De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

Maak een zichzelf bevochtigende minituin

zichzelf bevochtigende minituin

De laatste jaren is het planten terrarium of ecosysteem erg populair. Ideaal want zo’n terrarium hoef je (bijna) niet te verzorgen. De planten in zo’n ecosysteem leven namelijk op gerecycled water, zuurstof en voedingsstoffen. In veel winkels zijn er kleinere glazen potten en bollen verkrijgbaar met een terrarium. In een aantal winkels vind je ook grotere terrariums. Wil jij je eigen “rotstuin” of terrarium maken? Dat kan! Lees in deze blog hoe jij jouw eigen zichzelf bevochtigende minituin kan maken.

Wat is een zichzelf bevochtigende minituin?

Een ecosysteem in een terrarium bestaat uit een combinatie van verschillende planten, mossen en soorten ondergronden die heel goed water, voedingsstoffen en zuurstof kunnen recyclen. Deze zichzelf bevochtigende minituin bestond al langer maar is zeker de laatste jaren weer erg populair geworden. In deze tijd vinden veel mensen het fijn om planten en groen in huis te hebben. Niet iedereen heeft echter tijd en/of zin om de planten ook regelmatig goed te verzorgen. Daarom is dit voor veel mensen een perfecte uitkomst.

Zelf een ecosysteem maken

Je kan ook heel makkelijk zelf een zichzelf bevochtigende minituin maken. Hier heb je eigenlijk maar een paar dingen voor nodig. Grind of hydrokorrels, potgrond, mos en planten die het goed doen in een vochtige omgeving. Bekijk ook deze blog met geschikte planten voor in een terrarium. Vaak worden er in terrariums onder andere verschillende varens gebruikt.

Stap 1: Vul de pot met een laagje grind of hydrokorrels

De allereerste stap bestaat uit het vullen van de pot met een laagje grind of hydrokorrels. Overtollig water kan in deze laag “verdwijnen” zodat de planten niet te nat komen te staan.

Stap 2: Aarde toevoegen

Wanneer je een laag met grind of hydrokorrels in de pot hebt gedaan kan je de aarde toevoegen. De laag met aarde mag een stuk dikker zijn dan de laag met grind of hydrokorrels. Zorg er in ieder geval voor dat de laag met aarde zo dik is dat de planten met hun kluit in de aarde staan.

Stap 3: Zet de plantjes in de pot

Nu kan het feest beginnen! De plantjes mogen in de pot. Uiteraard zet je ze zonder plastic potjes in de aarde. Om de plantjes zo min mogelijk te beschadigen plant je eerst de meest kwetsbare en kleine plantjes.

Stap 4: Mos toevoegen

Wanneer de plantjes in de pot staan kan je mos toevoegen. Sommige mensen kiezen er ook voor om wat extra grind of steentjes toe te voegen ter decoratie.

Stap 5: Het afsluiten van de pot

Het is niet de bedoeling dat je de pot meteen afsluit. Zet de pot op een plek met half schaduw en laat hem nog een weekje open staan voordat je hem afsluit. Wanneer je hem te vroeg afsluit kan er veel condens ontstaan aan de binnenkant van de pot. Merk je dat er na een week alsnog condens ontstaat aan de binnenkant van de pot? Laat de pot dan nog even een paar dagen open staan voordat je hem weer afsluit.

Waar moet je op letten wanneer je zelf een ecosysteem gaat maken?

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten wanneer je zelf een ecosysteem gaat maken. Wil jij voorkomen dat de vochtige grond ervoor zorgt dat de wortels van de planten gaan rotten en geen water meer kunnen opnemen? Dan kan je actieve houtskool toevoegen bij de potgrond die je gebruikt.

Uitgelichte afbeelding: Photo by Louis Mornaud on Unsplash