

Wat is eigenlijk een wolluis?

Laten we beginnen met een omschrijving van de wolluis. Het is een insect dat wel houdt van een vochtige omgeving. Precies de omgeving waar je kamerplanten ook van houden. Er zijn diverse soorten wolluizen, waarvan de bekendste de citruswolluis is.

Explosie van wolluis

De wolluis is nogal explosief in het vermeerderen van zichzelf. In een broeikas kan een wolluis maar liefst acht generaties voortbrengen. En dat met honderden eieren per keer. Het vrouwtje is voor de kamerplant het meest schadelijk, deze zet de aanval in door de plant te beschadigen en het vocht eruit te halen.

Meest voorkomende soorten wolluis

  • Citruswolluis
  • Kortstaartwolluis
  • Langstaartwolluis

Van deze drie meest voorkomende varianten van de wolluis, houdt elk van andere planten. De citruswolluis vind je vooral op planten als een ficus, een palm of een kalanchoë. Maar ook op een roos of een gerbera kunnen deze wolluizen voorkomen.

Citruswolluis
Citruswolluis (foto credit: Green Bubble)

De kortstaartwolluis is gek op tomatenplanten en wordt ook wel de tomatenwolluis genoemd. Deze zul je dus niet zo snel op je kamerplanten aantreffen. Wel houdt ook deze wolluis wel van een roos of een gerbera. Ook de passiflora, de passiebloem in de tuin, ziet de kortstaartwolluis wel zitten als lekker hapje.

Tot slot de op twee na meest voorkomende soort, de langstaartwolluis. Deze zie je vooral op potplanten als de croton en de draceana, waarbij hij de neiging heeft zich te verstoppen tussen de okselknoppen van de kamerplant.

Wolluis, hoe kom je eraan?

Een wolluis komt op vocht af. Het kan zijn dat hij in je tuin al te vinden was, het kan ook zijn dat hij op een kamerplant zat die je net gekocht hebt. Als je je planten te veel water geeft, kun je wolluis aantrekken. Heb je er eenmaal last van, dan heeft de wolluis zich snel verspreid en is de vraag ‘hoe kom je ervan af’ veel belangrijker.

De problemen die wolluis geven

Je hoeft niet bang te zijn dat de wolluis schadelijk is voor jezelf. Mensen en dieren doet dit insect niets. Wel is de wolluis schadelijk voor je planten. Deze kunnen zelfs verzwakken als ze in aanraking geweest zijn met een wolluis.

Een wolluis is druk met het leegzuigen van je kamerplant. Het insect voedt zich daarmee, terwijl je plant een tekort oploopt. De wolluis laat ook een soort wollige afscheiding achter, waardoor de plant last kan krijgen van schimmel en de natuurlijke fotosynthese in de war raakt.

Wat is het risico voor je planten?

Planten hebben vocht en licht nodig. Het gevolg van een wolluisplaag is dat de plant te weinig vocht heeft. Maar ook dat er niet genoeg licht bij de plant komt, omdat de wolluis een laagje op het blad achterlaat. Het gevolg is dat de plant verzwakt.

De wolluis laat een laagje achter op het blad
De wolluis laat een laagje achter op het blad

Voorkomen beter dan genezen?

Wolluis voorkomen is ingewikkeld. Je weet immers vaak niet hoe je planten de besmetting opgelopen heeft. Wel kun je door een plant minder water te geven, hem minder aantrekkelijk maken voor de wolluizen. Neemt niet weg dat als hij eenmaal binnen is, de ongenode gast niet zo snel weer vertrekt.

Wolluis bestrijden met huis-tuin-en-keukenmiddelen

Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Het is daarom raadzaam om eerst eens in je keukenkastje te kijken wat je kunt gebruiken om van deze beestjes af te komen. Middelen als azijn en spiritus hebben de meeste mensen gewoon in huis. Probeer het eerst daarmee, baat het niet, dan schaadt het vaak ook niet.

Maar voor je aan de slag gaat met azijn of afwasmiddel, kun je ook nog proberen de beestjes met water weg te krijgen. Wat je hiervoor nodig hebt is een plantenspuit met kracht. Je kunt voor deze methode het beste je planten even meenemen naar buiten. Lukt het niet? Dan ga je met andere middelen aan de slag.

Let wel: bijna alle methoden die we in dit artikel bespreken werken met veel vocht. Wil je wolluis op een cactus of vetplant bestrijden, dan is veel vocht gebruiken geen goed idee. De methode voor deze planten vind je verderop in dit artikel.

Kun je wolluis bestrijden met azijn?

Als het met de plantenspuit met water niet lukt, kun je deze vullen met de mix water-azijn. Voeg voor deze mix een flinke scheut azijn aan het water toe. Hier spray je de plant mee in en eventueel herhaal je dit een week erna.

Azijn is overigens niet helemaal onschuldig, gevoelige planten vinden azijn helemaal niet leuk. Onderzoek altijd eerst welke planten tegen azijn kunnen.

Wolluis kan je met diverse huis-tuin- en keukenmiddeltjes bestrijden
Wolluis kan je met diverse huis-tuin- en keukenmiddeltjes bestrijden (foto credit: Mama Botanica)

Kun je wolluis bestrijden met spiritus?

Wil je spiritus gebruiken voor de bestrijding van wolluis? Wees dan voorzichtig met de dosering. Je maakt een mix van een halve liter water met 10 ml spiritus en voeg er nog 10 ml zachte zeep aan toe. Hier kun je de plant mee inspuiten.

Vergeet niet ook de onderkant van het blad mee te nemen. Na een week kun je dit proces herhalen. Wil je nog sterker de strijd aangaan met spiritus? Dan kun je met een wattenstaafje je kamerplant aanstippen op de plekken waar de wolluis de plant te pakken heeft gehad.

Kun je wolluis bestrijden met afwasmiddel?

Tot slot het laatste huishoudelijke middel: afwasmiddel. Ook hier kun je een sopje mee maken voor in de plantenspuit. Je bewerkt er de hele plant mee en herhaalt dit voor de zekerheid na een week.

Wolluis chemisch bestrijden?

Zijn de huishoudelijke middelen niet afdoende in de bestrijding van wolluis? Dan moet je echt met grover geschud aan de gang. Gelukkig zijn er veel biologische bestrijdingsmiddelen te koop. Immers: chemische middelen wil je niet gebruiken, zeker niet in je woonkamer.

Spray tegen hardnekkige insecten

Pokon heeft een spray ontwikkeld, die bedoeld is om hardnekkige insecten te weren. Met deze speciale spray ga je niet alleen wolluis te lijf, ook andere luizen of mijten worden er niet blij van. De fabrikant beweert dat je binnen 24 uur effect ziet én dat je deze spray ook in de tuin kunt gebruiken.

Bestrijdingsmiddel: gebruiksklaar en effectief

Ook Ecostyle heeft een gebruiksklare spray die luizen bestrijdt. Niet alleen wolluizen, ook dopluizen en schildluizen. Volgens de fabrikant is dit middel veilig voor mens, dier en milieu. De werkwijze met deze spray verschilt niet van die met de plantenspuit, je sprayt de plant er goed vochtig mee met als doel de insecten te raken.

Een kaartje tussen het blad, werkt dat?

Een hele andere methode is die van Chrysop. Niks sprayen, je hangt alleen een kaartje tussen de bladeren van de kamerplant. Op dit kaartje zitten eitjes van een natuurlijke vijand van luizen, spint en trips: de Chrysopa carnea. De eitjes komen na enkele dagen uit en doen vervolgens hun werk binnen een week of vier.

Afhankelijk van de grootte van de plant en de mate van aantasting hang je een of meerdere kaartjes op en je laat de larven van de natuurlijke vijand het werk doen. Het is niet slim om deze kaartjes in voorraad te hebben. Dit omdat het om levend materiaal gaat. Een eenvoudige methode, die geen schade aan de plant oplevert, aldus de fabrikant.

Concentraat: voor eigen dosering

Wil je liever zelf doseren, dan heeft Ecostyle ook een concentraat tegen wolluis, spint en andere luizen. Het handige van de methode om met het concentraat zelf aan te maken, is dat je de dosering aan kunt passen. Zo is er voor de bestrijding van spint een andere dosering nodig dan voor de bestrijding van wolluis.

Wollige afscheiding op je plant

Wolluis herken je dus aan zijn wollige uiterlijk. Niet alleen het alsof dit beestje een vacht heeft van wol, je kunt het ook omschrijven als een poederlaagje op het insect. Wat op de plant achterblijft is een afscheiding – die ook een wollig uiterlijk heeft – van het vrouwtje of van de larven.

Uiterlijke omschrijving van de schade aan de plant

Naast dat wolluizen gaatjes in het blad van de plant maken, brengen ze nog meer schade aan. Zo zorgt hun afscheiding voor een pluizige bedekking. Omdat ze het plantensap uit het blad of de stengel zuigen, wordt alles kleverig. Daarnaast blijft honingdauw achter, waardoor de plant gestoord wordt in zijn fotosynthese, zijn groei achterblijft en zijn gezondheid aangetast wordt.

De plant in quarantaine zetten ook afdoende?

Je kunt de plant niet beschermen door hem in quarantaine te zetten. Wel bescherm je daar de andere planten in zijn omgeving mee. Je voorkomt dat de eitjes van de wolluis zich op andere planten kunnen nestelen. Daarom is een plant met wolluis afzonderen een prima idee.

Waar zet je de plant in quarantaine?

Je kunt een plant met wolluis in een ruimte waar geen ander planten staan. Zet hem niet in de badkamer, want wolluis is namelijk gek op vocht. Handel met zorg, eitjes kunnen na het verplaatsen van de plant ook op je handen of je kleren zitten.

Blad vol met wolluis
Blad vol met wolluis (Foto credit: Goodgardn)

Is snoeien de oplossing?

Zitten er meer dan tien wolluizen op een klein stukje plant? Dan kun je er ook voor kiezen om dit gedeelte uit de plant te knippen. Dit werkt sneller dan de wolluis bestrijden. Behandel in dat geval wel de rest van de plant, grote kans dat er toch eitjes achterblijven.

Kun je wolluis gewoon wegvegen?

Heb je maar een paar wolluizen, dan denk je wellicht dat je ze eenvoudig weg kunt vegen. Niets is minder waar. Ook een paar wolluizen kunnen de plant vergeven hebben van eitjes. Heb je juist veel wolluizen, dan is de eerste stap wel met een toiletpapiertje de invasie wegvegen, waarna je de plant verder kunt behandelen.

Hoe bestrijd je wolluis op een cactus of vetplant?

Voor alle planten met harig blad of de cactussen en vetplanten geldt dat je die niet zo eenvoudig kunt behandelen. Immers: deze planten beklijven niet zo goed na een teveel aan water. Bij de cactus of vetplant kun je de methode met een wattenstaafje en spiritus gebruiken. Je dipt het wattenstaafje in de spiritus en behandelt de plant er rechtstreeks mee.

Geef de planten minder water

De wolluis is onderdeel van de kleine halfvleugelige insecten die van vochtige omgevingen houden. Aangezien de wolluis dus aangetrokken wordt door vocht, kan het zijn dat je je planten te veel water geeft.

Planten die te veel water krijgen, geven vocht af. Ben je bezig met de bestrijding van wolluis, geef de plant dan, al dan niet tijdelijk, minder water. Overbevochtiging trekt zeker nieuwe wolluis aan.

Conclusie over wolluis: weg ermee!

Heeft je kamerplant wolluis, dan raakt hij verzwakt. De groei blijft achter en de wolluis kan er zelfs voor zorgen dat de plant misvormd raakt. Het is dus zaak zo snel mogelijk met de bestrijding van wolluis aan de slag te gaan.

Zet de plant op een plek alleen. Check vooral ook nieuwe planten voor je ze in de vensterbank zet. Hiermee voorkom je dat je onnodig tijd kwijt bent aan de bestrijding van deze vervelende insecten en blijven je kamerplanten mooi. Zeker als de sierwaarde van je planten je iets waard is.