Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Zo bepaal je hoe nat of droog de grond moet zijn

Grond droog nat water
Photo by Imani on Unsplash

De grond waarin een plant staat mag nooit te droog of te nat zijn. Bij een te natte grond kan de plant last krijgen van wortelrot door het overtollige water wat in de pot komt te staan. Bij een te droge grond zie je vaak dat de plant slap gaat hangen door het gebrek aan celspanning. Maar hoe bepaal je nou of de grond nat of droog genoeg is? Wij laten in deze blog de verdeling zien onder 5 verschillende stadia die lopen van droge tot zeer natte grond.

5 verschillende stadia van droge tot zeer natte grond

Je zou de grond kunnen onderverdelen in 5 verschillende stadia van droge tot zeer natte grond. De meest droge grond zou je stofdroog kunnen noemen. Daarna volgen tamelijk droog, matig vochtig en constant vochtig. De laatste stadia wordt ook wel kletsnat genoemd. De meeste planten verlangen één van de volgende drie verschillende stadia. Namelijk tamelijk droog, matig vochtig of constant vochtig. Er zijn eigenlijk geen planten die graag in een stofdroge of kletsnatte grond staan.

Beschrijving van de 3 stadia voor planten

Tamelijk droog is de “droogste” aarde waar een plant goed in groeit. Je geeft dan matig water wanneer het warm is. De pot waar de plant in staat moet goed kunnen draineren. In de herfst en winter hoef je deze plant soms helemaal geen water te geven. Dit is de rustperiode van de plant. Deze grond is geschikt voor veel succulenten en cactussen.

Matig vochtig krijg je wanneer je de grond tussen twee gietbeurten laat opdrogen. Je moet er wel op letten dat de plant niet gaat hangen. Wanneer dit gebeurd mag je de plant wat extra water geven. Ook de potten met deze grond moet je goed draineren.

Dan heb je als laatste de constant vochtige grond. Gebruik het liefst een plastic pot en zorg ervoor dat de aarde nooit uitdroogt. De aarde moet wel lucht bevatten dus het is niet de bedoeling dat de grond helemaal nat is.

Hoe kan je erachter komen hoe “nat” de grond is?

Om te bepalen hoe nat of droog de grond is kan je gebruik maken van een vochtmeter of vochtigheidsmeter voor planten. Wanneer je deze watermeter in de grond steekt zie je meteen hoe nat of droog de grond is. Ook zou je je wijsvinger een centimeter diep in de potgrond kunnen steken in de buurt van de plant om te bepalen of de plant water nodig heeft.

Liever geen kraanwater

Het liefst heeft de plant geen water wat direct uit de kraan komt. Vaak is dit water te “hard”. Je kan regenwater gebruiken om de plant water te geven. Ook zou je “restwater” kunnen gebruiken. Hierbij kan je denken aan water uit de droger, het strijkijzer of water wat gekookt is. Planten vinden het vaak fijn om lauwwarm water te krijgen.