Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Ziekten en plagen bij kamerplanten: een overzicht

Luizen ziekten plagen kamerplanten

In een warme en droge atmosfeer, zoals in huis, zullen je kamerplanten wel eens te maken krijgen met ongedierte, ziekten en plagen. Vervelend, maar gelukkig kun je er veel tegen doen. Je kan een aantal dingen doen met je kamerplanten om ziekten en plagen te voorkomen, zoals het huis goed luchtvochtig houden, met bijvoorbeeld een Medisana UHW luchtbevochtiger, en het zelf besproeien van de bladeren van planten die daar behoefte aan hebben. Je hebt veel soorten ongedierte, ziekten en plagen waarmee je kamerplanten mee in aanraking kunnen komen. In dit artikel zie je een overzicht van deze ziekten en plagen. Op Planteninhuis.nl lees je binnenkort per kamerplantenziekte meer informatie in de categorie: Ziekten en problemen.

Spint (mijt)

Spint is een volwassen mijt. Deze zijn rood-bruin van kleur. Deze jonge beestjes zijn vleeskleurig en het is belangrijk ze zo snel mogelijk van de plant af te krijgen. De spinnende mijten maken kleine webjes aan de onderkant van de bladeren, die daardoor vaal en geel worden. Inspecteer de kamerplant regelmatig. Deze beestjes zijn erg moeilijk te zien, dus sommige mensen kiezen er zelfs voor om hun kamerplanten die gevoelig zijn voor spintmijten te inspecteren met een vergrootglas.

Varenrouwmuggen (Sciara-larven)

Deze insecten zie je op kamerplanten die juist in een natte en vochtige omgeving staan. Bijvoorbeeld als je de kamerplant teveel water hebt gegeven en als het potgrond niet goed op kan drogen. Het is meer een naar gezicht dan dat het echt een groot schadelijk probleem is voor de kamerplant. Varenrouwmuggen leggen eitjes in de potgrond, waar larven uitkomen. Deze kunnen soms de wortel aantasten, waardoor de gezondheid van de plant wel achteruit gaat. We hebben er ook een heel artikel over deze kleine zwarte vliegjes geschreven.

Wortelduizendpoot

Deze duizendpoten komen gelukkig niet heel vaak voor bij kamerplanten. Heeft jouw plant er echter wel last van, dan kan dit een zeer negatief effect hebben op de gezondheid van de plant. Ze zijn klein, vlug en vaak wit van kleur. Ze vreten de wortels op. De kleine wortels eten ze volledig op en de grote wortels vormen een maaltijd voor op langere termijn. De Dieffenbachia staat er om bekend hier regelmatig last van te hebben.

Regenwormen

Sommige planten worden in de zomerperiode buitengezet. Een kamerplant kan vaak prima een periode buiten staan, al kiezen wij er vaak voor om de kamerplanten zoveel mogelijk in de kamer binnen te houden. Een kamerplant die wel eens buiten staat kan last krijgen van regenwormen. De uitwerpselen van deze worm kunnen door de grond kruipen waardoor de waterafvoer van de pot wordt belemmert. De bladeren van de plant gaan dan snel slap hangen.

Wortelwolluis

Deze kleine bleke insecten zijn vaak bedekt met een wit laagje wat er wollig uitziet. Deze luizen belagen vooral de wortels van cactussen en succulenten. Ze zuigen het plantesap uit de wortel. Hierdoor kan de plant minder goed groeien. Deze kleine luizen worden vaak pas ontdekt als ze zich al flink hebben kunnen uitleven op de plant.

Bladluizen

Deze ongedierte komen veel voor bij planten. Ze hebben het vooral voorzien op de zachtere plantendelen. Ze zuigen de sappen uit deze delen, waarna ze een kleverige substantie achterlaten. Dit wordt ook wel honingdauw genoemd. De stengels en bladeren van de planten worden door bladluizen verzwakt en misvormt. Ze kunnen ook nog eens virusziekten overbrengen op de kamerplanten. Je hebt bladluizen in verschillende soorten en maten. Meestal zijn ze groen, maar ze kunnen ook geel, zwart of grijs van kleur zijn.

Plagen en ziekten planten in huis
Afbeelding: Photo by Beate Martin on Unsplash

Witte vlieg

Witte vliegen zijn hele kleine insecten. Sommige mensen vinden deze ongedierte op een klein wit vlindertje lijken. Het zijn groenige larven die graag aan de onderkant van de bladeren van de plant zitten. Ze laten ook een witte kleverige substantie achter, net als de eerder genoemde bladluis. Het is vaak moeilijk om een plant met witte vliegen en larven ervan te behandelen.

Schildluizen

Deze ongedierte zitten vaak erg stil op de bladeren van de kamerplant. Ze zijn geel of bruin van kleur, waardoor je ze vaak niet heel goed ziet op de plant. Ze zijn op groene bladeren vaak net wat makkelijker te ontdekken dan op andere kleuren blad. Deze insecten hebben een wasachtig schildje om zich heen en zuigen graag het sap uit de bladeren van de plant. De plant gaat hierdoor snel slap hangen.

Wolluis

Wolluis kun je zelf goed ontdekken op de plant. Jonge luizen zijn bedekt met een wit en draderig laagje. Het lijkt dan net zo alsof er een propje watten op de stengel zit. Een lichte aantasting van de wolluis op een kamerplant kun je gemakkelijk verhelpen, maar als je de wolluizen ongestoord hun gang laat gaan op de plant, dan gaan de planten snel slap hangen, worden de bladeren geel en zullen deze er afvallen.

Trips

Deze insecten bewegen meer dan veel andere plagen uit deze lijst met ziekten en plagen voor kamerplanten. Ze gaan vrolijk en springend tekeer op de plant. Trips zuigen het plantesap uit gedeelten met zacht plantenweefsel, maar vinden de bloemen van de bloeiende kamerplant ook interessant. Bladeren en bloemen krijgen dankzij trips streepjes en vlekken. De uitwerpselen van deze beestjes veroorzaken donkere plekjes op de bladeren. De schade die ze de plant toebrengen is niet enorm groot, maar kan wel de groei enorm belemmeren.

Meeldauw

Zie je witte bepoederde plekken op het blad verschijnen die zich soms snel uitbreiden? Dan is de kans groot dat je last hebt van meeldauw. Het is een bekende schimmelziekte die veel bij planten voorkomt. Meeldauw zie je vooral op planten met zacht weefsel. Het is geen enorm schadelijke schimmelziekte. Het is vooral een niet zo leuk en fris gezicht. Natuurlijk is het ook zeker niet goed voor de plant. Bij de meeste kamerplanten komt deze ziekte niet (snel) voor. De begonia kan hier wel eens last van krijgen.

Botrytis

Als laatste in de lijst zien we de botrytis, een bekende schimmelziekte. Hij lijkt op het eerste gezicht een beetje op meeldauw, maar er zijn toch een aantal verschillen. Zo kun je de botrytis schimmel herkennen aan de donekergrijze schimmelpluis. Ook deze schimmel heeft het voorzien op planten met zacht weefsel. Heeft je plant hier last van, dan is dit vaak een teken dat er echt iets niet goed gaat met de plant. Dit is vaak een verkeerde plek in huis, te vochtig of teveel water gekregen.